Zorg

Het Kinderziekenhuis – Column Gerdien Boeringa

Het kinderziekenhuis. Geregeld komen hierover series op televisie voorbij: interessant! Uitgebreid wordt de gang van zaken op poli’s en (opname)afdelingen in beeld gebracht. En één ding staat voorop: alles en iedereen zo kindvriendelijk mogelijk. Al horen kinderen niet in een ziekenhuis thuis, het is prachtig dat alles op hun belevingswereld afgestemd wordt.

stenen

Foto:A rchitectenweb.nl

Allereerst valt de uitnodigende omgeving op. Helder kleurgebruik, vrolijke afbeeldingen en gezellige ramen en deuren. Op de vloer kun je knikker-, hinkel- en doolhofspelletjes doen. Kind verdwaald? Door het volgen van plaatjes komt het weer bij zijn of haar kamer uit: ook hier mogen speelgoedtractoren komen. Het bezoekuur is doorlopend en als het echt moet blijven paps of mams slapen. Personeel loopt rond in fleurige jasjes inclusief grappige naambutton. En vanmiddag komt de cliniclown!

Vroeger

Natuurlijk moeten er ook akelige dingen gebeuren. Aan de hand van boekjes, folders, filmpjes, spelletjes wordt het kind pedagogisch verantwoord voorbereid op wat komen gaat. Hoe meer medewerking bij een nare  prik, onderzoek of operatie hoe beter. Voor de gemoedsrust mag de ouder zelfs mee tot de laatste millimeter op de inslaapkamer tot Klaas Vaak zand in de oogjes komt strooien. Ontroerend om te zien. Als kind had ik ook altijd al te maken met doktersbezoek, medicijnen, onderzoeken en ziekenhuisopnames. Rond 1970 werd ik de eerste keer opgenomen in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. Die tijden waren heel anders: het ging er echt niet zo aan toe als nu…

Mijn ouders werden geacht hun kind op de kinderafdeling te brengen, het daar te laten en weer te vertrekken.  Als ziek meisje van 5 wist ik dat ik naar het ziekenhuis moest en daar moest blijven maar wist ik niet wat dit zou gaan betekenen. Met pappie en mammie liep ik over de gang naar een muur van glazen bouwstenen. In deze muur zat een deur en het was opeens tijd om afscheid te nemen. Pap en mam mochten door de deur maar ik moest achterblijven. Ik heb gegild, geschreeuwd en  was ontzettend over mijn toeren. Mijn moeder had de meeste moeite om door te lopen maar er zat niets anders op en de deur viel dicht. Door de schakeringen in het dikke glas zag ik de donkere contouren van mijn ouders verkleinen en vervagen. Ik huilde en was ontzettend overstuur. Een hand greep mij bij mijn bovenarm en een vrouw in het wit zei me mij naar mijn kamer te brengen. Mijn bed was aan de linkerkant, achterin bij het raam en ’s middags mocht tussen 14.30 en 15.30 bezoek komen.

Bang

De dagen daarop volgden vreselijke onderzoeken waarbij ik echt niet wist wie, wat en hoe. Ik werd opgehaald en het gebeurde gewoon. En of ik bang was: het zij zo. En of ik me machteloos voelde door hetgeen mij aangedaan werd: het zij zo. Waar ik niet mee wilde of kon werken: met dwang ging men gewoon door. De smaak van een rubberen, met jodium ontsmet kapje kan ik nog proeven. Het werd op mijn neus en mond gezet toen er bij mij iets verneveld moest worden.

Met een 20%-kortingsbon loop ik door de bouwmarkt, altijd leuk om daar rond te struinen. Opeens liggen ze daar: glazen bouwstenen. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren om een unieke, design ‘roomdivider’ te kunnen creëren.

Helaas heb ik hier andere beelden bij…

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht