Zorg

De macht van de smartphone

De smartphone mengt zich zonder pardon in onze familiediners, vergaderingen en cafédates. Een voldongen feit of is 2015 het jaar waarin we de sociale etiquette redden? Filosoof Anke Hans zag zichzelf als een vriendelijk persoon, maar de vorig jaar aangeschafte smartphone bracht een asociale kant in haar naar boven. ,,Om de een of andere reden geeft die telefoon mij een center of the universe-gevoel. Ik merkte hoe ik bij de supermarktkassa of tijdens een koffieafspraak met een vriendin zonder blikken of blozen opnam als er iemand belde.”

smartphone, gezin, social media, opvoeding

Sluipenderwijs heeft de smartphone zich de afgelopen jaren weten op te werken tot volwaardig tafelpartner bij onze belangrijkste sociale activiteiten. Blind voor elke omgangsnorm rinkelt, bliept en trilt het tijdens het avondeten, werkoverleg, als de caissière kristalzegels aanbiedt of wanneer een vriendin haar hart uitstort. En steeds vaker geven we er gehoor aan.

Phubbing

Youp van ’t Hek stipte het nog even aan in zijn oudejaarsconference: tijdens een familiereünie had hij op de dinertafel bij iedereen, naast het gebruikelijke bestek, de telefoon zien liggen. De één hield de voetbaluitslagen bij, de ander appte met vriendinnen en weer een ander gebruikte het apparaat om met enige regelmaat zijn ex digitaal het leven zuur te maken. De eenzame vaststelling van de cabaretier: iedereen deed het, het ergerde niemand, ‘het ding’ hoorde er gewoon bij. Mensen die in een sociale setting met hun mobiel bezig zijn in plaats van met hun gezelschap, kregen in het Engels een eigen werkwoord: phubbing. Filosoof Hans noemt het slachtoffer verkwoost: verbaasd, boos en gekwetst. ,,Het is vreemd dat we ons best doen analoge tijd met iemand door te brengen, maar vervolgens zo op die telefoon gefixeerd zijn.”

Dominant

Om een einde te maken aan haar eigen ‘onbeschofte gedrag’ ontwikkelde Anke Hans het boekje Smartphone-etiquette, nadat ze verschillende mensen had geïnterviewd over de relatie met hun telefoon. ,,In heel korte tijd is de smartphone dominant geworden in ons leven. Ik ontdekte dat mensen zich pas bewust werden van die stressvolle relatie die ze met hun telefoon hebben, toen ik ze ernaar vroeg.” Zo constateerde een vader dat hij behoorlijk hard werkte om één ochtend per week met zijn zoontje naar de speeltuin te kunnen gaan, maar dat hij in die tijd meestal druk was met Twitter.

Volgens een vorig jaar gepubliceerd niet-wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse gedragsdeskundige Joseph Grenny doen al die smartphones en tablets onze relaties geen goed, maar lijden we vaak nog in stilte. Online ondervroeg hij 2025 mensen over hoe beeldschermen hun relaties beïnvloeden. Ruim 70 procent gaf aan wekelijks tot dagelijks te worden genegeerd door gesprekspartners die zijn afgeleid door hun telefoon. Slechts 4 procent gaf te kennen dat het gedrag hen verontwaardigde, terwijl een kwart van de ondervraagden zei dat het de relatie beschadigde.

De voorbeelden uit het onderzoek zijn legio: een vrouw die met acht vriendinnen in een restaurant zit en vaststelt dat iedereen aan het bellen is, een pastoor die een belletje van een vriend aanneemt tijdens een persoonlijk gesprek met een kerkganger, een leidinggevende die tijdens een gesprek met een werknemer aan het mailen is en zegt: ‘Praat maar door, ik luister’.

In die zin, oppert Hans, is de smartphone ook een prioriteitenmeter die alles zegt over de staat van onze relaties. ,,Op je telefoon kijken is het nieuwe behangstaren. Als jij dat steeds doet in het café terwijl je met een vriend aan het bijpraten bent, zou je wellicht eens moeten bedenken wat die vriendschap nog betekent. En andersom, als mensen tijdens jouw vergadering aan het appen zijn, heb je het overleg misschien niet goed ingericht.”

Dwangmatig

De telefoon moet een sociaal middel zijn, maar staat in de praktijk het echte sociale contact nogal eens in de weg door de dwangmatige gewoonte om te checken (is er in de laatste tien minuten nog wat gebeurd op Facebook, Twitter, Whatsapp?). Angst om iets te missen: fear of missing out (fomo). ,,En dan hebben we het nog niet eens over studies die aantonen dat het blauwe licht van de schermen onze hormoonhuishouding in de war stuurt en een negatief effect heeft op onze nachtrust”, zegt Peter Nikken, bijzonder hoogleraar mediaopvoeding aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Het einde van onze klassieke omgangsnormen wil etiquettedeskundige Anouk van Eekelen niet aankondigen. ,,De opmars van de smartphone is zo snel gegaan, dat we eigenlijk nog moeten uitvinden welke plek we aan de telefoon in het dagelijks leven willen toekennen. Zo is het bij elke nieuwe ontwikkeling gegaan; van radio tot televisie.”

Dat de smartphone zo dominant heeft kunnen worden bij onze sociale contacten is niet gek, aldus Van Eekelen. Er is een duidelijk praktisch nut, wat de aanwezigheid van het toestel rechtvaardigt. Je kunt je vriendin bellen als je te laat bent voor de afspraak. Als jullie nog een laatste drankje willen drinken, kun je uitzoeken hoe laat de laatste trein vertrekt en als de één de rekening heeft betaald, kan de ander direct het verschuldigde bedrag overmaken. Met een gebruiksvoorwerp dat zijn nut zo heeft bewezen, is het tijd om onderscheid te gaan maken tussen de publieke ruimte en onze contactmomenten, vindt ze. ,,Het is niet gek dat mensen in een lange wachtrij voor de kassa naar hun telefoon grijpen, maar als ze aan de beurt zijn, moet dat ding de tas in.”

Detox

‘Oplossingen’ dienen zich al aan: de commercie schiep de ‘digitale detox’ voor mensen die het echte contact zoeken in een wifiloze ger in Mongolië of tijdens een week stilteretraite in een Belgisch klooster. Dichter bij huis biedt bijvoorbeeld wellnesscentrum Thermae 2000 voor een paar honderd euro een vijfdaagse Digitale Detoxkuur; tablets en smartphones worden ingeleverd bij de receptie, op de hotelkamer is de televisie vervangen door boeken, bordspellen en andere ‘offline gadgets’.Onder sommige hotels, restaurants en kroegen werd ‘wifivrij’ of ‘telefoonvrij’ al een marketingtool, en onder vriendengroepen is phone stacking niet ongebruikelijk: alle telefoons op een stapel, degene die het eerst z’n telefoon pakt, betaalt de rekening.

 De vorm, zeggen de kenners, maakt niet uit, als we ons dit jaar maar eens bewust worden van ons eigen gedrag én anderen op hun gedrag aanspreken. ,,We moeten de regie weer pakken. Als je aan het begin van een etentje met goede vrienden oppert de telefoons een keer weg te leggen voor een gezellige avond, zet je de toon.” En verwacht je een keer een belangrijk telefoontje van je baas of de oppas, licht je gesprekspartner dan daarover in. ,,Zo voorkom je dat iemand zich totaal onbelangrijk voelt wanneer jij zit te bellen.” Volgens hoogleraar Peter Nikken ligt er voor ouders nog een extra taak. ,,Kinderen groeien op met beeldschermen, zij kennen niet de tijd waarin de televisie of de radio werd uitgezet als er bezoek kwam. Voor kinderen van nu is het dan ook extra belangrijk dat ouders hun eigen mediagebruik in de gaten houden om het goede voorbeeld te geven.”

Met haar boekje over smartphone-etiquette heeft filosoof Anke Hans het uiteindelijke ‘nobele doel’ om onze vriendelijkheid te vergroten, of in elk geval de overlast voor anderen terug te brengen. ,,Laatst zag ik een stel in het café zitten, de vrouw was volledig gefixeerd op haar telefoon. Uiteindelijk pakte haar vriend ook maar zijn telefoon, nadat hij minutenlang expliciet ongelukkig om zich heen had zitten kijken.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht