Zorg

Piepend ademen niet altijd astma

Met een zalfje astma voorkomen? Wie weet kan het in de toekomst, zegt kinderlongarts professor Gerard Koppelman van het UMC Groningen. De hoogleraar doet veel onderzoek naar de ontstekingsziekte van de longen waaraan 85.000 kinderen lijden. ,,Misschien moeten we astma niet meer als één ziekte zien, maar moeten we spreken van astma’s’’, zegt Koppelman.

Astma

( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn

,,We weten dat het ontstaan van astma bij ouderen deels via andere mechanismen verloopt dan bij kinderen. En dat er een overlap is tussen astma en eczeem is ook al een tijd bekend. Dit komt door een verstoorde barrièrefunctie van de beschermende laag cellen in de huid en de luchtwegen. Dan wordt het op een bepaald moment logisch dat we gaan onderzoeken of we de verschillende astma’s op verschillende manieren moeten gaan behandelen.’’

Erfelijkheid

Koppelman kijkt in zijn onderzoeken ook nadrukkelijk naar de erfelijkheid van astma. De helft van de astmaklachten is erfelijk bepaald, maar volgens Koppelman geldt ook hier dat er niet één gen in het spel is, maar wel honderden die de ontstaansgeschiedenis complex maken. De andere helft van de klachten is in zijn ogen omgevingsafhankelijk, veroorzaakt door sigarettenrook of een allergische reactie op bijvoorbeeld huisdieren.
In de Nederlandse huisartsenpraktijken lopen ze in en uit, de kinderen die extreem benauwd zijn. Huisarts en onderzoeker Janwillem Kocks van de Academische Huisartsenpraktijk van het UMCG beaamt dat.
Een derde van de kinderen tot 3 jaar kent een periode van piepende luchtwegen. ,,Maar niet alles wat piept is astma’’, zegt hij ter geruststelling.
De nauwe luchtwegen van een peuter maken nu eenmaal sneller geluid. Bovendien is het voor ouders een angstige ervaring te zien dat hun kind benauwd is, weet Kocks die naast het runnen een huisartsenpraktijk ook onderzoek doet naar luchtwegklachten.

Kroep

,,Vaak gaat het bij die heel jonge kinderen om (pseudo)kroep na een infectie of acute bronchitis. Door met een kind een warme vochtige doucheruimte op te zoeken of buiten te gaan wandelen, vermindert vaak de hoestprikkel en komt het kind tot rust en daarmee ook zijn longen.’’ De diagnose ‘astma’ is bij een kind van 3 jaar onmogelijk te bepalen, zegt Kocks. ,,Je spreekt van astma als de ontstekingen chronisch zijn, het uit zich bij vlagen, maar komt steeds terug. Bij een 3-jarige weet je dat nog niet en dus is astma op die leeftijd nog niet vast te stellen.’’
Een heldere diagnose bij een kind kan pas vanaf 6 jaar worden gesteld. Dat gebeurt op basis van het verhaal, het steeds terugkerende piepen van de luchtwegen, ’s nachts droog hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en de klachten die optreden bij prikkels als baklucht, huisdieren of huisstofmijt. Een longfunctieapparaat kan het longvolume meten en tevens de reactie op de medicijnen peilen om de diagnose helder te krijgen. Voor deze test werken huisartsen samen met de (kinder)longartsen van het UMCG.
Belangrijk, vindt Koppelman. ,,Door vroeg ingrijpen met de juiste medicatie voorkom je afname van de longgroei.’’ De artsen doen in de spreekkamer standaard een dringend beroep op het gezonde verstand van ouders om kinderen uit de buurt van sigarettenrook te houden, omdat door dergelijke prikkels de klachten toenemen.
Bij astma bestaat de behandeling tegen benauwdheid uit een pufje en onderhoudsmedicatie die moet worden geïnhaleerd. ,,Bij kinderen blijven de pufjes lastig, omdat ze op de juiste manier moeten inhaleren en dat gaat nog wel eens mis. Het meeste van de medicijnen komt niet in de longen’’, zegt Koppelman.
Daarvoor verwijst hij graag naar de website www.inhalatorgebruik.nl met instructies en gebruiksaanwijzingen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht