Well-being

Geur van geluk tovert glimlach op gezicht

Mensen hebben vele manieren om een gevoel van geluk op elkaar over te brengen. Daarvoor worden veelal de zintuigen zicht, gehoor en tastzin ingezet. Denk aan een lach (visueel), aan juichen (gehoor) of aan knuffelen (tastzin). Recent onderzoek suggereert dat reuk daar nu aan kan worden toegevoegd.

 

Geluk

Foto: Leeuwarder Courant/ Wietze Landman

Sociaal psycholoog Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht en collega’s ontdekten namelijk dat er bij het ruiken van de lichaamsgeur van een blij persoon, een glimlach verschijnt op het gezicht van een ander. Hun bevindingen zijn verschenen in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Psychological Science.

In het experiment van De Groot en collega’s stonden negen mannen diverse soorten zweet af. Angstzweet bijvoorbeeld na ‘negatieve’ opwinding, maar ook zweet dat werd geproduceerd na het ervaren van ‘positieve’ opwinding: geluk. “Daartoe lieten we de deelnemers gedrieën grappige scènes zien. Voor het opwekken van gelukszweet keken ze bijvoorbeeld naar een stukje uit de film Intouchables”, licht de Utrechtse psycholoog toe.

Jonge vrouwen

De met kompressen opgevangen transpiratie werd aan 35 jonge vrouwen voorgelegd. Vervolgens werd bij hen met elektroden op nauwkeurige wijze de gezichtsspieractiviteit gemeten. Bij het ruiken van gelukszweet bleek er vaker een glimlach op het gezicht van de vrouwen te verschijnen. De Groot: “Onze volgende stap is om te ontdekken welke geurmoleculen hiervoor verantwoordelijk zijn. Verschillende geuren kunnen namelijk zeer snel met verschillende emoties geassocieerd worden.”

Angstzweet

Eerder toonden onderzoekers van de Universiteit Utrecht al aan dat een emotie als angst via de reuk is te communiceren. Nu blijkt dat geluk dus waarschijnlijk evengoed te ruiken is. Gün Semin, ook betrokken bij het onderzoek: “Iemand die gelukkig is, kan dat dus ook met reuk uitstralen. Gelukszweet is daarmee net zoiets als een lach: het is besmettelijk, de ander gaat er vaak ook door glimlachen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht