Voeding

Etiketten – Column dietiste Janet Noome

Het komt nogal eens voor dat mensen bij mij komen met vage klachten die ze zelf koppelen aan bepaalde producten die ze eten of drinken. Vaak is er een vermoeden dat iets niet verdragen wordt en dat kan zich uiten op allerlei manieren.  Soms is het overduidelijk maar vaak ook niet. En dan begint het zoeken naar de oorzaak.  

dn-bb-JanetNoome

Ten minste 2% van de Nederlandse bevolking is overgevoelig voor bepaalde levensmiddelen of bestanddelen die in die levensmiddelen zitten. Dat betekent dat als mensen met een dergelijke overgevoeligheid of erger voedselallergie hiervan eten er een reactie optreedt die kan variëren van huiduitslag, een beetje diarree tot zelfs overlijden.

Allergie

Bekende levensmiddelen die een overgevoeligheids- of allergische reactie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld pinda’s, noten, granen en melk. Hierin komen stoffen voor die we  allergenen noemen. Een overgevoeligheid geeft aan dat de reactie meestal dosisafhankelijk is. Is er sprake van een allergie dan kan een spoor van het betreffende allergeen al een enorme reactie geven.     

Met een totale bevolking van bijna 17 miljoen Nederlanders betekent het dat toch al gauw zo’n 340.000 mensen last krijgen van bepaalde bestanddelen in onze voeding. En dat zijn heel veel mensen. Zeker als  je bedenkt dat het inwoneraantal van de stad Groningen 198.000 is en de gemeente Leeuwarden schommelt rond de 108.000 inwoners. We kunnen dus figuurlijk spreken van een heel grote ‘stad’ waarbij alle inwoners nare, lichamelijke klachten krijgen door iets wat ze eten of drinken.

 Zoektocht

Weet je eenmaal waar je niet tegen kunt dan begint een zoektocht. Want waar zit dat allergeen allemaal in? Daarbij kan de diëtist geweldig helpen. In ons huidige overweldigende aanbod aan bewerkt en in elkaar geknutseld eten is het namelijk een hele klus om de juiste informatie te vinden. Maar gelukkig wordt het ons makkelijker gemaakt. Het heeft erg lang geduurd maar sinds 13 december 2014 is het in ons land namelijk wettelijk verplicht om de aanwezigheid van allergenen op de etiketten van verpakte levensmiddelen te vermelden. Eindelijk! De Europese regelgeving hierover was al jaren aanwezig maar Nederland liep nu eens niet voorop met een snelle invoering.

Etiketten

Een  goede etikettering geeft trouwens veel meer informatie dan alleen een allergenenaanduiding. En dan doel ik ook op de ingrediënten, toevoegingen en voedingswaarde van zo’n product. Dat is volgens mij een heel positieve zaak. Weet wat je eet! Voor iedereen is dat belangrijke en leerzame informatie. Een kwestie van goed lezen dus.

Maar wat nu als je uit eten gaat of je boodschappen vers op de markt koopt? Dan zijn er geen verpakkingen en dus ook geen etiketten aanwezig. Maar ook dan wil je graag weten of je ‘veilig’ kunt eten.  In principe moet de informatie dan opvraagbaar zijn. In het restaurant moeten vragen hierover adequaat beantwoord kunnen worden door de bediening. Soms staat het op de menukaart maar meestal wordt navraag gedaan in de keuken bij de kok. Ben je op de markt dan moet er goed in het zicht, bijvoorbeeld op een schapkaart, vermeld zijn dat bepaalde producten mogelijk allergenen kunnen bevatten.

Voedselallergenen

Over welke allergenen hebben we het dan? Van 14 voedselallergenen moet op het etiket staan als ze voorkomen in een bepaald product. Dit zijn de voedselallergenen die de meest gangbare overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Dat zijn:

 • ei
 • glutenbevattende granen
 • lupine
 • melk, inclusief lactose
 • mosterd
 • noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
 • pinda
 • schaaldieren
 • selderij
 • sesamzaad
 • soja
 • sulfiet (in hoeveelheden van > 10mg/kg)
 • vis
 • weekdieren

Ook stoffen die hiervan afgeleid zijn en die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken moeten zijn vermeld.

Sporen

Fabrikanten vermelden dan vaak dat een product sporen van een allergeen kan bevatten, of dat het product is geproduceerd in een omgeving waar allergenen aanwezig kunnen zijn. Dit is een extra waarschuwing voor mensen die zo heftig reageren op een levensmiddel dat er een levensbedreigende situatie zou kunnen ontstaan.

Dat zoiets geen onzin is haalde vorig jaar de krant: een 4-jarig meisje met een ernstige notenallergie  kreeg tijdens een vlucht van Tenerife naar Londen een zeer heftige allergische, levensbedreigende reactie (anafylactische  shock) omdat een medepassagier een zakje noten opende. De passagier die vier rijen voor het meisje zat, had een zakje noten gekocht op de luchthaven. De bemanning had tot driemaal toe omgeroepen geen zelf meegebrachte noten te eten omdat zich aan boord een kind bevond met een ernstige notenallergie. Om die reden werden tijdens de vlucht ook geen zakjes noten aangeboden. De notenlucht uit dat zakje verspreidde zich via het luchtverversingssysteem waarna het meisje acuut een hele ernstige allergische reactie kreeg. Door snel ingrijpen van haar moeder die haar een Epipen-injectie (adrenaline) gaf heeft ze het er levend afgebracht.

Aanstellerij?

Dit voorbeeld geeft aan dat veel mensen geen idee hebben wat een voedselallergie voor reactie kan geven en het misschien maar aanstellerij vinden.  Dat vraagt dus niet alleen kennis maar ook begrip van de mensen om je heen.

Begrip van winkelier en horecapersoneel maar ook van familie en vrienden is hard nodig. Een bescheiden cliënte van mij vertelde me laatst dat, als ze uit eten ging, ze niet meer durfde te zeggen dat ze een glutenintolerantie had. En de buikpijn en diarree die daar op volgden maar voor lief nam. De bediening van het restaurant waar ze had gegeten, had haar de indruk gegeven dat ze het maar overdreven vonden. Ze had ze horen mompelen: ‘weer zo’n Voedselzandloper-eter…’ Dat ze geen gluten verdroeg was nog tot daar aan toe maar het etiket ‘Oude Zeur’ vond ze verschrikkelijk….

 

Janet Noome | diëtist | april 2015

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht