Zorg

Oorlog en terreur. Moeten we echt zo bang zijn?

Oorlog en terreur beheersen het nieuws. We leven in een angstcultuur, zegt hoogleraar Damiaan Denys (49). ,,Hoe meer we beveiligen, hoe angstiger we worden.’’ We zijn bang voor verlies van privacy, bang voor drones, bang voor ebola, bang voor raketten die vliegtuigen uit de lucht schieten, bang voor gluten en sinds de aanslagen in Parijs, en recenter de verijdelde aanslagen in België, zijn we vooral bang voor een terroristische aanslag in eigen land door moslimextremisten.

201404293853

Als je het afdelingshoofd psychiatrie van het AMC en tevens UvA hoogleraar Damiaan Denys vraagt, beschouwen Nederlanders het leven voortdurend vanuit angst. En waarom? ,,Hoe meer je hebt, hoe banger je bent om dingen kwijt te raken. Dat is een eenvoudig principe.”

Denys denkt dat wij de luxe en de tijd hebben om ons druk te maken over zaken die ons angst inboezemen, iets waarmee volkeren die grote problemen hebben als gebrek aan voedsel en gezondheidszorg, niet bezig zijn. ,,Mensen in een stad als Amsterdam zijn waarschijnlijk angstiger dan bewoners in de sloppenwijken van Zimbabwe.”

Angst

Denys is van huis uit behalve een Vlaming ook een filosoof. Het eerste hoor je aan zijn accent, het tweede klinkt door in zijn bespiegelingen over zijn fascinatie: angst. Hij behandelt mensen met een dwangstoornis, hij doet onderzoek naar een behandeltechniek met stroomstoten, zogeheten deep brain stimulation, en in zijn vrije tijd laat hij de filosofische kant van Damiaan Denys zien in het theater en op festivals met zijn voorstelling Wat is angst?.

Een gezonde dosis angst, zo betoogt hij, is goed. Dat heb je zelfs nodig om te functioneren. Maar te veel angst verlamt. En angst zonder dat er een directe dreiging is – een man met een mes of een giftige slang – is nutteloos en schadelijk. En als je het Denys vraagt is er veel, heel veel nutteloze angst.

Er gaan in de nasleep van de aanslagen in Parijs stemmen op – ook van verstandige mensen – om het leger in te zetten op straat. Wat zegt dat over onze gemoedstoestand?

Angstcultuur

,,Het bevestigt mijn idee dat we in een angstcultuur leven. Een hypersensitieve cultuur. Het leger inzetten na een incident als dat in Parijs is ridicuul. Het is een incident, weliswaar een in een reeks incidenten, maar het blijft voor mij een incident. Ik zie geen enkele reden ons gedrag fundamenteel te veranderen. Overigens denk ik dat het leger in het straatbeeld meer gevoelens van onveiligheid oproept dan dat het angst wegneemt. Als je op de hoek van de straat een soldaat met een machinegeweer ziet staan, geeft mij dat een onveilig gevoel. Toen ik als zeventienjarige jongen naar Athene reisde en daar een tank op straat zag staan, maakte dat een gigantische indruk. Ik dacht: wat gebeurt er allemaal in dit land?! Het leger op straat inzetten is een armoedig en ondoordacht idee.”

Een aantal weken geleden was iedereen het met u eens geweest, maar sinds de aanslagen in Parijs liggen de kaarten anders.

,,Voor mij is er niet veel veranderd. Wij leven in een tijd waarin wij ons emotioneel betrokken voelen bij gebeurtenissen die in principe heel ver van ons af staan. Dat gaat niet alleen op voor Parijs, maar ook een koninklijk huwelijk of een voetbalwedstrijd.”

En zaken die ons bang maken: ebola of vliegtuigen die in zee storten?

,,Wij zijn bang voor datgene wat buiten onze controle valt. Dat is ook waarom terrorisme zo ongelooflijk doeltreffend is, omdat het veel suggereert. Het suggereert dat ik op elk moment van de dag, waar ik ook ben, in de Hema of bij de bakker, met een machinegeweer kan worden neergemaaid. Veel mensen zeggen dat nu ook: ‘Het zou hier en nu kunnen gebeuren.’ Daarom zijn we natuurlijk uit het lood geslagen. Maar dat is puur verbeelding. Angst draait altijd om iets wat zou kúnnen gebeuren, nooit om de realiteit. Voor angst heb je verbeelding nodig. Mensen met veel fantasie zijn ook angstiger. Als je geen fantasie hebt, kun je niet angstig zijn.”

U zegt: We leven in een angstcultuur.

,,Wat de aanslag in Parijs laat zien, is die sensitiviteit. Ik refereer vaak aan de Damschreeuwer. Dat was gewoon een man die stond te schreeuwen tijdens de dodenherdenking. Maar omdat er tienduizenden mensen in diezelfde sensitieve sfeer leven, rent iedereen als een dolle weg. Niet gehinderd door een rationele overweging: waarom zou ik moeten wegrennen? Er vielen tientallen gewonden. En die zijn niet gevallen omdat die man schreeuwde, nee, die gewonden waren er omdat wij angstig reageren op iets wat veel suggereert, maar eigenlijk niets betekent.”

En omdat de aanslag in Apeldoorn in 2009, waarbij Karst T. op een menigte inreed, nog vers in het geheugen lag.

,,Het is begrijpelijk, pas op, maar het is niet reëel.”

Het liet zien hoe zenuwachtig we op de Dam staan.

,,En overal. Nu nog.”

Hoe vindt u dat de autoriteiten reageren na de aanslagen in Parijs? Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zegt: ‘Houd het hoofd koel. Laat de angst niet regeren, en ga gewoon door met wat je altijd al deed.’

,,Geweldig. Prijs Van der Laan en premier Rutte. Wat zij doen, is de aanslag terugbrengen tot de proportie die het heeft. Zij maken mensen duidelijk: ‘Het is geen oorlog.’ Dat is wat de populisten, meneer Wilders en De Telegraaf, net andersom doen: iedereen ophitsen. Eén van de voorpagina’s van De Telegraaf vond ik zelfs boosaardig.’’

De kop op die voorpagina luidde: ‘Amsterdam in het vizier van terroristen’.

,,Dat is een zeer platvloerse manier van misbruik maken van de emotionele toestand waar mensen in zitten. Ik vind dat je als mediaorgaan en ook als politicus de plicht hebt om te zorgen dat de rust terugkeert. Als kinderen bang zijn omdat ze denken dat er een wolf onder het bed zit, dan zeg je niet: ‘Er zitten naast wolven ook draken en monsters.’ Nee, dan zeg je: ‘Die wolf kan niet binnenkomen.’”

Maar het gaat niet over een wolf, maar over een terrorist. En die kan wel binnenkomen. Het is vrij aannemelijk dat er in Nederland een aanslag komt.

,,Het is helemaal niet aannemelijk!”

Maar zeker niet uitgesloten.

,,Niets is uitgesloten. Het is ook niet uitgesloten dat de bliksem je treft. Het is niet uitgesloten dat je sterft door een verkeersongeluk of door diabetes. De kans dat u daaraan overlijdt, is duizend keer groter. Maar bent u daar bang voor? Staat dat op de voorpagina? Nee, want dát is niet interessant. Met negatieve berichten weten de media altijd veel meer mensen te bereiken dan met positieve. Ze maken dus misbruik van deze gebeurtenis om zichzelf te verkopen. Ik vind het de plicht van de media om informatie te brengen in de proportie die het heeft.”

Is er te veel aandacht?

,,Minder aandacht zou gunstiger zijn. Maar er speelt nog iets mee: dat wat in Parijs gebeurt, staat anderhalve minuut later op mijn scherm. Vroeger had iets tijd nodig om een afstand te overbruggen. Door internet heb ik toegang tot alles: een haai die iemand opeet in Australië, een bomaanslag ergens in de wereld. Het komt bij ons de huiskamer binnen en wij kunnen er geen afstand van nemen, omdat ons brein zo niet werkt. Als ik iets hoor en het is net gebeurd, dan voelt dat nabij. Als het een week geleden is, is het ver af.”

Nieuwe technologieën dragen bij aan ons angstgevoel?

,,We omringen ons met technologie die ons meer controle moet geven. Angst heeft veel te maken met verlies van controle. Dus is er een soort overdreven aandacht voor alles wat die controle kan verstrekken: mobieltjes, gps-systemen. Als je gewend bent om altijd precies te voorspellen wanneer het regent aan de hand van Buienradar, en je vergeet je mobiel en plots sta je in de regen, dan kun je denken: ‘oeps, wat nu?’ Terwijl dat vroeger niet eens ter sprake kwam. Het is schrijnend, want we hebben helemaal geen controle. We hebben hooguit de illusie van controle. Als het regent, dan regent het. Met of zonder Buienradar.”

De controle van angst is vaak: nog meer beveiligen.

,,Hoe meer we beveiligen, hoe angstiger we worden. Hoe meer we vastleggen, hoe meer systemen we inbouwen, hoe angstiger we worden. Er zit een zichzelf versterkend proces in. Op een bepaald moment moet je zeggen: ik doe er niet aan mee. Hop, weg met die veiligheidssystemen. Want we leveren veel vrijheid in voor die illusie van controle.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht