Zorg

Opmars kunstheup en knieprothese

Het aantal mensen dat voor de eerste keer een kunstheup kreeg, groeide van 22.932 in 2010 tot 25.642 in 2013. ,,Het aantal blijft toenemen’’, zegt directeur Chris van der Togt van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. De NOV verwacht de komende vijftien jaar een verdubbeling van het aantal heupoperaties.

heupoperatie

In 2013 kregen 24.091 mensen een nieuwe knie, 4500 meer dan in 2010. Ook het aantal mensen met een knieprothese zal nog jaren toenemen.

De stijging hangt samen met de vergrijzing en anderzijds een actievere levensstijl van ouderen. Niet meer de trap op kunnen vanwege een pijnlijke heup pijn is geen optie. ,,Mensen moeten wel realistisch blijven’’, zegt orthopeed Henk Koot van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. ,,Ik had een mevrouw die nog een keer naar Santiago de Compostela wilde lopen als ze een kunstknie kreeg. Dat gaat niet lukken. Maar langer zelfstandig wonen zonder thuishulp wel.’’

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop iemand een kunstheup krijgt is 67 jaar, maar ook 80-plussers worden de laatste jaren voorzien van nieuwe gewrichten. Koot: ,,De operatietechniek is zoveel verbeterd dat je dat nu veilig kunt doen. Tien jaar geleden was dat nog te riskant.’’ Ook de revalidatie is geperfectioneerd. Een nieuwe heup betekende tien jaar geleden twee weken ziekenhuis, nu nog maar drie dagen.

Volgens de NOV is ernstig overgewicht vaak de reden van artrose (gewrichtsslijtage) op jongere leeftijd. Orthopeed Koot: ,,Bij beginnende klachten helpt het enorm om af te vallen. Het is eerst gewicht verliezen en pas later een nieuwe knie, vertel ik dan de patiënt. Mensen weten dan waar ze het voor doen.’’

Hoe duur is operatie?

Gemiddeld kost het aanmeten van een heup 9.000 euro en een knie 8.000 euro. De totale kosten van de knie-en heupoperaties bedragen een half miljard euro per jaar. Dat is inclusief de kosten van de revisies: vernieuwing van een eerder aangebracht kunstgewricht. Na tien jaar wil ook een nieuwe heup het nog wel eens begeven. Vorig jaar kregen 5700 mensen voor de tweede keer een nieuwe knie of heup, of werd er een onderdeel vervangen.

De NOV wil de komende jaren orthopeden blijven opleiden om de groeiende vraag aan te kunnen. Volgens de vereniging wijken patiënten uit naar het buitenland om de wachttijden van enkele weken te omzeilen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht