Zorg

Borstreconstructie: implantaten of buikweefsel?

Vrouwen die na een borstamputatie een borstreconstructie ondergaan, kunnen kiezen tussen een reconstructie met eigen weefsel uit de buik en met implantaten. Hoe beoordelen de vrouwen het resultaat na de operatie? Plastisch chirurg Yassir Eltahir van het UMCG deed hier onderzoek naar. “Borsten die van eigen buikweefsel zijn gemaakt worden over het algemeen iets mooier gevonden dan borsten met implantaten.”

borstreconstructie, borstkanker

Foto: NDC Mediagroep

“Wanneer ik patiënten spreek voordat ze geopereerd worden zie ik een groot verschil tussen de vrouwen die borstkanker hebben, en de groep vrouwen die uit voorzorg haar borsten wil laten verwijderen. De eerste groep is bang. Ze willen zo snel mogelijk van het gevaarlijke weefsel af. De tweede groep – meestal jonger – houdt zich meer bezig met de vraag hoe het eruit gaat zien. Maar als ik de vrouwen terug zie na de operatie, dan is er een overeenkomst tussen de vrouwen met borstkanker en de vrouwen die preventief geopereerd zijn: allemaal vinden ze een mooi resultaat belangrijk,” zegt plastisch chirurg Yassir Eltahir.

Borstreconstructie

Bij een borstreconstructie wordt een nieuwe borst gevormd door de plastisch chirurg. Een borstreconstructie wordt vaak uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker. Ook melden zich steeds vaker (jonge) vrouwen die drager zijn van het BRCA-gen. Voor die vrouwen is de kans op het krijgen van borstkanker zo groot dat zij ervoor kunnen kiezen preventief hun borsten te laten verwijderen. Het klierweefsel en soms ook de tepel wordt weggehaald, en een nieuwe borst wordt gevormd. Hiervoor kunnen implantaten met siliconen gebruikt worden, of het eigen vetweefsel van de buik van de vrouw kan gebruikt worden als opvulling. Soms wordt voor een combinatie van beide gekozen.

Bij een reconstructie met eigen weefsel wordt een stuk huid van de buik, met het onderliggende buikvet er nog aan, weggehaald. Dit stuk huid en buikvet wordt ingebracht ter plaatse van de borst van de vrouw. Belangrijk is de bloedvoorziening: in de buik wordt gezocht naar bloedvaten die de buikhuid voorzien van bloed. Tussen de ribben wordt gezocht naar een bloedvat waarop de bloedvaten van de buikhuid aangesloten kunnen worden. “Deze vorm van microchirurgie is best ingewikkeld en kost veel tijd, de operatie duurt lang en de patiënt moet er ook langer van herstellen,soms wel een maand of zes” vertelt Eltahir. “Twee verschillende teams zijn tegelijk met de patiënt bezig, het ene team werkt aan de buik en het andere team aan de borst. Het resultaat is meestal goed, de borst voelt en beweegt natuurlijker vergeleken met een implantaat als vulling”.

Implantaten

Vrouwen die kiezen voor implantaten zijn gemiddeld genomen iets jongere vrouwen. Misschien heeft het te maken met de daginvulling van deze vrouwen: de herstelfase na een oparatie waarbij implantaten worden gebruikt is beduidend korter dan na een operatie waarbij buikvet is gebruikt. “Al blijft het natuurlijk gissen”, zegt Eltahir. Mogelijk werken deze vrouwen meer of hebben ze jonge kinderen, waardoor ze het zich minder goed een lange herstelperiode kunnen permitteren. “Het advies is zo’n zes weken rust te nemen na de operatie met implantaten. Voorzichtig zijn met tillen is bijvoorbeeld belangrijk. In de praktijk zien we dat vrouwen vaak al vrij snel weer een groot deel van hun normale leven kunnen oppakken.” Een andere groep vrouwen die voor implantaten kiest doet dat noodgedwongen. Dit zijn de heel slanke vrouwen die niet voldoende buikvet hebben en dus afhankelijk zijn van implantaten.

Van de 92 vrouwen die meededen aan het onderzoek kregen 47 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel en werd bij 45 vrouwen een implantaat geplaatst. Eltahir en zijn collega’s onderzochten de vrouwen achteraf, als de operatie en het herstel al achter de rug waren. Uit het onderzoek bleek dat de twee groepen vrouwen even tevreden zijn over hun kwaliteit van leven: zowel op lichamelijk, als psychosociaal, als seksueel gebied rapporteren beide groepen vrouwen een vergelijkbare kwaliteit van leven na de operatie. Ook over de tepels, en over de gang van zaken tijdens de operatie zelf geven de beide groepen vrouwen een vergelijkbaar oordeel. De groep vrouwen die koos voor eigen weefsel was wel iets meer tevreden met de nieuwe borst, zij waardeerden het resultaat met gemiddeld met een 7,5. De groep die koos voor een implantaat beoordeelde het resultaat met gemiddeld een 6,5.  “Wat gelukkig ook nog altijd een voldoende is”, zegt Eltahir.

Bron: UMCG KennisInZicht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht