Zorg

Het hoofd van Iris (9) – Column Add

Ik zat zo te denken. Mensen zeggen altijd dat als je een glas half vol ziet, dat je een optimist bent, en dat als je een glas half leeg ziet, dat je dan zogenaamd een pessimist bent. Maar weetje daar klopt dus echt geen zak van.large

Ik stond onder de douche, mijn belangrijke dingen van het leven te overdenken en toen ineens schoot het me te binnen. Het gaat niet om hoe je het ziet, maar hoe je het glas hebt gekregen. Stel: je hebt een leeg glas, en dat vul je tot de helft met water, dan zit je glas dus voor de helft vol, omdat hij eerst leeg was.
Maar als je een glas had met water wat eerst vol was waar je de helft van hebt opgedronken. Dan is hij dus voor de helft leeg.
Niks positief of negatief. Gewoon pure logica.

Glas-half-vol-of-half-leeg2-e1411200644101

Dit zijn serieus dingen waar ik over na denk. En wat ik heel leuk vind maar me ook soms kapot aan kan ergeren. Waarom was ik niet gewoon mijn haar en denk ik na over hoe ik de zoveelste ruzie met mijn vader kan oplossen en voorkomen. Nee Iris denkt na over een stom fabeltje.  Maar als ik dan van al die hersenspinsels toch een mooie duidelijke verklaring kan knutselen zoals mijn conclusie over het glas water. voelt het ergens toch ook wel weer lekker.
Toen ik het mijn moeder vertelde viel haar mond open. ‘Jeetje Iris je hebt gelijk, wauw. Dit is echt iets wat de Iris van vroeger ook gedacht zou kunnen hebben’

Verschil

Ja er zit een groot verschil tussen de Iris van vroeger en de Iris van nu. Iris van vroeger wist niet dat ze anders was dan de rest, en dacht dat de hele wereld zo dacht als dat sij dat deed. Waarom zou ik met mijn kinderfeestje naar het speelparadijs gaan als ik ook naar de sterrenwacht kan gaan en de gids daar verbeteren omdat ik het toch beter weet.  Leuk verhaal, Ik was dus jarig en ik werd 8 en omdat ik nooit kinderfeestjes heb gegeven vroeger (omdat ik simpelweg niet genoeg vrienden had om uit te nodigen) besloten mijn ouders mij mee te nemen naar de sterrenwacht in Burgum.

Een beter verjaardagscadeau had ik niet kunnen wensen. Ik mocht naar de sterrenwacht en ik wist dat die avond Saturnus te zien was, en dat was, en is nog steeds mijn favoriete planeet. Wist je dat als je Saturnus in een gigantische badkuip zou leggen, hij blijft drijven? Terwijl de aarde er wel 760 keer in past. En geloof me een aardbol in een badkuip zinkt als een baksteen. Het is zo tof dat hij zoiets heeft van, fuck die regels ik blijf drijven. Er zit wel een logische verklaring achter, want Saturnus is 1 grote gasbol. Maar goed, ik wist dus dat die die avond te zien was en mijn ouders namen mij er mee naartoe.

draak

Allereerst mocht ik bij de grote telescopen kijken, en toen zei de man op een gegeven moment; nou Iris welke planeet zou je nou ooit nog eens van dichtbij willen bekijken’ nog voor dat hij zijn zin kon afmaken riep ik al SATURNUS, en toen mocht ik door de gigantische telescoop op mijn verjaardag de planeet zien. En zag ik voor het eest haar prachtige ringen. Dat moment, behoort serieus tot een van de toppunten tot nu toe. Samen met Londen en mijn held Jett Rebel ontmoeten natuurlijk.

Daarna kregen we een gids die ons ging vertellen over de sterren die momenteel aan de hemel stonden. Op een gegeven moment zei die beste man dat je daar en daar de draak kon zien. en ik keek er naar, en keek even naar de sterren achter me. En tikte hem toen aan (niet wetende dat dat uiterst onbeleefd was) en zei, meneer daar klopt helemaal niks van dat is M13 van hercules en de ster die u probeert aan te wijzen staat daar! Kleine net 8 jarige Iris tegenover een man van 60. Bleek dus ook nog dat ik gelijk had.

Anders

Nu ik daar zo op terug denk was ik vroeger zeker anders dan de meeste kinderen. Nu nog wel, maar ik weet niet of dat wel zo erg is. Het is zeker een eenzaam leven dat ga ik niet ontkennen, maar 4% van de wereld heeft soortgelijke combinatie aan stempels verzameld als ik. Dat zijn maar 280 miljoen mensen van de 7 miljard. Dat is iets meer dan dat er mensen in Japan wonen. ‘Uniek’ noemen ze dat dan. Maar ik noem het liever, gewoon lekker mezelf.

Iris de Wit heeft Add en HSP. Daarnaast is ze hoogbegaafd. Iedere week schrijft ze een column en mogen we even in haar hoofd kijken

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht