Zorg

Kunnen mensen ziek worden van de hazenpest?

GGD Fryslân en het RIVM doen nader onderzoek naar tularemie (hazenpest) in Fryslân. Ook de heersende muizenplaag wordt daarbij betrokken. Aanleiding voor het onderzoek zijn de 9 met tularemie besmette hazen die sinds februari 2015 in de omgeving van Akkrum zijn gevonden.

 

WIERINGERMEER-JACHT-HAZEN

“Als GGD Fryslân willen we uit voorzorg graag zo duidelijk mogelijk de gezondheidsrisico’s voor mensen in kaart brengen,” aldus Peter van der Tas, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Fryslân.

Tularemie bij mensen en dieren

Tularemie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral haasachtigen en knaagdieren blijken gevoelig voor de ziekte en kunnen er dood aan gaan. Ook mensen kunnen er ziek van worden. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica en is niet overdraagbaar van mens op mens. In zeldzame gevallen kunnen honden en katten de ziekte krijgen, maar zij zijn er nauwelijks gevoelig voor. Overdracht van hond of kat naar de mens is nog nooit aangetoond.

Overdracht van tularemie

Tularemie wordt vooral via direct contact met zieke hazen op mensen overgedragen. Daarom adviseert de GGD om dode dieren niet aan te raken.

Onderzoeken

Deze week worden in de buurt van de gevonden besmette hazen watermonsters genomen. Van der Tas: “Tularemie kan soms ook worden verspreid via oppervlaktewater; daarom willen we weten óf en, zo ja, waar er Fries water is besmet. Er is geen aanleiding om te denken dat dat het geval is, maar we willen het uit voorzorg toch onderzoeken.” Landbouwers en jagers zijn op de hoogte en ook huisartsen in het gebied zijn door de GGD ingelicht. “Voor zover bekend zijn er nog geen mensen besmet met tularemie, maar we gaan onderzoeken of dat toch niet het geval is.” Deze onderzoeken zullen minimaal enkele weken gaan duren.

Hazenpest in Nederland

Zestig jaar geleden werd tularemie voor het laatst aangetoond in Nederland. Enkele leden van een gezin werden toen ziek na het eten van een besmette haas. Van 2011 tot nu zijn er een aantal dode hazen in Nederland met tularemie gevonden (zie kaartje). In totaal zijn er in deze periode voor zover bekend 4 personen besmet geraakt, waarvan 2 jagers.

image002

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht