Zorg

O ja, seks… wanneer kan jij? Jonge ouders vinden nauwelijks nog tijd voor elkaar

Nederlandse ouders zijn best tevreden met hun seksleven, blijkt uit het AD Gezinsonderzoek. Ouders doen het niet meer zo vaak als in het pré-kindertijdperk. Bijna de helft zou wel vaker seks met de partner willen. Maar tijd voor elkaar is een schaars goed in de ‘BV Gezin’. Hoe blijf je als vader en moeder ook de sexy minnaar of minnares?

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

Het is tegenwoordig niet eens zozeer de hoofdpijn. Het zijn die kinderen! Ze staan nog voor de haan kraait voor je bed, en putten je overdag zo uit, dat je te moe bent voor een polonaise aan je lijf als ze eenmaal slapen. En als jullie het dan doen – ergens snel en doelgericht tussen de bedrijven door – wil je natuurlijk niet gestoord worden door een kind dat opeens aan je bed staat Of nog erger: dat de dreumes huilend op de dichte deur staat te bonken, omdat die denkt dat de kreunende mama geslagen wordt.

’s Ochtends geen tijd, ’s avonds te moe. Waar halen we nog de tijd voor elkaar vandaan? ,,De spontaniteit is er wel af,” zegt Nadine (29), moeder van een peuter van 2. ,,Je kunt niet zomaar ’s middags het bed induiken als je zin hebt.” Toch haalt ze nog de drie keer in de week.

Bij Christien (34) lukt dat bij lange na niet. Ooit begon zij de dag graag met een vrijpartij, zeker in het weekend. ,,Maar een kleintje is ook op zaterdag en zondag vroeg wakker en vraagt de hele dag om aandacht. Ik vraag me af waar ik de energie vandaan zou moeten halen.”

Laag pitje

Zodra de ooievaar de kinderen heeft afgeleverd, is de wolk waarop ouders zitten niet alleen roze maar ook wel eens grijs. 46 procent van de ondervraagde ouders in het AD Gezinsonderzoek meldt dat het seksleven op een lager pitje is komen te staan na de komst van kinderen. En daar is 42 procent ontevreden over: zij zouden graag vaker seks met hun partner hebben. De tijd dat geliefden hele weekenden doorbrachten in bed met vrijpartijen die alleen onderbroken werden door slaap en versnaperingen, is voorbij. 62 procent van de ouders heeft minder dan één keer per week seks, waarvan een kwart van de ouders minder dan eens per maand.

Fanny (32): ,,Eén keer per week is veel. Mijn zoontje van 2 is nog drie keer per nacht wakker.” Haar man Erwin (35) wijt het gebrek aan seks ook aan extreme vermoeidheid. ,,Na korte nachten blijft het vaak bij samen een avond uitgeblust op de bank hangen.” Het is herkenbaar, zegt relatie- en sekstherapeut Jean-Pierre van de Ven, auteur van het boek Waarom luister je niet? ,,Het zijn tropenjaren. Ouders zijn drukker met kinderen en carrière. Dan komt ook het seksleven in de verdrukking. Mannen vinden dat ze te weinig aandacht krijgen van hun vrouw, die vooral bezig is met de kinderen. Dat kan leiden tot ergernissen en ruzies.”

Zin maken

Maar toch, zin maken helpt wel degelijk. Van de Ven: ,,Als je weinig seks hebt, worden ook minder hormonen aangemaakt die tot seks aanzetten. Dat kun je zelf beïnvloeden door je actief met seks bezig te houden. Door met elkaar te vrijen, maar ook eens samen naar een seksfilm te kijken.” Het belangrijkste is tijd met elkaar doorbrengen. Alleen maar samen boodschappen doen, is niet sexy. Nieuwe dingen doen, versterkt het fijne gevoel en geeft energie. ,,Neem een oppas en ga wat leuks doen. Of ga naar een erotische winkel of beurs.”

Waar een wil is, is een weg, denkt Liesbeth (35). ,,Seks hebben is nu een bewuste keuze. En dat kan best. Wij zien de middagslaapjes als kans en gaan bewust op tijd naar bed. En tv in bed is tegenwoordig taboe.” Mariska (33) beaamt dat. Telefoons en iPads komen de slaapkamer niet meer in. ,,Onze twee kleintjes slapen op vaste tijden, dat scheelt.” Tijd maken voor elkaar is iets wat Nikolien Martina van het bureau Moms & More haar cliënten ook adviseert. Ze coacht moeders om hun leven na een zwangerschap te structureren en uitdagend te houden.

Agendaseks

Nikolien (36) is moeder van Emilia (vanaf morgen 4) en Alessio (8 maanden). Ze is al 5 jaar getrouwd met Maurizio (42), een Italiaan. Dat moet eeuwig goed zitten met het libido en de romantiek. Ze schaterlacht. ,,Dat dacht ik ook bij Italianen, maar helaas, haha!” ,,Als je kinderen hebt, kakt je seksleven in,” constateert Nikolien. ,,Je moet het echt inplannen, hoe onromantisch ook. Maar voor je het weet, is het moment weer voorbij. Het is agendaseks geworden. Het is nu eenmaal een fase. Die gaat ook weer een keer voorbij.”

Sinds 3 jaar hebben Nikolien en Maurizio een vaste ‘Date Night’ voor quality time. Om de week op donderdagavond komt om 18.30 de vaste oppas, en gaan papa en mama een hapje eten, een filmpje pakken of winkelen. Er is geen ontsnappen aan, behalve als iemand ziek is.

,,Het staat vast in de agenda. De kans dat een van ons afhaakt, is kleiner dan wanneer je ad hoc een uitje plant. Je wordt gedwongen samen de deur uit te gaan, hoe druk of moe je ook bent. De telefoons blijven in de tas. Aan het eind van zo’n avondje hebben we e cht bijgepraat, en heb ik het gevoel dat we dichter bij elkaar staan.” Binnenkort plannen ze ook een vast maandelijks weekendje weg. Dan gaan de kinderen naar haar schoonouders. ,,Ik ben ook een leukere moeder als ik weer opgeladen ben,” zegt Nikolien.

,,De liefde voor elkaar sneeuwt onder door alle operationele dingen. Je bent meer papa en mama dan man en vrouw. Je praat alleen over praktische zaken, zoals opvoeding, wie geeft de fles, wie haalt ze uit bed. Maar de basis van het gezin is de relatie tussen de partners. Voor ons zijn die avonden de momenten om elkaar weer terug te vinden.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht