Voeding

Nederlanders snoepen graag

Smoesjes om te snoepen? Nederlanders uit alle windhoeken gebruiken deze volop! Dit blijkt uit onderzoek van Anta Flu naar het snoep- en smoesgedrag van Nederlanders. Vooral mensen in Zuid-Nederland rechtvaardigen het eten van een snoepje voor zichzelf: maar liefst de helft verzint regelmatig een alibi.

snoep, ongezond, kleurstof, suiker

Maar ook in het noorden, westen en oosten gebruikt bijna 4 op de 10 mensen regelmatig smoesjes om hun snoeperijen goed te praten. Waar ze mee op de proppen komen? Dat varieert van ‘ik beul mezelf ook regelmatig af in de sportschool’ tot ‘ach, dit is maar een klein snoepje’. In het zuiden van het land gebruiken ze niet alleen de meeste smoezen, ze zijn ook het origineelst. Zelfs de liefde voor de tandartsassistente wordt als smoes gebruikt…

Gek op snoep

Snoep; in Noord-Nederland lusten ze er wel pap van. Maar liefst 82% geeft aan gek te zijn op allerlei soorten snoep, terwijl dit in de rest van het land rond de 70% ligt. Dat snoepen ongezond is, dat maakt ook niets uit volgens 3 op de 4 Nederlanders. Iets waar Nederlanders in alle regio’s het ook over eens zijn, is dat zij na één snoepje niet kunnen stoppen en dat de zak leeg moet (65%).

Een leugentje om bestwil

In Noord-Nederland worden minder vaak smoesjes gebruikt dan in het zuiden, maar dubbel zoveel Noord-Nederlanders als mensen in andere regio’s geven aan echt nooit te snoepen. Toch gebruiken de noorderlingen het vaakst de smoes ‘een snoepje meer of minder maakt ook niet uit’ (62%). In het oosten is het populairste alibi ‘dit snoepje is goed voor me, het verzacht de keel of het geeft een frisse adem’ (57%). Beide smoezen weerklinken echter regelmatig in heel Nederland. De top 5 smoezen in het hele land zijn:

  • 1.       Eén snoepje meer of minder maakt ook niet uit (57%)
  • 2.       Dit snoepje is goed voor me, het verzacht de keel of het geeft een frisse adem (55%)
  • 3.       Het is weekend, dan mag het (52%)
  • 4.       Ach, dit is maar een klein snoepje (45%)
  • 5.       Ik heb heel gezond gegeten vandaag (41%)

 

ongezond, kermis, snoep, kleurstof,

RUUD VERHALLE/ANP

Snoepgedrag Nederlanders

Noord-, West- en Oost-Nederlanders snoepen het allerliefst onderweg in de auto of met het openbaar vervoer (55%), terwijl de mensen in het zuiden des lands de zak snoep het vaakst opentrekken tijdens een film of serie (45%). In het oosten snoepen ze net voor het eten het meest en in het westen net na het eten. Opvallend is ook dat een kwart van de Nederlanders snoept uit verveling en dat slechts één op de vijf mensen snoept op het werk of op school.

Een beetje meer voor mij…

Snoep delen met anderen, daar staan veel Nederlanders niet echt om te springen. Bijna twee op de vijf respondenten deelt hun snoep liever niet, en dat gemiddelde wordt vooral opgehaald door de mensen in het noorden van Nederland (43%). Als Nederlanders hun snoep dan toch moeten delen, dan liever met hun partner dan met hun kinderen (71% versus 54%).

Het mag duidelijk zijn: smoesjes én snoepjes zijn allebei aan Nederlanders besteed, maar wat zijn nou de meest bijzondere en grappige smoezen die gebruikt worden door mensen in de verschillende regio’s?

  • West-Nederland: ‘Van 100 gram snoep, kun je nooit een kilo aankomen…’
  • Zuid-Nederland: ‘Ik vind de tandartsassistente leuk!’
  • Oost-Nederland: ‘Ik snoep, want ergens ter wereld is er echt wel iemand jarig en dat moet gevierd worden!’
  • Noord-Nederland: ‘Ik ben verschrikkelijk verzwakt na een dagje lijnen en moet weer een beetje op krachten komen.’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht