Zorg

Kwart van jongeren tussen 12 en 25 lijdt aan gehoorverlies

AMC-onderzoekers slaan alarm: 25 procent van de jeugd heeft schade aan het gehoor opgelopen door te luide muziek op festivals en feesten of via de koptelefoon. De remedie: minder herrie en betere oordoppen.

seks, jongeren, tieners, muziek, koptelefoon, luister, gehoor

Bron: Wikimedia/ SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Een kwart van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en 25 jaar lijdt aan gehoorverlies. Dit concluderen onderzoekers van het AMC in Amsterdam na analyse van ruim 150.000 online hoortesten die werden gedaan via Oorcheck van de Hoorstichting.

Schade

De onherstelbare schade die sluipenderwijs is ontstaan aan de trilhaartjes in het slakkenhuis in het oor, wordt vooral veroorzaakt door koptelefoons en muziek tijdens het uitgaan, maar ook doordat ouders hun kinderen koptelefoons van de iPad en de televisie (laten) opzetten.

De Hoorstichting pleit voor een wettelijke norm van 103 decibel, op school meer voorlichting en een gehoortest en het promoten van herbruikbare oordoppen met muziekfilter. “Niet die gele doppen tegen het snurken, want die vervormen muziek,” zegt Kelly Koenen van de Hoorstichting. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wil dat uitgaansgelegenheden bij harde muziek boetes krijgen of dat hun vergunningen worden ingetrokken. Gehoorschade heeft negatieve gevolgen voor leerprestaties en arbeidsperspectief van jongeren.

Begrensd

Muziekspelers moeten volgens een EU-norm sinds 2003 zijn begrensd, maar de helft voldoet hier niet aan. Wouter Dreschler, hoogleraar audiologie bij het AMC, voorspelt een generatie vijfigers die eerder aan het hoortoestel moet. Een grens van 103 decibel is waarschijnlijk nog te hoog doordat het vaak om de duur van de lawaaibelasting gaat. “Voor gevelbelasting bestaan normen, voor mensen die zichzelf vrijwillig in lawaai opsluiten niet. Een gevel is dus beter beschermd dan de mens. Oordoppen zijn niet sexy, maar dat waren skihelmen tot voor kort ook niet.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht