Zorg

Taaislijmziekte cystic fibrosis (CF): ouders ziek kind willen meer onderzoek

De oudste zoon van Henrie (41) en Esther (31) uit Aalden heeft de taaislijmziekte cystic fibrosis (CF). Doordat Seth een goede behandeling krijgt, kan hij met zijn leeftijdsgenoten sporten, spelen en naar school. Toch willen ze graag aandacht voor de ongeneeslijke, chronische ziekte, zodat mensen beter begrijpen hoe het is om er mee te leven.

Bij veel kinderen wordt de zeldzame taaislijmziekte een paar jaar na geboorte ontdekt

Bij veel kinderen wordt de zeldzame taaislijmziekte  een paar jaar na geboorte ontdekt

“Om aandacht te krijgen voor taaislijmziekte, kwam bij ons het idee om met een groep wielrenners de Alpe d’Huez te beklimmen”, zegt Henri. Ook een aantal personeelsleden van het Scheper Ziekenhuis Emmen heeft meegedaan aan de inzamelingsactie.  Het geld dat is ingezameld met de acties in het dorp en het ziekenhuis  is overhandigd aan de stichting CF.

Taaislijmziekte

Vader Henri noemt het een overweldigende ervaring. “Natuurlijk zijn vaker mensen voor een goed doel een berg op gefietst. Voor mij was het speciaal. We hebben gezorgd dat we zo veel mogelijk gelijktijdig boven kwamen. Het gaf mij een heel bijzonder gevoel om de top te bereiken met al die mensen die zich inzetten om taaislijmziekte onder de aandacht te brengen. Ik heb zeker aan mijn zoon gedacht. Bij hem is het allemaal begonnen.”

Erfelijk

Hoewel het goed gaat met Seth beïnvloedt de ziekte zijn leven en dat van zijn ouders. Zijn twee jongere broers en zusje, Fay (6) en de 1 jaar oude tweeling Kick en Lev, weten niet beter.”’Bij Seth werd de ziekte op zijn 4de ontdekt”, zegt zijn moeder. “Al toen hij drie maanden was, waren we met hem aan het dokteren. Hij had hele vettige ontlasting, een duidelijk symptoom van CF. Als de diagnose wordt gesteld, weet je niet wat het inhoudt. Ondertussen weten we er veel van. Het is erfelijk en 1 op de 15 mensen is drager. Ouders die beide drager zijn, kunnen kinderen krijgen met CF en die kans is 1 op 4. Pas na de diagnose hebben we ons laten testen en bleken we allebei drager te zijn.”

UMCG

Sinds de diagnose is Seth onder behandeling bij de CF-polikliniek voor kinderen in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Om de drie maanden wordt hij gecontroleerd. Een keer per jaar wordt hij een nacht opgenomen voor een grote controle. “Hij moet altijd medicijnen slikken, zoals enzymen. Hij gaat ook twee keer per maand naar een kinderfysiotherapeut in Dalen om ademhalingsoefeningen te doen. Die moeten zorgen dat het slijm in zijn longen wordt opgehoest. Dankzij de behandeling, de controle en de medicatie gaat het nu goed met hem. De verergering van de ziekte, die een progressief verloop heeft, wordt ook vertraagd. Hoe het in de toekomst met Seth zal gaan, is niet te voorspellen. Genezing is helaas nog niet mogelijk.”

Doordat de ouders zo vaak in het ziekenhuis komen, weten ze dat er steeds meer behandelingen zijn. “Wij willen graag iets doen om de mogelijkheden van de artsen nog beter te maken. Daarom zijn we zo gedreven met de actie bezig geweest. Ook in het dorp en in het Scheper Ziekenhuis is het op een geweldige manier opgepakt.”

Ongeneeslijk

Cystic fibrosis (CF) staat ook wel bekend als de taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische en ongeneeslijke, ernstige ziekte. In het lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm helpt bij het afvoeren van bacteriën en stofdeeltjes die zijn ingeademd en transporteert enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun.

Slijm

Bij iemand met CF is het slijm juist erg taai en dik. Hierdoor ontstaan overal in het lichaam ophopingen van dit slijm dat niet verder kan. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen, zoals ontstekingen en benauwdheid. De longen, de alvleesklier en de lever functioneren niet zoals het hoort. Darmen kunnen verstopt raken, omdat daar onvoldoende enzymen terechtkomen die nodig zijn voor het verteren van vetten.

Ongeveer 1300 mensen in Nederland lijden aan deze redelijk zeldzame ziekte. De symptomen zijn steeds beter te bestrijden en het ziekteproces kan door medicijnen en andere behandelingen vertraagd worden. De levensverwachting is voor iedereen verschillend, maar ligt gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht