Zorg

Het hoofd van Iris (10) – Column ADD

Mijn tiende column!  Vandaag schrijf ik maar eens in over iets waar denk ik iedereen die dit jaar examen moet doen mee rond loopt, stress.idontevenknowwhatidontknow 
Al zou ik tienen staan en gewoon mijn examen kunnen verprutsen dan nog vind ik het lastig te geloven dat ik over een maand of twee mijn diploma zou kunnen ophalen.  Het ligt zeker niet aan mijn leren, want dat kan ik wel.
En het ligt ook zeker niet aan mijn cijfers, want die zijn hoog.  Het ligt gewoon aan het idee dat ik straks drie uren stil moet gaan zitten in een gymzaal. Want stilzitten is nou niet echt 1 van mijn specialiteiten.

Examentraining

Daarom ga ik morgen ook naar een examenvreestraining.  Het idee is dus dat je een soort examen simulatie gaat doen. Dat houd in dat we met nog een aantal leerlingen in de gymzaal gaan zitten en doen alsof we een examen maken.  Gelijk een goede test of ik het drie uur vol kan houden om stil te zitten en mijn mond te houden!  Dit alles moet voorkomen dat ik straks zo gek word van het geschreeuw in mijn hoofd dat ik een black-out krijg. Opzich kijk ik maar tegen 2 examens op. Wiskunde en scheikunde. De andere 6 gaan denk ik wel goed komen.
Mensen kunnen me nog zo vaak vertellen dat het goed komt en dat ik er veel erger voor had kunnen staan maar het dan ook daadwerkelijk geloven is een tweede punt. Ik doe mijn best. En meer dan dat kan ik, en de rest van de examen kandidaten, niet doen.

Tips

Wel heb ik twee handige tips  voor mensen die net als ik niet zo goed lang kunnen stilzitten.
1. Neem een kussen mee voor op je stoel.  Dit voorkomt ook een zeer pijnlijk achterwerk maar maakt het heen en weer wiebelen stiller mocht je daar de behoefte naar hebben.
2. Doe je schoenen uit. Dit zodat je dan met je voeten zachtjes kunt tikken/trommelen/tappen/bewegen. Waardoor je toch nog een beetje energie kwijt kan. (Zorg wel dat je even schone sokken aan doet van te voren, dat je niet straks met stinkende Dora sokken de rest laat flauwvallen)

WC

Ook kun je hartelijk gebruik gaan maken van de wc. Dit helpt alleen niet bevorderend voor de concentratie ben ik bang, maar dan kun je in de wc een paar keer springen en dan is het ook wel weer klaar.  Ik zelf heb gevraagd of ik tijdens de examens in de achterste rij mocht zitten. Dit zodat ik kan zien waar alle geluiden vandaan komen en ik niet verplicht wordt door mezelf om achteruit te kijken om te onderzoeken waar het geluid vandaan komt voor ik überhaupt weer kan focussen op mijn vragen.
 Ik denk niet dat ik mijn medicijnen ga nemen voor extra concentratie. Ik vertrouw erop dat ik het best wel vol kan houden als ik gewoon mijzelf ben, en niet een of andere emotieloze zombie die een overdosis aan concentratie heeft en niet veel meer dan dat.  Maar dit is hoe ik het doe, ik kan heel goed begrijpen dat jullie de medicijnen wel gaan nemen.
Het kamp was overigens top!  Ik ben heerlijk wezen zeilen, maar heb helaas wel twee maal heel erg last gehad van heimwee. Gelukkig werd ik goed opgevangen en na de tijd was iedereen onwijs trots op me. Ik heb het het volle weekend vol gehouden en zou het zo weer doen. Kampvuur, zeilen en je vrienden. Wat wil je nog meer? Ik wens iedereen die examen doet mega veel sterkte en succes, en een hele fijne vakantie toe!

Liefs x

Iris de Wit heeft ADD en HSP. Daarnaast heeft ze een IQ van 150. Een lastige combinatie. Iedere vrijdag mogen we even in haar hoofd kijken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht