Well-being

Rust Roest en meer redenen om tot jezelf te komen – ontspannen met Mariska van Gennep

Een bekend spreekwoord “Rust Roest”. Het was eigenlijk een vergelijking met ijzer, dat bij stilleggen op den duur gaat roesten en na langere tijd zelfs vergaat. Deze vergelijking ging op met mensen die weinig tot niets deden. Gaat deze spreuk nog op in deze hectische tijd(en)? Ik denk van niet; we zijn immers altijd wel bezig, is het niet lijfelijk, dan wel geestelijk. Afgeleid worden door TV, Social Media en altijd is wel iets te zien of te doen op telefoon/laptop of tablet. Nooit eens echt tot rust komen.

15 rust

Als ik wandel zie ik vaak mensen de hond uitlaten met de mobiel in de hand of aan het oor. Zullen wij de Rust eens laten Roesten? Een uitdaging aangaan en om te starten een uur per week lekker een wandeling maken, een boek pakken of gewoon gaan zitten nietsen? Mediteren of naar muziek luisteren is natuurlijk toegestaan 😉 Ben heel benieuwd wie deze uitdaging oppakt en hoe lang je dit volhoudt. Reageren kan altijd hieronder de column.

Brengt me bij het volgende gezegde (Chinees): “Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan”. Dat geldt voor veel dingen in het leven. Je kunt van anderen een heleboel leren en aannemen, maar jij zal de stap moeten zetten. Als jij te veel hooi op je vork neemt, ben jij degene die het er weer af zal moeten gooien. Ik kan heel mooi een verhaal in deze column neerzetten over jouw rust. Maar ik ben er niet op momenten dat je toch nog weer even dit of dat wilt afmaken. Dan ben jij de kapitein die even gas terug zal moeten nemen.

Vandaar: een korte meditatie oefening. Ga lekker rustig zitten of liggen en zorg dat je niet gestoord wordt (minuut of 5, zet bijvoorbeeld een wekker). Adem in door je neus en uit door je mond. Voel hoe je zit of ligt. Je hoeft niets te veranderen alleen maar te voelen. Voel bijvoorbeeld je billen op de stoel of je armen naast je lijf. Voel je hartslag, voel je ademhaling in je borst. Merk op als je iets hoort. Stoor je er niet aan, alleen opmerken, het geluid vertrekt vanzelf weer. Voel als je afgeleid bent weer hoe je ligt. Merk je dat je rustiger wordt? Begin als de wekker geklonken heeft even met wiebelen van je tenen, je vingers en beweeg je armen en benen voor je te snel opstaat. Even bijkomen, je hebt net rust gehad.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht