Zorg

EHBO-cursus. Hoe moet je reanimeren?

Wat doet de mens als een soortgenoot omvalt op straat? Meestal niets, weinig mensen weten wat ze moeten doen. In het dunbevolkte Noorden, waar de ambulance van ver moet komen, zet het Rode Kruis een EHBO-offensief in. Verslag van een cursusavond.

reanimatie, reanimeren, hart

De duisternis valt over een industrieterrein in Beilen. Maar in het kleine zaaltje van het Rode Kruisgebouw branden de tl-buizen. Twee mannenpoppen zonder benen liggen op grijs plastic zeil. Ze lijken op Ken, vriend van de Barbiepop, en ze zijn onderdeel van de cursus reanimeren die het Rode Kruis hier vanavond geeft. Ontsmettingsdoekjes liggen naast hun gehalveerde torso’s.

Geen idee wat ik moet doen

In hoek van de zaal staat een groot bord, waarop de tekst ‘Don’t learn safety by accident’. Op de tafel ligt een vlammend rode map: EHBO, weet jij wat je moet doen? Het antwoord van uw verslaggeefster is: nee. Ik weet niet wat ik moet doen als iemand op straat in elkaar zakt. Ik weet niet wat ik moet doen als een kind een teug neemt uit de chloorfles in het aanrechtkastje. Ik weet niet wat ik moet doen als de buurman van een ladder valt. Mondop-mondbeademing? Hartmassage? Stabiele zijliging? Ik weet het niet. Ik ben dan zo iemand die handenwringend langs de kant staat te kijken. Je kunt mij er niet goed bij hebben.

Weinig EHBO diploma’s

Schande. Maar ik ben niet de enige. Slechts 3 procent van de Nederlanders heeft een EHBO-diploma, in schril contrast tot omringende landen: in Duitsland, bijvoorbeeld, is dat percentage aanzienlijk hoger. Dat komt mede doordat het EHBOdiploma daar gekoppeld is aan het halen van een rijbewijs.

Drie procent. Dat is bitter weinig. Dus is het Rode Kruis EHBO-offensief begonnen in de drie noordelijke provincies; de dunbevolkte gebieden waar de ambulance van ver moet komen.

Cursus

Zes cursisten zitten op stoelen rondom de mannenpoppen. Ze zijn allen werkzaam bij het Rode Kruis en dus in meerdere of mindere mate bekend met de grondbeginselen van de EHBO. Sommigen zijn hier voor de tweejaarlijkse opfriscursus. Ellen en Jan van ’t Spijker, Rina Lokhorst, Minze Vries, Monique Tillema en Vanessa Eleveld zitten rond de poppen met hun Ken-haar.

Slachtoffers zijn in het echte leven niet zo mooi gecoiffeerd en ook niet zo strak van torso, zegt instructrice Anita Centen van het Rode Kruis, tevens coördinator Eerste Hulp Bij Ongelukken in Beilen: ,,Honderd kilo komt vaker voor.’’ Anita Centen is een kloeke dame, die haar instructies onderstreept door af en toe met haar ene vuist in de andere handpalm te slaan. Pats! Zo blijven we alert.

Reanimeren

Maar reanimeren is ook een bedrieglijke term. ,,Je brengt iemand niet opnieuw tot leven”, zegt Centen. ,,Je zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt en er voldoende zuurstof in het lichaam zit tot de ambulance er is. En onthoud: reanimeren’’, zegt ze. ,,Gaat altijd goed. Het ligt aan de conditie van het slachtoffer of het wel of niet succesvol is.’’

Ze kijkt de cursisten indringend aan, want deze kwestie ligt gevoelig. Omstanders hebben niet altijd last van tact. Minze weet nog dat hij een vrouw reanimeerde na een motorongeluk. ,,Maar ze overleed. Toen zeiden de omstanders: Jij hebt haar dood laten gaan.’’ Je kunt iemand niet dood reanimeren, zegt Centen. Je kunt wel fouten maken. Ze schopt tegen een pop en roept: ,,Hee joh! Doe even normaal!’’ De cursisten lachen.

Hoe moet je reanimeren?

Hoe het wel moet? Centen knielt naast een pop en roept op dringende toon: ,,Meneer! Meneer! Gaat het?’’ Dit is aanspreken, legt ze uit. ,,Je mag niet in het gezicht slaan, maar wel aan de schouders schudden.’’

Die avond doen we levensreddertje. We doen de ademcheck: voor-over hangend kijken we of de borst minstens twee keer binnen een minuut omhoog komt. We roepen naar elkaar 112 te bellen en door te geven dat er op dit adres een man niet meer ademt en dat we begonnen zijn met reanimeren; bij reanimatie komt er altijd een extra hulpverlener mee. We doen de borstcompressies – altijd beginnen met borstcompressies. We leggen de muizen van onze handen vlak boven het kuiltje van de poppenmaag, vouwen onze handen daaroverheen met ineengestrengelde vingers en duwen op het borstbeen. In flink tempo, honderd keer per minuut, terwijl Centen telt: ,,En een én twee én drie én vier én vijf én zes én zeven én acht én negen én tien.’’ Wrang detail: hetzelfde tempo als Staying alive van de Beegees. Tussendoor beademen we de poppen met opengesperde mond ‘alsof je zonder tanden in een appel wilt happen’. We leggen een AED aan op aanwijzingen van een ingeblikte stem.

Centen zou elke persoon op straat de borstcompressie kunnen aanleren. Ze roept naar Rina: ,,Neem eens over! Leg je handen hier en duw! Duw! Duw! Duw!’’ Rina duwt. Centen kijkt rond. ,,Zien jullie? Twee tellen.’’

Samen reanimeren

Reanimatie kun je beter met een partner doen. Na tien minuten ben je moe en het duurt meestal minstens twintig minuten voordat de ambulance er is. Centen: ,,Ander voordeel van een reanimatiepartner: je kunt even tussendoor je sieraden af doen. Je wordt gek van die tikkende ketting tegen je borst.’’

Dat is wel even een dingetje, die sieraden. Alle cursisten weten dat omstanders misbruik kunnen maken van de situatie. Een terzijde gelegde handtas van de hulpverlener, een fiets van het slachtoffer, de in haast weggelegde sieraden; roofgoed is het.

In elke noodsituatie geldt: rust nemen is belangrijk. Maar paniek overkomt zelfs de meest geharde professional. Jan kent een reanimatie-instructeur die volkomen blokkeerde toen zijn kind iets overkwam. Het omgekeerde – een overmaat aan oplettendheid – komt ook voor. Je bent alerter met EHBO-diploma, zegt cursiste Ellen. ,,Laatst zag ik in Beilen dat een man ineens op een paaltje ging zitten, dus ik holde naar hem toe en vroeg ‘gaat het goed meneer?’ Er was niks. Maar voor hetzelfde geld was hij omgevallen.’’ EHBO, het scherpt de blik. Soms iets te.

Dit verhaal van Inki de Jong heeft in Dagblad van het Noorden gestaan

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht