Zorg

Praten over seks laat veel ouders nog zweten

 Drie op de tien pubers van 12 jaar en ouder zeggen nog nooit met de ouders te hebben gesproken over seksualiteit. Dat blijkt uit de uitkomsten van het AD Gezinsonderzoek.

condoom, voorbehoedsmiddel, zwanger, jongeren, seks, tieners, seksueel, jongen, meisje, gay, homo, veilig, sex, seksualiteit

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

,,Dit zijn zorgelijke cijfers: er is een groep kinderen die geen voorlichting krijgt,” concludeert onderzoeker Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction. Dit komt mede omdat twee van de tien ouders zeggen het moeilijk te vinden met hun kind over seks te praten.

Seksuologe Sanderijn van der Doef bij RutgersWPF is minder bezorgd. ,,Ik vermoed dat de cijfers veel hoger liggen: tieners ervaren gesprekken over voorlichting niet als een gesprek over seks. Ouders doen het eigenlijk goed: een subtiel gesprek, zonder het al te zwaar te maken. Een gesprek op jonge leeftijd over ‘een baby in de buik’ is ook al voorlichting.”

Niet over seks praten

Zes van de tien tieners vinden het niet fijn met hun ouders over seks te praten en een even grote groep vertelt daarom niet alles wat zij meemaken aan hun ouders. Vooral de invloed van televisie en internet baart de opvoeders zorgen: een meerderheid vindt dat media regelmatig een onjuist beeld geven van seksualiteit.

Toch vertrouwen zes van de tien ouders erop dat hun kind goed weet hoe het daarmee moet omgaan. Tegelijkertijd erkent 30 procent van de ouders dat het niet weet of hun kind in aanraking komt met seks op internet.

Spangenberg vindt dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het onderwerp niet uit de weg dienen te gaan. ,,Zeg niet: dat komt later wel. En ga er niet heel plechtig voor zitten, maar praat er open over. Des te makkelijker wordt om er vaker op terug te komen.”

Seksuologe Van der Doef raadt ouders aan zo vroeg mogelijk voorlichting te geven, zeker als kinderen vragen hebben. “

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht