Voeding

Superfoods zijn de afgelopen jaren populair geworden

De trend in afslankland is antitarwe-en antizetmeel. Maar het weren van brood, pasta en suiker kent ook nadelen, zoals een hardnekkige verstopping. Het is de vraag of zonder echt zo veel gezonder is. Enkele dieettrends op een rij.
foto door: Daniëlle van der Heide, foto door: Daniëlle van der Heide

Foto: Daniëlle van der Heide

Elk begin van het nieuwe jaar is er een opleving van het afslanken. Fitnesscentra krijgen een stroom nieuwe leden, diëtisten en gewichtsconsulenten krijgen nieuwe klanten en de verkoop van min of meer gezonde voeding trekt aan. Onder de afslanktrends is ‘antitarwe’ en ‘antizetmeel’ toch wel de topper van de laatste jaren.
Dé manier om snel en gezond af te vallen is minder brood, pasta, patat en snoep en koek eten. Er zijn verschillende varianten van deze manier van eten, zoals het zogenoemde Paleo, gebaseerd op de manier waarop onze voorouders in het paleolithicum gegeten moeten hebben. De meeste aandacht trok een andere, vergelijkbare methode, beschreven in het boek De Voedselzandloper van de Vlaamse arts Kris Verburgh.

Havermout

Ook al werd De Voedselzandloper neergesabeld door internationaal erkende deskundigen, veel diëtisten en vooral ook veel gewone afslankers lopen ermee weg. Zo hevig dat de Nederlandse broodverkoop vorig jaar aanwijsbaar daalde. De verkoop van havermout nam juist opvallend toe. Want Kris Verburgh schrijft aan havermout allerlei helende krachten toe, een van de redenen die De Voedselzandloper tot iets anders maken dan het pure Paleodieet. In de oertijd aten we immers geen haver, geen tarwe, geen brood, geen pasta en amper suiker (honing).

Zetmeelarm

Hoe mooie van zetmeelarm eten is dat een beetje ook al helpt. Gewoon een beetje minder brood, pasta en patat en zo min mogelijk suiker, dat scheelt al snel kilo’s. De kunst is dan je rammelende maag vooral proberen te vullen met groente, eieren, vlees, vis, fruit en noten.
,,Het voordeel is dat je relatief gemakkelijk afvalt, zonder dat spierweefsel wordt afgebroken’’, zegt diëtist Rolf van Trigt van Previtas dieet-en leefstijladvies in Hoogezand. De industrie heeft intussen ingespeeld op de antizetmeeltrend met tal van koolhydraatarme producten en maaltijdvervangers.
,,We merken dat het koolhydraatbeperkt dieet intussen algemeen geaccepteerd is geraakt’’, zegt Van Trigt. En dat merkt ook zijn collega Janet Noome in Emmen. ,,De enorme media-aandacht voor De Voedselzandloper heeft wel de aandacht gevestigd op het feit dat koolhydraten belangrijk zijn. Je kan met veel minder toe en dat helpt behoorlijk bij het verliezen van gewicht’’, zegt Noome. ,,en met de rammelende maag valt het erg mee, mensen hebben juist minder hongergevoel.’’
dn-bb-JanetNoome

Problemen

Je darmen zijn suiker-en zetmeelvrij niet gewend. ,,Het nadeel is het mogelijke optreden van obstipatie’’, zegt Rolf van Trigt. ,,De ontlasting wordt minder en harder. Doordat je minder eet, is er ook minder volume, dat komt de doorloop niet ten goede.’’ Ook Janet Noome ziet dit probleem bij haar cliënten. ,,Je darmflora verandert. Je darmbacteriën houden namelijk net zo veel van suiker als wij. Maar het probleem is tijdelijk’’, zegt Noome. ,,Je moet er even doorheen en veel vezels en groente eten. Na een tijdje hebben de meeste mensen er geen last meer van.’’

Gezond afvallen?

Het valt wel lekker af. Maar of zetmeelvrij echt gezonder is? Sowieso is het goed gezondheidsclaims bij voeding altijd met een korreltje zout te nemen, betoogt ook Nederlands bekendste voedselprofessor Martijn Katan. Langdurige onderzoeken naar wat wel of niet gezond is voor de mens zijn altijd dubieus. Want mensen die veel sporten, weinig alcohol drinken en niet-roken, eten vaak ook wat gezonder. Mensen die veel op de bank hangen en chips eten, zijn vaak wat ongezonder. Maar komt dat nou door dat hangen of door die chips? Het meest verstandige afslankadvies is dus altijd: gewoon minder. Kleinere borden, kleinere porties, niet te veel snoepen tussendoor.

Brood gezond?

Dagelijks een paar boterhammen? Dat is juist goed voor je hart en je leeft er langer door, blijkt uit een van de meest serieus te nemen voedselonderzoeken van de laatste tijd, begin dit jaar gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De Amerikaanse onderzoekers hielden bijna 30 jaar lang bij wat 120.000 medische professionals aten en aan welke ziektes ze leden. Elke dikke volkorenboterham extra per dag verlaagt de kans om vroeg dood te gaan met 5 procent, luidt de conclusie. Het zou zelfs ook de kans op kanker kunnen verlagen.
Toch is het voor de diëtisten niet meteen reden het plotseling over een andere boeg te gooien. ,,Ik probeer mensen juist minder brood te laten eten’’, zegt Noome. ,,Ik zie mensen daarvan enorm opknappen. Je moet het brood alleen wel vervangen door iets anders.’’

Clean eating en superfoods

In plaats van mínder eten kun je ook proberen gezondere producten te eten. Dat scheelt in het hongergevoel.
Superfoods zoals bijzondere zaden en vruchtendrankjes zijn de afgelopen jaren populair geworden en in steeds meer supermarkten te koop. Ook als lekkere snack voor tussendoor.
Vanuit Amerika is de term clean eating overgewaaid. Clean staat voor biologisch, zonder kunstmatige geur-, kleur-en smaakstoffen. Voedsel waarin zo min mogelijk ’gifstoffen’ zouden zitten. Dus geen cruesli, mueslirepen, Activia, Optimel en cornflakes, maar wel verse groente (broccoli!), eieren, zaden, noten en peulvruchten.

Zelf bereiden

Clean eating staat vooral ook voor het zelf bereiden van voedsel. Dat komt al snel neer op het meer tijd besteden aan koken en dat is altijd gezond. Maar of biologisch echt gezonder is, net als wat de superfoods claimen? Dat is op zijn minst omstreden. Er zijn eigenlijk geen goede wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat biologisch voedsel gezonder is. Biologische producenten beweren dat ook niet. Ze zeggen dat het lekkerder is en beter voor het milieu.
De Nederlandse en Europese voedselregels zijn vrij streng. Alle soorten groente en fruit die in de Nederlandse supermarkten worden verkocht, zijn gezond en bevatten doorgaans geen gifstoffen, zo stellen betrouwbare partijen als het Voedingscentrum. Gewoon meer groente eten, uit het normale schap van de supermarkt, is voor je gezondheid dus eigenlijk genoeg.

Sociale Media-diëten en eetfoto’s

Whattsapp-groepen, Facebook en Twitter bieden nieuwe mogelijkheden om afslanken te delen met anderen. Zoals Weight Watchers al jaren geleden ontdekte kan groepsdruk enorm stimulerend werken. De afgelopen tijd zijn daardoor tal van spontane en min of meer georganiseerde groepsdiëten op gang gekomen. Het varieert van een paar vriendinnen die elkaar via Whatsapp op de hoogte houden van alles wat ze eten, en vooral niet eten, tot professionele actie zoals de Sugarchallenge of de 30 dagenchallenge.

Elkaar opzwepen

Wat ze gemeen hebben is het elkaar opzwepen. Schrijf op Facebook dat je de komende dertig dagen alle snoep en koek laat staan en roep je ‘vrienden’ op hetzelfde te doen, en hup daar heb je al een dieetgroepje. ,,Het werkt enorm goed’’, merkt diëtiste Janet Noome. Mensen spreken elkaar aan, ze willen voor hun mede-afslankers niet onderdoen. Het wordt zelfs een soort wedstrijdje wie de meeste kilo’s verliest.
Wat daarbij goed helpt is de opmerkelijke mode van het fotograferen van je maaltijd. Steeds vaker laten mensen trots op Facebook of Twitter zien wat er voor moois op hun bord ligt. Het lokt uit tot het fabriceren van de meest kleurige en gevarieerd samengestelde schotels, het liefst met felrode en felgroene kleuren.
Mensen schieten snel even een fotootje van hun gerecht in een restaurant, delen met vrienden de opstelling van hun ontbijttafel en filmen wat ze aan het koken zijn. Ook dat werkt stimulerend; mensen komen op ideeën. Ze willen niet onderdoen voor hun groepsgenoten en gaan zelf ook maar wat avocado’s snijden of leggen er wat blaadjes sla bij voor de mooie compositie. Dat nodigt op zijn beurt uit om die gezonde schotels op te eten.
,,Het komt wel wat overdreven over misschien’’, lacht diëtiste Noome. ,,Telkens al die heerlijke gerechten op Twitter laten zien, zo van: kijk mij nou. Maar ik hoor van mijn cliënten dat ze het erg waarderen. Ze komen op ideeën voor menu’s, het helpt ze bij het bedenken hoe ze iets gezonds toch lekker kunnen maken.’’
Dit verhaal van Arend van Wijngaarden is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht