Zorg

Alcoholpoli. ‘Je moet het eerste glas zo lang mogelijk uitstellen

De alcoholpoli in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is nu ruim twee jaar open. Het aantal tieners met alcoholvergiftiging nam in die periode af.

drank, alcohol, jongeren,
 Populaire drankjes met alcohol onder tieners? Dropshot en wodka. En dan wodka het liefst gemixt met een energiedrankje. ,,Dan stuiter je lekker door tot je in een keer in elkaar stort’’, zegt kinderarts Gieneke Gonera van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De afgelopen jaren kwamen er flink wat tieners binnen met alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp van het Asser ziekenhuis. Vorig jaar meer dan het jaar daarvoor: 27 om 22.

Niet meer drinken

Maar die kinderen werden wel ouder: voornamelijk 16 of 17 jaar. ,,Het is een gekke tijd voor deze jongeren. Vorig jaar mochten ze nog wel drinken. Straks wordt het gewoon duidelijker: voor 18 jaar geen druppel’’, zegt Gonera. De afgelopen jaren werd steeds helderder wat de invloed van alcohol is op de hersens van tieners. Gonera: ,,Hoe later je begint met drinken, hoe beter het is. Zo heb je minder kans om verslaafd te raken aan alcohol.’’ Het feit dat alcohol je hersenen beschadigt is voor veel tieners een ver-van-mijn-bed-show. Daarom kiest het WZA voor een dubbele aanpak. Niet alleen de gevolgen op lange termijn benoemen, maar ook de directe consequenties bespreken.

Op de foto

Kinderen die binnenkomen op de spoedeisende hulp zijn vaak buiten westen. ,,De verpleging vraagt of de ouders een foto of filmpje maken, zodat het kind de volgende dag kan zien hoe het erbij lag’’, vertelt Theo Klooster, maatschappelijk werker op de alcoholpoli. ,,Wij mogen als ziekenhuis geen foto’s maken, maar ouders met hun eigen mobieltje wel.’’
De maatregel werkt erg goed. Kinderen schrikken enorm, aldus Gonera. Net als de willekeurige filmpjes op internet van dronken mensen. ,,Als je dronken wordt afgevoerd, dan weet de hele school het de volgende dag door Twitter en Facebook. Dan zeggen je medescholieren: dat was zij. Daar schrikken kinderen van’’, vertelt Gonera.

Ouders en kinderen

De alcoholpoli richt zich op zowel ouders als kinderen. Zo zijn er gesprekken met de kinderarts, maat-
schappelijk werk en bekijkt de psycholoog de uitgebreide vragenlijsten die de kinderen en ouders los van elkaar invullen. De meeste tieners die op de alcoholpoli kwamen hebben een maand na die tijd geen druppel meer gedronken.

Misverstanden

Over alcoholgebruik en preventie bestaan een hoop misverstanden. Zo is thuis op de bank met je minderjarige puber een drankje drinken is nooit een goed idee. Klooster: ,,Ouders denken: dan kunnen ze een beetje wennen. Ik ben erbij, die controle is goed. Maar eigenlijk geef je je kind dan toestemming om te drinken.’’ Gonera: ,,Je moet het eerste glas zo lang mogelijk uitstellen.’’ Praten met je kinderen is erg belangrijk. Ook over met wie ze uitgaan bijvoorbeeld. ,,Groepsdruk is een oorzaak’’, weet Klooster.
De alcoholpoli is inmiddels ingeburgerd bij huisartsen en ambulancemedewerkers. Vroeger werd ouders nog wel geadviseerd hun kind thuis de roes te laten uitslapen. Niet verstandig, aldus Klooster. ,,Dat kan ook betekenen dat je niet meer wakker wordt. Daarbij kunnen wij helpen en voorkomen dat het nog eens gebeurt. Dat is het belangrijkste.’’
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht