Zorg

Hoe begin je een gesprek met je kinderen over seks?

Baby’s komen niet van de ooievaar, dat weten we allemaal. Maar het blijft een handig smoesje om onder hét gesprek uit te komen. Elke ouder zal er op een zeker moment aan moeten geloven: seksuele voorlichting. Moeder Mireille Ferrageau (47) uit Amersfoort begon er vroeg mee.

Zwanger_dik

Zoon Mika trok op zijn 8ste een boekje uit de kast, waarin een paar olijk kijkende zaadcellen over de pagina’s zwommen. Over baby’s enzo heette het. Het was daar strategisch neergelegd door moeder Mireille Ferrageau die haar kind één en ander wilde uitleggen over de bloemetjes en de bijtjes. Inmiddels is de jongen 13 en verliefd, maar daar praat hij liever niet over met zijn moeder.

Ze heet Jill, is blond en knap, vertelt hij schoorvoetend, maar hij heeft haar nog geen verkering gevraagd. Dat gaat overigens nog precies hetzelfde als 30 jaar geleden in de jeugd van zijn moeder. ,,Je zegt gewoon: wil je met me,” doceert Mika. Uitmaken gaat anno 2015 wel iets moderner. Dat doe je via Whatsapp. Niet heel netjes, geeft hij toe. Maar de jongen heeft het nog niet aan de hand gehad.

Boekje

Terug naar de goedgehumeurde zaadcellen. Het boekje in kwestie kocht moeder Mireille oorspronkelijk voor haar oudste dochter Jamy, inmiddels 21 jaar oud. Die bestookte haar moeder al met intieme vragen zodra ze kon praten. ,,Ze was zo’n typische waarom-vrager. Zoals: ‘Mama, waarom heeft die mevrouw een bolle buik?’ Ze vond het enorm fascinerend dat daar geen pop inzat, maar iets levends. Ik heb me er eerst een beetje met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt. Ze was pas 4!”

Wanneer kwam dan toch hét moment?

,,Op haar 7de, toen ik zwanger was van Mika. De uitleg die veel ouders kiezen ‘papa en mama vonden elkaar lief, knuffelden en toen kwam jij’ vond ik te simpel. Bovendien gingen de vader van Mika en ik 1 maand voor de geboorte uit elkaar. Jamy heeft een andere vader. Ik vond het lastig om in jip-en-janneketaal uit te leggen hoe die baby in mijn buik kwam.”

En, begreep ze het?

,,Ik heb uitgelegd dat daar een speciaal mechanisme voor is. De piemel wordt stijf. Dan komen er zaadjes, die een spurt nemen naar het eitje. De snelste zwemmer wint. Later heb ik aan de hand van grenenhouten boekensteunen van Adam en Eva het nog een keer uitgelegd. Het houten stokje van Adam paste precies in het gaatje van Eva. Ik heb het verhaal zo plastisch mogelijk gehouden. Ik vond haar nog te jong om te beginnen over seksuele opwinding en klaarkomen.”

Hoe hebben jouw ouders dat uitgelegd?

,,Niet. Op een dag dat mijn ouders niet thuis waren, ben ik op zoek gegaan naar een boekje over seks dat ik ooit had gezien. Ik was toen al 12 en schrok me te pletter van al die plaatjes. Net zoals mijn eerste ongesteldheid. Daar had niemand me op voorbereid. Het gebeurde tijdens de gymles. Ik weet nog dat ik een dik maandverband van de verpleegkundige op school kreeg. Ik nam me voor om dat later, als ik moeder zou zijn, anders te doen. Ik heb met mijn dochter álles besproken. Toen ze wilde weten hoe ze moest zoenen, heb ik dat voorgedaan op een appel.”

Een appel? Mika, die even komt buurten, proest het uit.

,,Ik heb ook wel eens gezoend,” vertelt hij, als zijn moeder uit het zicht is. ,,Maar dat was op de basisschool, in groep 5. Mijn lippen tegen haar lippen. Ik wilde dat uitproberen.”

Mireille vindt de seksuele opvoeding haar taak. ,,Maar ook deels van school. Ik vind het wel fijn dat de medische kant bij biologie wordt belicht, zoals de verschijnselen van soa’s. Maar, neem me niet kwalijk, die plaatjes uit zijn boek stammen nog uit de jaren ’70. Er staat een naakte vrouw afgebeeld met een bush- bush aan de onderkant, niet normaal.” Ze lacht. ,,Ik probeer alles zo taboeloos mogelijk en met een beetje humor te bespreken.”

Wil jouw zoon dat soort dingen wel met zijn moeder bespreken?

,,Hij heeft er geen moeite mee als ik een onderwerp aansnijd, zolang er maar geen anderen bij zijn. Ik mag hem ook geen kus meer geven als er andere kinderen zijn. Bij ons thuis is seksualiteit nooit een taboe geweest. Ik loop rustig naakt door het huis. Mika kan dat van mij wel hebben, maar laatst liep hij de badkamer in om zijn tanden te poetsen en zag zijn zus in bad liggen. Toen ging hij met zijn rug naar haar toe staan. ‘Ik hoef dat niet per se te zien van mijn zus,’ zei hij later.”

Je bespreekt alles? Ook de eerste keer?

,,Ja, Jamy was 16, net als ik. Toen ze ernaar vroeg, heb ik verteld dat ik de eerste keer heel spannend vond. Er was niks aan, veel gefriemel en gedoe. Bij Jamy heb ik er heel erg op gehamerd dat haar vriendje aandacht moest hebben voor haar. Ik wilde ook dat ze aan de pil ging. Nee, ik ben niet bang dat ik haar juist aanzet tot experimenteren. Ik heb duidelijk gemaakt: seks is iets bijzonders. Dat doe je niet zomaar met iemand.”

Weet jij wat je kinderen online doen?

,,Nee. Ik vind niks zo erg als mijn kinderen te moeten controleren. Maar laatst zag ik op Facebook een vriendschapsverzoek voorbijkomen van een blonde vrouw met enorme borsten die zichzelf ‘geile hoer’ noemde. Mika’s facebookaccount bleek te zijn gehackt op school. Mocht hij een keer op een pornosite terecht komen, dan kan ik me daar niet zo druk om maken. Ik heb wel gezegd: wat je ziet heeft helemaal niks met respect voor vrouwen te maken.”

Hoe staat het met jouw liefdesleven?

,,Ik date soms, maar ik neem niet zomaar iemand mee naar huis. Ik wil niet dat mijn kinderen opeens een vreemde man zien bij het ontbijt. Bovendien wil ik mijn kinderen het goede voorbeeld geven. Seks heb je alleen met iemand voor wie je diepere gevoelens hebt hebt.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht