Voeding

Hoe gezond is een avocado?

De avocado is populair. De ‘boterpeer’ uit Latijns-Amerika heeft zijn vettige imago afgeschud en is toegevoegd aan het trendlijstje van superfoods. Mag hij ook gewoon lekker zijn?

201502172740
De door modder bruin geworden Rio das Antas in Brazilië vloeit met krachtige stroom aan onze voeten. In de glazen op het terras aan de oever schuimt het sap van geperst suikerriet, caldo de cana. Meters boven ons bungelen paarsgewijs diepgroene avocado’s. Te hoog om te plukken; ooit vallen ze als overrijpe en oneetbare vruchten, hooguit goed voor dieren.

Avocadobomen

De avocadobomen, in het zuiden van Brazilië wel 20 meter hoog, staan hier in hun natuurlijke habitat. Midden-en Zuid-Amerika is de bakermat van de vrucht die ook ‘boterpeer’ wordt genoemd en tegenwoordig de status van ‘superfood’ heeft.
Het is het einde van het avocadoseizoen, tenminste in Zuid-Amerika. Elders groeien ze in andere periodes van het jaar; Israël, Californië, Spanje, India. Ook in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland zijn plantages met lange rijen avocadobomen. Wel getrimd, want hoge bomen zijn moeilijk plukbaar.

De avocado

De avocado is een opmerkelijke vrucht. Hij rijpt aan de boom nauwelijks, eigenlijk gebeurt dat pas als hij is geplukt. Als avocado’s uit zichzelf van de boom vallen zijn ze niet rijp, maar ver over hun uiterste houdbaarheidsdatum. De vruchten kunnen maanden aan de boom hangen zonder dat er iets verandert. Wat meteen handig een langere oogstperiode mogelijk maakt.
Ondanks de grote pit in het midden is de avocado een bes en geen steenvrucht zoals de perzik. Hij was populair bij de Inca’s en Azteken, die de avocado beschouwden als afrodisiacum, een lustopwekkend middel. De ahuacacuahuitl is in de lokale Nahuatl taal een samentrekking van ahuacatl (ballen) en cuahuitl (boom). Hangend in de boom, in trosjes van twee naast elkaar, doen ze denken aan een mannelijk zaakje. De Spanjaarden hebben het eerste deel verbasterd tot aguacate en vandaar ontstond in verschillende talen het woord avocado.

Waar gebruik je avocado voor?

De avocado is een laatbloeier in de kweekmarkt. Tot de jaren zestig was hij voornamelijk een lokale vrucht in Midden-en Zuid-Amerika. Pas met de opkomst van de internationale keuken begon de verspreiding. De Mexicaanse keuken kent guacamole, een dipsaus van gepureerde avocado, knoflook, chilipepers, limoen, peper en zout en soms kruiden als koriander. Via Amerikaanse westcoast hipsters veroverde deze dip de wereld. En waar onze ouders de donkergroene – soms zelfs bijna zwarte – vrucht misschien als exoot tegenkwamen, smeren onze kinderen het vruchtvlees doodgewoon als boter op hun rijstwafels voor ontbijt. Draai peper en zout erover, kneepje citroensap, en het is nog lekker ook.

Avocado als superfood

Avocado draagt sinds enige tijd het label superfood – de trend die ook broccoli, quinoa, teff en boerenkool op het gezondsheidsschild hees. Hij zit vol gezonde vetten (tot wel 30 procent), vandaar de naam boterpeer, en bevat fikse hoeveelheden vitamine C en kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Daarnaast schijnt avocado ook nog een fantastisch huidverzorgingsmiddel te zijn. Maar zoals voor elk superfood geldt, is ook alleen avocado’s eten onvoldoende voor een gezond leven.

Smaak van de avocado

Dus kunnen we het over de smaak hebben. Sommigen vinden hem flauw, anderen roemen het delicate en zacht romige vruchtvlees. Hij smaakt niet zuur, niet zoet, misschien wat nootachtig en soms een tikje zout. Avocado ontleent zijn culinaire kracht vooral aan toegevoegde smaakmakers. Hij laat zich niet alleen vlot en eenvoudig pureren tot een mooie zelfgemaakte guacamole, het is ook heerlijk om een halve avocado te vullen met wat extra vergine olijfolie, peper en zout en vervolgens leeg te lepelen. Erg smakelijk is het om, zoals de Brazilianen doen, avocadopuree te mengen met rum, suiker en melk.

Drie soorten avocado

Uit de drie oorspronkelijke soorten avocado – Mexicaanse, Guatemalteekse en West-Indische – zijn honderden, al dan niet hybride rassen voortgekomen. In onze winkels komen we vooral de grote Fuerte tegen, de groene peervormige avocado met dunne schil. Hij wordt echter steeds vaker overvleugeld door de Hass: kleiner, paarszwart gerimpeld en aromatischer vruchtvlees.
De keuze van een goede avocado voor de maaltijd is geen sinecure. De vrucht begint pas te rijpen als hij is geplukt.

Wanneer is een avocado rijp?

Maar wanneer hij dan precies rijp is? In de winkel liggen geregeld harde vruchten die duidelijk nog niet klaar zijn voor consumptie. Soms beginnen ze al te rotten terwijl het vlees nog hard is: dan zijn ze te koud bewaard. Kijk bij het kopen altijd of er butsen of plekken op zitten. Laat die links liggen, net als de exemplaren die wel rijp zijn, maar waarvan de pit loszit: als je hem hoort rammelen weet je zeker dat hij overrijp is.
De avocado is rijp als het vruchtvlees een beetje meegeeft als je erop drukt en dat vervolgens een beetje terugveert. Mocht je de rijping van een avocado willen bespoedigen, doe hem dan een nacht in een afgesloten zak samen met een banaan of een rijpe appel.
Het verwerken van een avocado moet snel gebeuren. Halveer de vrucht door hem in de lengte in te snijden. Je kunt hem dan zo open maken door elke helft in elke hand te nemen en die tegendraads te draaien. De pit kun je er daarna uitwippen met een lepel of door een mes erin te klieven.
Het vruchtvlees oxideert snel en verkleurt dan bruin. Door er citroensap over te sprenkelen kun je het verkleuren voorkomen. Zo kun je hem, gewikkeld in plastic folie, ook korte tijd in de koelkast goed houden.

Kan avocado in de vriezer?

Gepureerde avocado laat zich zelfs in de vriezer vrij aardig bewaren. Dat moet dan wel gebeuren met een fikse kneep citroensap en in een luchtdichte doos of plastic ziplocker. Maar alleen bij direct consumeren komt de romigheid helemaal tot zijn recht. Zo uit het vuistje, in salades of zelfs als dessert. En nooit rechtstreeks verwarmen, want dan wordt hij bitter.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht