Zorg

Zij hebben te maken met een wachtlijst of transplantatie

De wachtlijst voor veel organen krimpt gestaag tot 1.044 wachtlijstpatiënten op 1 januari 2015, een afname van 9% ten opzichte van 1.149 een jaar eerder. Maar Nederland heeft nog steeds meer orgaandonoren nodig, want ieder jaar sterven er rond de 140 mensen op de wachtlijst. De volgende mensen vertellen over hun transplantatie en over de wachtlijst. 

donorpas

Fabienne (20) uit Gersloot: het ging bijna mis na haar niertransplantatie

Friese studente melkveehouderij Fabienne is 20 jaar en heeft een niertransplantatie gehad op haar dertiende. Ze is een geboren nierpatiënt, haar nieren waren te klein en misvormd. Op haar elfde zijn haar nieren helemaal gestopt met werken en moest ze vier keer per week dialyseren. Op haar dertiende was er dan eindelijk een donornier voor haar. De vreugde was echter van korte duur. Na de transplantatie bleek al snel dat de donornier was beschadigd waardoor er complicaties optraden. Deze complicaties waren zo heftig dat zij een week kunstmatig in slaap moest worden gehouden. Toen ze wakker werd dacht ze dat alles voor niets was geweest. Ze moest nu weer dialyseren omdat de donornier niet naar behoren werkte. Toen ze echter thuis kwam in haar veilige omgeving, functioneerde de nier gelukkig toch goed. Nu, zeven jaar later, is ze nog steeds dolblij met haar anonieme donornier. Ze staat volop in het leven, studeert en ze is vorig jaar zelfs naar Amerika, Ierland en Denemarken geweest voor haar stage. De dag van de transplantatie is een hele bijzondere dag voor Fabienne: ‘Ik besef dat op de dag dat ik een donornier kreeg,mensen een dierbaariemand hebben verloren. Daarom besloot ik ook om een brief te schrijven aan de nabestaanden om hen te laten weten hoe dankbaar ik ben.‘


Iris (20) uit Apeldoorn verloor vorig jaar een vriendin voor wie donorlongen te laat kwamen

Vorig jaar overleed een goede vriendin van Iris. Haar vriendin stond dat moment al een aantal jaren op de wachtlijst voor een dubbelzijdige longtransplantatie. Doordat haar vriendin niet erg groot was moesten de donorlongen van een kind of in ieder geval van een kleiner persoonkomen. Dat maakte de kans op donorlongen een stuk kleiner. Ze had nog zoveel dromen, die zij wilde waarmaken als zij de donorlongen had ontvangen. Dan kon haar echte leven weer beginnen.Iris: ‘Ze had geld gespaard voor een nieuwe auto en ook geld opzij gelegd voor een vakantie. Ze was er zelf echt van overtuigd dat ze het zou gaan halen, ze was zo sterk en positief’. Helaas kwamen donorlongen voor de vriendin van Iris te laat en overleed zij op 37-jarige leeftijd. Iris mist haar nog elke dag. ‘Ondanks dat het voor haar te laat is, hoop ik voor alle andere mensen die op de wachtlijst staan dat hetdonororgaan op tijd komt. Door dit verhaal te delenhoop dat ik dat meer mensen zich registreren met een ja. Ik hoop dat ik hiermee een verschil kan maken, al is het maar een klein verschil’.

Florinda (20) uit Oosterbeek doorstond op jonge leeftijd twee keer een niertransplantatie
Ze lag verkeerd in haar moeders buik. Ze moest gedraaid worden en hierdoor kwam haar navelstreng om haar nek te zitten. Deze moest direct doorgeknipt worden waardoor ze veel bloed verloor. Haar nieren kwamen te lang zonder te zitten. Op haar elfde begon ze met dialyse en had ze een donornier nodig. Haar moeder bood aan om haar nier af te staan en gelukkig was er een match. Een heftige operatie maar zoals ze zelf zegt: ‘Je bent te jong om het volledig te beseffen. Ik was eigenlijk alleen maar bezig met de vraag wanneer ik weer kon spelen’. Ze kon haar leven even oppakken, maar helaas niet voor lang. Na drie jaar bleek de nier acuut af te stoten. Dit was een grote klap voor het hele gezin. Met spoed werd ze op de wachtlijst gezet en na zeven maanden doodziek te zijn geweest, was het eindelijk zo ver: ze kreeg het verlossende telefoontje dat er een donornier beschikbaar was gekomen. Nu, ruim vier jaar nadat ze haar tweede donornier kreeg gaat het weer helemaal goed. Ze volgt een opleiding tot verpleegkundige en hoopt aan de slag te kunnen gaan bij de ambulancedienst of de Spoedeisende Hulp. Daarnaast badmintont ze in het team van de Stichting Sport en Transplantatie en is ze geselecteerd om naar Argentinië te gaan in de zomer. Florinda geniet weer volop van het leven!

Sifra (18) uit Tilburg wilde het leven van haar broer redden maar mocht dit niet

Haar broertje leeft met een donornier, haar vader is donor en zelf staat ze ook ingeschreven in het donorregister met de keuze “Ja!”. In 2013 werden er bij haar zeventienjarige broertje nierfalen ontdekt. Zijn nieren bleken zo slecht te zijn dat hij een donornier nodig had. Sifra wilde haar nier afstaan aan haar broertje. Maar helaas was zij met haar zeventien jaar te jong om een nier te mogen afstaan. Na een jaar lang drie dagen per week dialyseren, heeft hij een donornier van zijn vader ontvangen. Ze is onwijs trots op hun allebei. Helaas gaat een donornier niet oneindig lang mee, hier is Sifra zich erg bewust van. ‘Wanneer de tijd gekomen is, ga ik als datmogelijk is één van mijn nieren afstaan aan mijn kleine broertje!’. Voor nu genieten Sifra, haar broertje en haar vader van elke dag!

Stefie (18) uit Bladel wacht al ruim een jaar op een nieuwe lever
Achttien. Dan hoor je onbezorgd en vol energie midden in het leven te staan. Naar school, misschien een bijbaan, naar feestjes met vrienden en vriendinnen en bovenal vol energie genieten van alles wat het leven je te bieden heeft. Voor Stefie gaat dit helaas niet op. Ze staat sinds eind 2013 op de wachtlijst voor een nieuwe lever. In 2008 kreeg ze opeens klachten: wondjes genazen niet goed en ze was erg moe. Eerst werd er gedacht aan de ziekte van Pfeiffer ofeen schildklier die te langzaam werkt. Dit bleek niet het geval. Ze bleek een auto-imuun hepatitis te hebben met een diffusiestoornis in de longen. Dit betekent dat ze bij de minste inspanningen al te weinig zuurstof krijgt. Traplopen kost a veel energie en ze kan zeker niet rennen of fietsen. Soms is zelfs praten te zwaar. Ze denkt aan hoe de operatie zou verlopen als er een donorlever beschikbaar komt. Ze is bang om dood te gaan omdat het een risicovolle operatie is. Daarom heeft ze al met haar ouders besproken hoe ze haar begrafenis zou willen. Niet echt een onderwerp waar de meeste achttienjarigen zich mee bezig houden. Toch blijft ze een meisje van achttien. Ze gaat naar school, ze werkt en ze gaat ook wel eens op stap. Even niet ziek zijn, lekker dansen, gek doen en met iedereen kletsen. Dat geeft haar heel veel ontspanning.Maar het onbezorgde leven van haar leeftijdsgenoten heeft ze zeker niet. De dagen daarna krijgt ze dan wel de keiharde rekening gepresenteerd en kan ze niet veel meer doen. Ondanks alles geniet Stefie van elke dag: ‘Ik kan toch nog veel? En er zijn slechte en gelukkig ook betere dagen. Ik probeer er zo min mogelijk bij stil te staan.’

Roos (22) uit Haarlem verloor haar broer die ruim een jaar in het ziekenhuis heeft gewacht op donorlongen
Toen haar broer 2 jaar oud was, kwamen ze er achter dat hij Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte, had.  Over het algemeen heeft hij naar omstandigheden een goed leven gehad. ‘Hij heeft zelfs een wereldreis gemaakt (wel met een koffer vol medicijnen) en hij is getrouwd in het ziekenhuis,’ vertelt Roos. Toen Roos vijftien was belandde haar grote broer in het ziekenhuis. Het ging toen heel slecht met hem waardoor hij ruim een jaar in het ziekenhuisheeft gewacht op donorlongen. Tweemaal was er hoop. De eerste keer waren er donorlongen maar was het geen match. Roos en haar familie zaten huilend aan zijn bed, waarop hij zei: ‘Jullie mogen nu een uurtje verdrietig zijn en dan houden we ermee op en gaan we door.’Haar broer was sterk en altijd positief. De tweede keer kon het door omstandigheden ook niet doorgaan. De artsen zeiden dat dit waarschijnlijk zijn laatste kans was en helaas bleek dat ook zo. Niet lang daarna overleed haar broer op 30-jarige leeftijd. Ze mist hem nog elke dag. Ze is er nu wel klaar voor om haar verhaal te delen.Door te vertellen hoe anders haar leven eruit had gezien als er wel een geschikte donor was, hoopt ze dat ze  jongeren kan aansporen zich als donor te regristeren.

Danielle Smit (27) uit Amsterdam onderging op haar zestiendeeen dubbele longtransplantatie
Het is tweede kerstdag en de zestienjarige Danielle ligt al zes maanden non-stop in het ziekenhuis met twee longen die nog maar voor 12% functioneren. Ze lijdt aan de taaislijmziekte (ook wel Cystic Fibrosis). Terwijl ze aan de neuskapbeademing ligt, hoopt zedat dit één van de laatste dagen iswaarop ze afhankelijk is van machines. Ze wacht op dat ene, verlossende telefoontje dat een paar uur later dan echt zou komen…
Ze is nu 27, in het bezit van twee prachtige gezonde donorlongen, en haalt alles uit haar ‘nieuwe leven’! Ze geniet enorm samen met familie, vrienden, partner en hondje. Ze is jong, blaast je om ver met haar enthousiasme, staat vol in het leven en jaagt haar dromen na. In 2012 zette ze lifestyle-news.nl op, een online lifestyle magazine voor ondernemende jonge vrouwen. Haar motto is ‘Dream Big’ en hiermee hoopt ze hoopt lotgenoten te inspireren. En nog belangrijker: aan de rest van Nederland te laten zien hoe belangrijk is het is om een Ja te geven in het donorregister.

Phaedra(18) uit Amsterdam heeft haar mondje klaar en een duidelijke mening over orgaan- en weefseldonatie
Phaedra is een studente die woont en werkt in Amsterdam. In 2013 schreef zij in de Donorweek een winnend artikel over orgaandonatie en won zij de redactiewedstrijd die de Nederlandse Transplantatie Stichting organiseerde. Volgens Phaedra kun je een superheld worden zonder over bovennatuurlijke krachten te hoeven beschikken. In Nederland zitten we namelijk niet bepaald dik in onze gezonde organen en voorlopig blijven we waarschijnlijk nog wel even afhankelijk van donoren. En daar is een chronisch tekort aan. In haar stuk schrijft ze over de “sluipweggetjes” naar een gezond orgaan, die niet allemaal even aantrekkelijk en ethisch zijn. Sluipweggetjes zoals het regelen van een illegaal orgaan via een tussenpersoon, maar ook het kweken van organen in dieren. Volgens Phaedra is de gedachte misschien wat luguber maar: “feit is feit: na je dood gebruik jij je organen niet meer, en kan je er iemand anders mee redden. Simpel superheld worden. Het is fijn dat je in Nederland op een wachtlijst komt te staan voor een donororgaan, maar van een wachtlijst alleen word je niet beter. Wat als het gebrek aan een werkend orgaan je fataal wordt? Komt er wel een orgaan vrij terwijl je het nog nodig hebt? Je bent nooit zeker van je redding tot een donor, jouw held, onverwachts komt te overlijden. Denk daar maar over na”.

Joy (19) uit Vriezenveen kreeg vorig jaar net op tijd een nier van haar moeder 

Vijftien was ze toen werd ontdekt dat ze de nierziekte IGA-nefropatie had. Vanaf dat moment ging het snel achteruit. Ze kreeg chemopillen en prednison tegen alle ontstekingen als gevolg van haar nierziekte. Haar situatie verslechterde en op een gegeven moment zou ze zelfs moeten gaan starten met dialyseren. Dat ze moest gaan dialyseren kon voorkomen worden, maar dan moest zij snel een donornier ontvangen. Haar moeder twijfelde geen moment en wildehaar nier afstaan aan Joy. In mei 2014 bleek dat er een match was tussen Joy en haar moeder, waardoor ze de nier kon ontvangen! In oktober 2014 werd ze geopereerd en met succes. Het gaat nu goed met Joy en deze zomer gaat ze voor het eerst met vrienden vakantie vieren in Spanje.

Youri (20) uit Nijverdal ontving pas geleden een nier van zijn vader, maar zijn ziekte blijkt terug te komen
Langzaam ging zijn conditie achteruit en werden zijn benen dikker, hij hield teveel vocht vast. Op zijn 17e werd er dan ook een nierziekte bij hem geconstateerd. Predinsion, Ciclosporine, Tacrolimusen Mycofenolzuur, deze medicatie is Youri niet vreemd. Alles om te voorkomen dat Youri moest dialyseren, totdat hij in april 2013 een herseninfarct kreeg. Hierdoor was hij genoodzaakt te gaan dialyseren en sliep hij elke week vier nachten in het ziekenhuis. Gelukkig bleek zijn vader een match te zijn en ontving hij afgelopen februari één van zijn nieren. Nu gaat het naar omstandigheden nu goed met hem, alleen blijkt de nierziekte helaas net zo hard terug te komen. Of het helemaal goed gaat komen met Youri weet niemand op dit moment zeker.

Glenn (18) uit Zwolle wacht op een lever en richt zich vooral op de leuke dingen in het leven
Grenzeloos optimisme. Dat toont Glenn Kievit (17). Vanwege taaislijmziekte kan hij veel minder dan zijn gezonde tweelingbroer, maar hij richt zich vooral op de leuke dingen van het leven. En hij wacht op een donorlever in de hoop dat hij na een transplantatie weer méér kan. Hij registreerde zich al als donor toen hij twaalf was. Logisch, vindt hij. ‘Ik kijk niet naar wat ik níét kan, maar naar wat ik wel kan.’ Dat is de lijfspreuk van Glenn. Als baby had hij al vaak longontsteking en toen hij een jaar oud was, constateerde een kinderarts taaislijmziekte, ofwel CF. Daardoor wordt het slijm in de organen ingedikt. ‘Het betekent vooral dat ik weinig energie heb. Maar de energie die ik heb, besteed ik aan leuke dingen doen. Veel lezen en gamen, rustige dingen dus. Naar omstandigheden gaat het nu redelijk goed met hem, al gaat zijn gezondheid wel steeds verder achteruit.’

Marieke (18) uit Maarssen werd ernstig ziek en leeft nog dankzij een levertransplantatie
Begin 2014 voelde ze zich futloos, misselijk en moe. Ze kon niet meer eten, was enorm afgevallen en ook haar ogen waren een beetje gelig. Na een paar bezoeken aan de huisarts liet ze bloed prikken. Wat volgde was een bezoek aan de hepatoloog. De volgende dag werd ze gelijk opgenomen. Zelf was ze ervan overtuigd dat er niks aan de hand was maar toch ging het al snel bergafwaarts. Na een paar dagen werd ze overgeplaatst naar het Erasmus MC. Als 17-jarige kreeg ze daar te horen dat ze een nieuwe lever nodig had en dat ze het zonder niet zou redden. Een grote klap en niet het nieuws dat je verwacht op die leeftijd. Ze werd direct op de wachtlijst geplaatst. Door de zieke lever had ze een verminderde hersenfunctie, waardoor ze niet meer bij bewustzijn was. Er volgden vijf lange, zware dagen waarin haar naasten in grote onzekerheid leefden. De donorlever die toen beschikbaar kwam, sloeg helaas niet direct aan. Hij was te groot en een van de bloedvaten stroomde niet goed door. Gelukkig kwam daar verandering in. Na een zwaar herstel met veel steun van haar familie en vriendinnen, voelt ze zich bijna een jaar na de transplantatie weer goed en fit. Ze kan weer de dingen doen die een 18-jarig meisje hoort te doen: naar school gaan, feestjes en festivals bezoeken met vriendinnen en andere leuke dingen doen. Zonder een donorlever had ze het niet gered.

Veronique (23) uit Lopik wacht al vijf jaar op donorlongen
Het leven van Veronique ziet er heel anders uit dan dat van haar leeftijdsgenootjes. Ze heeft een zeldzame longziekte waarbij longblaasjes afsterven. Bovendien raakt de rek uit haar longen vanwege longemfyseem. Deze ziekte erfde ze van haar vader. Hij overleed omdat hij niet op tijd donorlongen kreeg. ‘Mijn moeder maakt nu alles voor de tweede keer mee’ zegt Veronique. ‘Tegen de artsen heeft ze gezegd: het gebeurt me niet nóg eens dat de transplantatie te laat komt’. Veronique wacht en hoopt inmiddels al vijf jaar op een tweede leven. Als ze donorlongen krijgt, verwacht ze dat er veel verandert en dat ze het leven van een twintiger weer kan oppakken. Ze probeert niet teveel bij stil te staan bij de gedacht wat er gebeurt als de donorlongen te laat komen. Ze staat positief in het leven en kijkt naar wat er goed gaat. Ondertussen blijft ze hopen dat voor haar de donorlongen wél op tijd komen.

3.-meerdonoren_korterewachtlijsten_minderdoden
Marjan (25) uit Bruinisse gaat het traject in voor haar derde niertransplantatie
Marjan is volgens de doktoren een “ingewikkeld” geval. Ze is geboren met twee nieren maar werd ziek op haar achtste. Omdat de toestand van Marjan verslechterde startte zij in 2002 met dialyseren. Na acht maanden kwam er gelukkig een donornier voor haar beschikbaar. In 2003, ze was toen 13, onderging zij haar eerste niertransplantatie. Na twee jaar ging het mis en kreeg ze te maken met heftige afstotingsverschijnselen.In de vijf jaar daarnakon ze wel dingen ondernemen maar moest daarna wel vaak extra rusten. Het laatste halfjaar voor haar tweede transplantatie kon Marjan helemaal niks meer. Op stap gaan met vriendinnen of een terrasje pakken zat er niet meer in. Haar vader bleek gelukkig een match en in 2010 onderging ze haar tweede niertransplantatie. Alles leek goed te gaan, in oktober 2014 rende ze zelfs nog mee met de DonorRun om aandacht te vragen voor orgaandonatie. Nu, april 2015, gaat het helaas weer slecht met Marjan. Ze heeft opnieuwte kampen met afstotingsverschijnselen en ze gaat het derde traject in voor een niertransplantatie. Er wordt gekeken of haar moeder en de zus van haar moeder een match zijn. Gelukkig is Marjan altijd optimistisch: ‘Mijn bloedwaarden zien er slecht uit, maar ik voel me gelukkig nog niet zo slecht’.

Jill (21) Oosterbaan uit Zoetermeer heeft een lever ontvangen maar heeft in de toekomst zeer waarschijnlijk ook donorlongen nodig

Rond haar 18e zei haar arts tegen haar: ‘Het is niet de vraag óf je een levertransplantatie moet ondergaan maar wánneer’. Niet iets wat de gemiddelde 18-jarige te horen krijgt. Jill heeft Cystic Fibrosis, ofwel taaislijmziekte, en dit tast haar lever aan. Ze probeerde haar HAVO af te maken op een reguliere school maar op een gegeven moment koste dat zoveel energie dat ze naar speciaal onderwijs voor langdurig zieken moest. Uiteindelijk heeft ze drie jaar lang over 4 HAVO gedaan. ‘Elke keer was het weer hetzelfde liedje, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Je moet dan allesinhalen en dat is gewoon niet te doen als je zo weinig energie hebt. Steeds zei ik weer tegen mezelf: deze keer lukt het me wel!’ zegt Jill. Uiteindelijk kreeg ze inderdaad een nieuwe lever en daarmee begon haar nieuwe leven. In oktober 2014 heeft ze met haar ijzeren wil zelfs meegedaan aan de DonorRun in Eindhoven. Helaas belandde ze direct hierna voor twee weken in het ziekenhuis. Zoals ze zelf zegt: ‘Mijn lichaam was er toch niet zo blij mee, maar ik wou zo graag meedoen. Voor mijn levertransplantatie had ik hier niet van kunnen dromen!’.  Nu gaat het naar omstandigheden goed met haar. Ondanks dat de levertransplantatie aar erg goed heeft gedaan zei de arts direct na haar levertransplantatie: ‘Dit was de halte donorlever, de volgende halte zijn de donorlongen’. De verwachting is dus dat Jill door haar ziekte op den duur ook nieuwe longen nodig heeft. Daar staat ze liever nog niet teveel bij stil en ze geniet van elke dag.
Michelle (17) uit Spijkenisse heeft haar moeder nog die nog leeft dankzij een donorlever
In 1997/1998 werd haar moeder ziek, ze kreeg PBC. Dit is een ziekte waar bij de kleine galkanaaltjes in de lever chronisch ontstoken zijn. Hierdoor kan de galvloeistof niet goed worden afgevoerd. Op een gegeven moment is dit erg schadelijk voor de lever en uiteindelijk raken de levercellen onherstelbaar beschadigd. Dit ging een tijd goed totdatMichelle in groep 8 zat en haar moeder ernstig ziek werd. Zo was ze sneller uitgeput en het kostte haar steeds meer moeite de trap op te lopen. Het werd zo erg dat ze in een rolstoel terecht kwam. De oom van Michelle hoorde dat het met een deellever ook mogelijk was om haar moeder te helpen en besloot om 70% van zijn lever af te staan voor zijn zus. Er worden dan allerlei testen gedaan en daar ging een tijd overheen. Haar moeder werd echter steeds zieker en de vraag was hoe lang ze nog zonder nieuwe lever zou kunnen. Die ene nacht, kwart voor 5, er werd gebeld. ‘Mevrouw, redt u het om over een uur in het ziekenhuis te zijn? Er is een lever beschikbaar.’Die avond mocht Michelle haar moeder gelukkig al weer zien en kon zij zelfs een beetje praten ondanks de zuurstofbuis die zij in haar keel had. Ze heeft in 2010 nog last gehad van afstoting en is daardoor twee keer in het ziekenhuis beland. ‘Dat was echt heel erg schrikken,’ zegt Michelle. Nu, zes jaar later, gaat het goed met haar moeder.Michelle is de donor nog altijd heel erg dankbaar:‘Ik ben erg blij dat zij deze kans heeft gekregen, want duurde het wachten nog langer, dan hadik mijn moeder verloren…’.

Shirley Man (21) uit Rotterdam, een ijzersterke meid die al ruim een jaar wacht op een donorhart
Een echte Rotterdamse, dat merk je aan alles.Maar anders dan anderen van haar leeftijd lijdt de 21-jarige Shirleyaan een hartspierziekte. Ze liep al een hele tijd bij de artsen met vermoeidheidsklachten en ademhalingsklachten, maar steeds werd haar verteld dat dit misschien de ziekte van Pfeiffer was of hyperventilaties. Toen ze voor een uitwisselingsprogramma naar Rusland ging snakte ze elke dag na adem. ‘Ik hapte letterlijk naar lucht, en ik dacht dit kan niet normaal zijn’. Uiteindelijk is er een hartfilmpje gemaakt en kwamen ze er achter dat ze aan Hypertrophiccardiomyopathy (HCM), een hartspierziekte, lijdt. Naar omstandigheden ging het na plaatsen van een pacemaker redelijk goed. Ze had zelfs een reis naar Hong Kong geboekt samen het haar ouders om haar opa te bezoeken. Eén dag voor vertrek ging ze nog langs het ziekenhuis voor een controle. De cardioloog zei tegen haar dat ze beter niet kon gaan en haar ticketmoest annuleren omdat ze er te slecht aan toe was. Shirley wilde haar opa zo graag bezoeken dat ze tegen het advies van artsen en haar ouders in toch ging.“Al wordt dit mijn laatste reis, het spijt me maar ik ga…,”zei ze. Toen ze terug kwam uit Hong Kong was ze iets opgeknapt en zei de arts zelfs dat ze haar nog niet op de wachtlijst hoefde te plaatsen. Een paar maanden later was ze echter opnieuw verslechterd, waardoor ze op de wachtlijst voor een donorhart kwam. ‘Dit was echt een shock voor me, natuurlijk wist ik dat ik ooit een donorhart nodig zou hebben maar toch wordt het dan ineens realiteit, dat voelt als een klap in je gezicht’.Nu, ruim een jaar nadat ze op de wachtlijst voor een hart is geplaatst, is ze gestopt met school omdat het teveel energie kost. Ze zit thuis te wachten op een nieuw leven. Af en toe doet ze nog leuke dingen met vriendinnen maar ook daar betaalt ze de volgende dag een hoge prijs voor. Dromen, dat doet ze nog genoeg. Als ze een donorhart heeft ontvangen wil ze graag nog een keer haar opa in Hong Kong bezoeken en de rest van de wereld zien, kortom alles uit haar tweede leven halen!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht