Zorg

Werkt wiet-olie bij ALS?

De werkzaamheid van cannabis bij de bestrijding van spasticiteit, pijn, speekselvloed en andere symptomen bij ALS is vooralsnog onbewezen. Wat weten we van cannabis bij ALS en welke  effecten zou cannabis kunnen hebben?

Marihuana

Marihuana. Foto: Archief NDC Mediagroep

Wat is medicinale cannabis?

Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de vrouwelijke plant van Cannabis sativa L (hennepplant). Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet. De apotheek verstrekt medicinale cannabis. Deze cannabis voldoet aan kwaliteitseisen en is en is alleen verkrijgbaar op recept van een arts. Er zijn vier soorten medicinale cannabis, de samenstelling van de cannabis bepaalt de werking. Medicinale cannabis wordt onder andere gebruikt om spierspasmen te verminderen bij patiënten met multiple sclerose. Daarnaast wordt het gebruikt om pijn en misselijkheid te verlichten bij patiënten met kanker, en kan het de eetlust stimuleren.

Thee of inhalatie

Cannabis kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als thee of door inhalatie na verdamping. Het wordt afgeraden om cannabis te roken. Commercieel is cannabis ook verkrijgbaar in de vorm van olie, de zogenaamde ‘wietolie’. Deze olie is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de thee en inhalatie, niet beschikbaar voor gebruik als medicinale cannabis, en de effecten van deze wietolie zijn daarom onduidelijk.

Wat weten we over het gebruik van cannabis bij ALS?

Cannabis is een complexe plant die uit meer dan 400 verschillende stoffen bestaat. De effecten van cannabis zijn dan ook divers. In het lichaam zitten receptoren voor cannabis. Deze receptoren bevinden zich in de hersenen, en op cellen van het immuunsysteem. Eerdere studies hebben aangetoond dat cannabis het immuunsysteem beïnvloedt en de afweerreactie onderdrukt. Omdat het immuunsysteem mogelijk ook een rol speelt bij het ontstaan van ALS, zou men in theorie kunnen denken dat cannabis van nut zou kunnen zijn in de behandeling van ALS. Kleine wetenschappelijke dierstudies suggereren dat cannabis mogelijk een beschermend effect heeft op de zenuwen en de ziekteprogressie bij ALS zou kunnen vertragen. ,,Een studie concludeert dat er meer onderzoek nodig is om eventuele positieve effecten op het ziekteverloop en de overleving beter in kaart te brengen”, dat schrijft het ALS centrum.

Er zijn maar een paar studies gedaan naar het gebruik van cannabis bij ALS-patiënten. Uit een anoniem vragenlijst uit 2004 onder 131 patiënten uit Amerika, bleek dat 13 patiënten in het afgelopen jaar cannabis hadden gebruikt. Deze patiënten hadden een positief effect ervaren op hun eetlust, depressieve klachten, pijn, spasticiteit en speekselvloed. Een studie van 2010 onderzocht het effect op spierkrampen bij 27 ALS-patiënten. Er werd geen positief effect op de spierkrampen geobserveerd, maar de studie was waarschijnlijk niet groot genoeg om een positief effect aan te kunnen tonen.

Welke effecten zou cannabis kunnen hebben bij ALS-patiënten?

Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol bij de genezing van aandoeningen, maar kan wel de klachten doen verminderen, zogenoemde symptomatische behandeling. Mogelijke positieve effecten zijn vermindering van pijn door immobiliteit of spasticiteit, vermindering van speekselvloed, stimulatie van de eetlust, en positieve effecten op de slaap en stemming. Hogere doseringen kunnen een gevoel van euforie geven ( ‘high’ worden), dat langzaam verandert in een gevoel van kalmte en rust. Sommige patiënten ervaren het als ‘een prettige afstand van de werkelijkheid’. Het kan echter ook verwarring oproepen. De mentale effecten kunnen dus van persoon tot persoon verschillen. Voor mensen met aanleg voor psychoses wordt het gebruik van cannabis afgeraden.

De visie van het ALS Centrum Nederland

De werkzaamheid van cannabis bij de bestrijding van spasticiteit, pijn, speekselvloed en andere symptomen bij ALS is vooralsnog onbewezen. Het gebruik van niet medicinale cannabis (cannabis uit een coffeeshop) is af te raden omdat hier bestrijdingsmiddelen of zware metalen in kunnen zitten.

Bron ALS Centrum

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht