Zorg

Onderzoeker: Grijze massa moet leren ingrijpen bij pesten

Kinderen die zich bij pesten afzijdig houden, moet je bij de verdediging halen maar dat valt niet mee. Daarop promoveert Jeroen Pronk (30)  aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

denken, problemen, stress, hoofdpijn, verdrietig, jongeren, pesten

Bron: Flickr/ Patrick Denker

Wat onderzocht u precies?

“Pesten is een groepsproces, waarin kinderen verschillende gedragsrollen kunnen aannemen zoals pester, meeloper, aanmoediger, verdediger, slachtoffer of buitenstaander. Ik focus me op de buitenstaanders, de kinderen die zich niet bemoeien met pesten.”

“Uit mijn onderzoek blijkt dat zij net als kinderen die verdedigend gedrag ten opzichte van slachtoffers vertonen, een negatieve houding tegen het pesten hebben. Ze doen alleen nog niets. Ongeveer een derde van een klas is te zien als buitenstaander. We kunnen slachtoffers van pesten het effectiefst helpen door van die buitenstaanders verdedigers te maken en zo de slachtoffers helpen omgaan met de negatieve gevolgen van het pesten.”

Is het niet juist slim van die kinderen om zich afzijdig houden? Straks worden ze ook gepest.

“Dat is wat ze doen. De buitenstaanders zijn als het ware de grijze massa van de maatschappij. Ze willen niet opvallen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat is een veilige positie, maar de crux is dat ze tegen het pesten zijn en er wel graag iets tegen willen doen. Helaas kun je niet tegen ze zeggen: ‘Ga jij in het vervolg eens eventjes de slachtoffers helpen’.”

Wat kunnen we dan wel doen?

“Uit mijn onderzoek blijkt dat moet worden gewerkt aan het trainen van hun sociale, emotionele en fysieke weerbaarheid. Daarvoor hebben wij samen met de stichting Omgaan met Pesten aanpassingen gemaakt van haar programma Sta Sterk Training. Die richtte zich op het omgaan met pesten van slachtoffers, maar is nu ook geschikt om op scholen buitenstaanders te activeren om verdediger te worden.”

Wat houdt de training in?

“De buitenstaanders en slachtoffers worden in zes weken getraind op aspecten die te maken hebben met sociale, emotionele en fysieke weerbaarheid. Ze leren bijvoorbeeld wat assertiviteit inhoudt. In de praktijk gaan ze onder ander rollenspellen doen, zoals het ingrijpen in pestsituaties naspelen.”

Hebben de trainingen effect?

“In twintig klassen is een steekproef uitgevoerd en naar het pestgedrag gekeken. Bij de tien controleklassen bleek dat kinderen steeds minder geneigd waren het op te nemen voor de slachtoffers naarmate het jaar vorderde. Bij de tien groepen die getraind waren, bleef het verdedigende gedrag gelijk.”

“Dat is niet helemaal wat ik hoopte. Ik hoopte dat het verdedigend gedrag sky high zou worden bij die kinderen. Wat wel gebeurt, is dat de getrainde kinderen door een afname in hun gedrag als buitenstaander toch sterker als verdediger in de klas naar voren komen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht