Zorg

Het hoofd van Iris (9) – Column ADD

Als Assepoester haar sprookje echt was moet ik serieus even met haar praten.  Want er is 1 ding wat ik gewoon al vanaf de eerste keer dat ik het sprookje hoorde tot aan vandaag de dag mij al afvraag. Als Assepoester op het einde van het verhaal de schoen perfect past, hoe is hij dan afgevallen in de eerste plaats?

Sleeping-Beauty-e1375494438132
Als jij perfecte schoenen hebt en je loopt gewoon een trap af, nou ja in Assepoester haar geval met een klein beetje haast, zou je verwachten dat hij gewoon blijft zitten. Zeker omdat het ook nog magische schoenen waren. En ze waren ook nog eens van glas als ik het mij goed herinner.
Dus ik kan 1 van mijn  theorieën al meteen verwerpen. Want ik dacht, soms als je het warm krijgt of  je loopt lang op schoenen willen ze nog wel eens vervormen en breder worden. Maar nou moet ik zeggen dat glas niet echt een flexibel materiaal is dus dat kan ook niet. Alweer een reden waarom ik dat sprookje nooit echt kon waarderen. en dan dat die muizen veranderen in paarden voor haar koets. Mijn hamsters veranderen helaas niet in prachtige paarden als ik  graag op stap wil.
g-0V0pHFf9AcBbx1z1_p3Iqlk1culTCP-2dPLC1Bqke4twTSwlJzUea2t-DuQIyejETwcuqBiUxBRkMLlH81QBBylp3J854lu3yKygMdmCC-sygkK82OuBy2Gg
Nee, laat mij maar Doornroosje zijn. Een beetje liggen slapen tot mijn prins met zijn op zijn witte paard (of met de witte bus, mag ook ) een monster voor me verslaat en mij dan uitgeput komt wakker kussen. Al die hectiek is niet voor mij weggelegd. Ik zou in mijn sprookje alles in slow-motion willen mee maken, dan heb ik genoeg tijd om alles wat op mij afkomt aan drama rustig te verwerken. Want mijn hemel wat hebben de hedendaagse mensen een haast gekregen. We riskeren ons leven en dat van anderen om net even een beetje sneller te rijden. Of we rijden op ons dode gemakje door rood heen alsof we kleurenblind zijn. Want die 3 minuten die je daardoor eerder aankomt op je bestemming zijn blijkbaar belangrijker dan een mogelijk ongeluk. Ik snap er niks van. Waarom is er zoveel haast? Waarom moet alles zo snel gaan. In mijn beleving is al die haast die we tegenwoordig hebben nergens voor nodig.

Winkelen

Ik moest hier over nadenken omdat ik Leeuwarden in ben geweest gisteren, met een vriendin. Het was een van de weinige keren dat ik niet alleen de stad ben geweest.  Ik ga het liefst lekker alleen de stad in. Ik beslis zelf wel of mij iets staat of niet en ik vind het heel moeilijk om mij op mijn gemak te voelen in een winkel in de eerste plaats, en als ik dan ook nog zie dat het een vriend of vriendin wel lukt voel ik me alleen maar stom, dom en een loser. En dan komen die stemmen weer schreeuwen en daar heb ik geen zin in. want de stad is leuk, en dat wil ik zo houden.  Maar als ik vergezeld word is het erg onbeleefd om oordopjes in te doen tegen alle herrie om mij heen, dus ik ben met de bus en in winkels geweest zonder oordopjes, met iemand bij me.
Terwijl ik rustig tussen die krioelende massa mensen met haast heen probeer te lopen, neem ik doordat ik HSP heb, al hun emoties over.  Ineens heb ik ook haast, zonder dat ik eigenlijk haast heb, want het is mijn vrije middag.
Ik groet iedereen die er ook maar een beetje voor open staat en ook al groeten ze in de grote stad niet meer terug, dan zal het in ieder geval niet aan mij liggen (: misschien zijn er ergens in die drukke stad een paar andere ‘hsp-ertjes’ die mijn rust kunnen overnemen en zo weer hun eigen kalmte terug kunnen vinden.)  Het is een soort van communiceren zonder woorden, en dat heb ik vrijwel met iedereen. Misschien voel ik me daarom ook wel zo snel betrokken bij mensen en hun problemen.
Het was mega gezellig en ik zou het zo weer doen, maar ik merk aan mezelf dat al die schreeuwende kleurcontrasten van alle winkels toch wel een redelijke invloed op mij hebben. Elke winkel ruikt anders,. Elke winkel is anders. en wat al die winkels er voor over hebben om jou blik voor 2 seconden op hun etalage te krijgen zorgt er bij mij voor dat ik binnen twee seconden helemaal gek kan worden en geloof het of niet, maar dan kan ik avonds dus gewoon niet in slaap komen. En om mezelf dan maar af te leiden ga ik nadenken over sprookjes.
IMAG0420_1_1

Ervaring

Dit weekend ga ik op kamp en dat wordt een goede training voor mijn heimwee. Ik ben bloednerveus, maar ik ga het gewoon proberen. Als het niet lukt dan maar niet, maar ik denk dat je je rotter voelt als je het niet eens probeert.  Dat heb ik ooit geleerd van mijn gymdocent dat verhaal is iets wat ik nooit van mijn leven ga vergeten.
Ik was geopereerd aan mijn handen en ik durfde niet in de ringen, omdat ik toch minder ging presteren dan wat ik eigenlijk kon. Maar de docent stond erop dat ik het in ieder geval even zou proberen. Ik raakte helemaal in paniek, want het was ook nog voor een cijfer. En toch heeft hij mij overgehaald in ieder geval de ringen vast te pakken. Twee andere leerlingen tilde mij letterlijk op dus ik hoefde niet met mijn volledige gewicht aan mijn handen te hangen. En nog ging het mis. Ik had gefaald voor mijn gevoel en ik begon te huilen. Toen kwam hij naar me toe en zei “goed gedaan Iris ik geef jou een 10.”  En weetje waarom? Omdat ik het geprobeerd had. En dat was velen malen belangrijker dan er ook nog daadwerkelijk in slagen, of al opgeven zonder het geprobeerd te hebben. En dat ga ik dit weekend ook doen met kamp. Ik ga het gewoon proberen, en dan zie ik wel hoe het komt. Ik heb er zin in.
Meneer van Althuis, als u dit leest: dankuwel.
Iris de Wit heeft ADD en HSP. Ook heeft ze een iq van 150. Iedere vrijdag schrijft ze een column en mogen we even in haar hoofd kijken.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht