Beweging

Hardlopen zeer populair maar marathonafstand blijft exclusief

Vier op de tien Nederlanders lopen weleens hard (39%). De groep Nederlandse hardlopers bestaat voor 56% uit mannen en 44% vrouwen. Hoe jonger men is, hoe vaker men aangeeft hard te lopen. Zo’n 70% van de hardlopers kampt geregeld met motivatie problemen.

hardlopen

Foto: LC/ Niels Westra

Ruim de helft gebruikt weleens een smoesje om niet te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van NN, hoofdsponsor van de Marathon Rotterdam, naar de motivatie, frequentie en doelstellingen van ruim 1.100 Nederlandse hardlopers. De marathonafstand is slechts voor 3% van de hardlopers weggelegd, daarmee blijft het lopen van de 42 kilometer een hele bijzondere prestatie.

Kilometers

Ruim 80% van de ondervraagde hardlopers heeft in de afgelopen vier weken de hardloopschoenen aangedaan. Gemiddeld liepen zij in deze periode vijf keer hard. De gemiddelde duur van een hardlooptripje ligt op 38 minuten en de gemiddelde afstand die wordt afgelegd is 6 kilometer. 80% van de hardlopers plant de route vooraf, slechts 6% legt meer dan 10 km af.

Belangrijkste redenen om te hardlopen

Op de vraag wat de belangrijkste reden is om hard te lopen is conditie opbouwen of op peil houden het meest genoemd (38%). Daarna volgt gezondheid (19%) en afvallen (18%). Dat hardlopen stress verminderend werkt, wordt door een tiende genoemd als belangrijkste reden (10%). Vrouwen lopen vaker dan mannen hard om af te vallen (21% vs. 15%). Van de 60-plussers loopt ongeveer 5% op doktersadvies.

Ergernissen

Slecht weer is duidelijk de grootste ergernis van hardlopers, bijna drie op de tien ergeren zich hier het meest aan (28%). Ook loslopende honden (14%), pijntjes (14%), hondenpoep (11%) en wachten voor een rood stoplicht (10%) worden genoemd als erg vervelend.

Meer dan de helft neemt smartphone mee

Het meest populaire item om mee te nemen tijdens het hardlopen is de mobiele telefoon; ruim de helft neemt deze mee (54%). Daarna volgen de muziekspeler (33%). Vrouwen nemen aanzienlijk vaker hun mobiele telefoon of smartphone (61% vs. 48%) en/of een muziekspeler (38% vs. 28%) mee tijdens het hardlopen. Ook een bidon/flesje drinken (30%) wordt relatief vaak meegenomen. Slechts 14% geeft aan niets of zo weinig mogelijk mee te nemen.

Slechts 3% Nederlandse hardlopers loopt marathonafstand

Een derde van de Nederlandse hardlopers is actief tijdens hardloopwedstrijden of marathons (32%). De populairste wedstrijdafstand is de 10 kilometer. Voor de helft van de hardlopers is 10 km de favoriete wedstrijdafstand (50%). Daarna volgen maximaal 5 km (21%) en de halve marathon (21%). Frequente hardlopers lopen vaker het liefst een halve of hele marathon. De 42 kilometer van de marathon is slechts voor 3% van de hardlopers weggelegd, daarmee blijft het lopen van de marathon een hele bijzondere prestatie.

New York City marathon

Het lijstje met meest populaire Nederlandse marathons en hardloopwedstrijden wordt aangevoerd door de Dam tot Damloop te Amsterdam (18%). Daarna volgen de Zevenheuvelenloop in Nijmegen (13%) en de NN Rotterdam Marathon (12%). Ook wordt er door 30% van de hardlopers Nederlandse grens gekeken en zij zouden (nog) weleens een buitenlandse marathon willen lopen, waarbij de New York City marathon verreweg het meest populair is.

Motivatieproblemen

Een meerderheid van de hardlopers kampt geregeld met motivatie problemen (70%). Bijna iedereen kan dan ook een goede reden noemen om een keer niet te gaan sporten. De meest genoemde serieuze reden is een blessure (50%) en slecht weer (47%). Ook gebruiken Nederlandse hardlopers vaak een smoesje om niet te gaan hardlopen (54%). Opvallende smoezen die genoemd worden ,,mijn trainingspak zit in de was” , ,,teveel gegeten” en ,,ïk heb net mijn haar gewassen”.

Concreet doel  motiveert

De helft van de hardlopers heeft zich een concreet doel gesteld. Circa een kwart geeft aan kilo’s te willen af vallen. Driekwart (73%) van de hardlopers geeft aan dat met een concreet doel voor ogen zij met meer discipline lopen. Drie op de tien hebben weleens hardgelopen voor een goed doel (30%), eenvijfde heeft zich als renner weleens laten sponsoren om geld op te halen voor een goed doel.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht