Zorg

Dinand, het geluksengeltje van FC Groningen

‘We gaan voor die beker, Voor jou.’ Het was in oktober de belofte van de spelers van FC Groningen aan de 11-jarige Dinand uit Loppersum. Kort daarop overleed de jongen aan kanker. Sindsdien reist hij als een talisman met de selectie mee, ook zondag naar De Kuip. Moeder Miriam vertelt het aangrijpende verhaal. ,,Dinand was heel bijzonder.”

scan,fc groningen,mascotte,bijlage,

scan,fc groningen,mascotte,bijlage,

 

‘Ja, die groenwitte FC Groningen-sjaal aan de kapstok is van Dinand. Die neem ik elke wedstrijd mee. Op zijn kamer heeft hij nog de speciale sjaal van die bekerwedstrijd tegen Flevo Boys waar we bij waren. En het wedstrijdshirt van Michael de Leeuw. Ongewassen natuurlijk.”

,,Dinand was altijd een heel gezonde jongen. Groot ook voor zijn leeftijd, als baby al. Een open, sociaal kind, maar ook een echt jongetje. Deurtje bellen en zo. Ook iemand met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als er iemand werd gepest in de klas en het ging hem te ver, dan kwam hij in actie. Dinand was slim. In groep 5 deed hij al een spreekbeurt over architectuur. Hij wilde architect worden. Door de ziekte werd hij nog sneller wijs. Ach, wat kan je voor slechts zeggen over een kind van bijna twaalf? Op 4 januari zou hij jarig zijn geweest. Kort daarvoor, op 5 december, overleed hij.”

,,Het begon in december 2013, ik weet het nog precies. Op een woensdagavond was er de kerstwandeling van school, de Roemte, hier in Loppersum. Hij zei ‘Mam, ik heb een beetje hoofdpijn’. Met een paracetamolletje ging het wel weer, maar de volgende ochtend was het niet over. Ik heb vrij genomen en ’s middags zijn we naar de huisarts gegaan. Die dacht in eerste instantie hetzelfde als wij, migraine. Daar leek het ook echt op. Hoofdpijn, wat misselijk. Geef hem maar wat sterkers, zei de huisarts. Ibuprofen. Een paar dagen, dan is het wel over.”

,,Er kwam een korte opleving, maar zaterdagochtend kwam het in ergere mate terug. ‘Och mam’, zei Dinand, ‘mijn hoofd, mijn hoofd’. Dit is niet normaal, dacht ik. We zijn naar de dokterspost in Delfzijl gereden. Daar was een arts die een testje deed met zijn armen. Links bleef wat achter. Niet dramatisch, maar net niet accuraat. Die dokter stuurde ons toch maar even naar het UMCG. Toen er daar een kinderneuroloog voorbij kwam die zei: ‘Ik vertrouw het niet helemaal’, ben ik enorm geschrokken. Dinand kwam onder de scan. Toen bleek er in zijn hoofd een tumor te zitten van 6 bij 4 centimeter. Je zit er wel bij, maar het dringt niet tot je door. Je denkt maar één ding. Dit gaat niet over mijn kind. Hij is nooit ziek. Dit kan niet.”

,,Dinand werd geopereerd, bestraald, kreeg chemo. Al die tijd ging hij gewoon naar school, speelde hij met vriendjes. Hij was zo sterk. Hij hoefde bijna nooit te huilen, maar wel toen hij zijn haar kwijtraakte. Dat vond hij verschrikkelijk. Hij was zo trots op die kuif, wilde het net zoals Zivkovic. Gelukkig kwam het wel weer terug. Af en toe was er hoop, maar de kankercellen bleken heel agressief. We zijn nog in Duitsland geweest voor dendritische celtherapie, een experimentele behandelmethode. Hij wilde er tot het laatst voor vechten. ‘Mam, ik doe er alles aan om beter te worden’, zei hij. Hij wist dat het voor ons niet te verteren was. Zelf denk je, haal het uit hem, geef het aan mij. Van zo’n agressieve vorm van kanker kon hij niet winnen.”

Koppie

,,Op een donderdag in oktober zat hij hier bij mij, zijn vader en ik zijn gescheiden. We wisten dat het niet meer goed zou komen. Beiden moesten we heel erg huilen, maar na een tijdje zeiden we: we kunnen nog honderd uur zo doorgaan, maar dat gaan we niet doen. ‘Nee mam’, zei hij, ‘dat gaan we niet doen’. Wat er in die periode daarna allemaal is gebeurd… We hebben nog zoveel bijzondere dingen meegemaakt samen. Daar lig ik nu nog vaak wakker van. Van wat zich allemaal in dat koppie heeft afgespeeld tijdens die momenten, wetende dat je dood gaat als je elf bent. Op die donderdag heeft hij dat volgens mij ergens aan de kant geparkeerd en heeft hij besloten om er met volle teugen van te genieten.”

,,Lieve mensen om ons heen hebben prachtige dingen geregeld. Dinand heeft via via nog in de duurste Porsches gereden. En Bert Visscher, hij was dol op Bert Visscher. Ik vond Dinand altijd nog te jong om ’s avonds mee te gaan naar een voorstelling, maar ik had alle dvd’s en die heeft hij verslonden. En toen, op een middag, is Bert Visscher hier bij ons op de thee geweest. Een zwager had dat via zijn management geregeld. ’s Avonds zijn we naar zijn voorstelling in De Molenberg in Delfzil gegaan en daarna hebben we nog iets met hem gedronken. Het was onbeschrijfelijk mooi. In de periode daarna zijn we nog als eerste gasten naar het heropende militair museum in Groningen geweest. Musea bezoeken was echt ons ding, dat vond Dinand prachtig. Ook hebben we nog een heel mooie tijd beleefd tijdens een vakantie in Engeland. Aan die dingen houd ik me vast, want daarnaast is het heel erg naar en zwaar geweest.”

,,Wat FC Groningen voor Dinand heeft gedaan is onbeschrijfelijk. Elke week nadat we hoorden dat het niet meer goed kwam, heb ik met hem filmpjes gemaakt waarin we de week bespraken. Als je hem dan hoort over die wedstrijd tegen Flevo Boys waar we naartoe gingen. Dat hij, bij een goed resultaat, bij wijze van zeer hoge uitzondering mee mocht in de spelersbus terug naar Groningen. Ik heb nog nooit zo gehoopt dat de FC zou winnen. Hij draagt het voor eeuwig bij zich, dat weet ik zeker. Het was zo’n unieke dag. Prachtig. Prach-tig.”

,,Hij gebruikte toen al medicijnen die de boel onderdrukten en waar hij iets van opzwol. Heel goed zinnen achter elkaar zeggen lukte al niet meer, maar ik vergeet nooit meer hoe hij keek toen hij in die bus zat met al die spelers om zich heen. Hoe zijn ogen begonnen te glimmen. Geweldig. Het is heel bijzonder wat er onderweg tussen hem en de spelers is gebeurd. Hij heeft iedereen in de bus een gelukspoppetje gegeven. Die hadden we die middag hier samen nog aan tafel gemaakt. Later vertelde hij dat er spelers waren die moesten huilen. ‘Niet gewoon een traantje mama’, zei hij, ‘maar écht huilen’. Hij keek me aan en vroeg hoe dat nou kon? Toen legde ik hem uit dat het voor de spelers ook een heel speciaal moment moet zijn geweest. Dat begreep hij wel. Dinand was een heel bijzondere jongen. Dat vindt iedere moeder natuurlijk, maar het was écht zo. Toen hij uit de bus stapte, riep teammanager Bas Roorda nog: ‘De volgende bekerwedstrijd ben je er weer bij hè?’ Dat was tegen Volendam, maar die heeft hij niet meer gehaald.”

Limo

,,Tjaronn Chery was altijd zijn favoriete speler. Dat was vooral van televisie. Ik heb het niet heel breed, maar Eredivisie Live is de enige luxe die ik me permitteer. Samen keken we vaak naar FC Groningen. Dinand vond Chery de beste voetballer, en terecht natuurlijk. Maar toen kwam de wensdag die ook nog voor hem werd georganiseerd door stichting Make a Wish. We werden met de limo naar de Euroborg gebracht en Dinand mocht onder meer meedoen met de training van FC Groningen. Toen is hij in één keer geswitched. Vraag me niet waarom, maar vanaf dat moment was Maikel Kieftenbeld zijn grote held. En Rasmus Lindgren ook. En doelman Peter van der Vlag. Zulke sociale jongens. Heel lieve, lieve mannen.”

,,Werd er in de wedstrijden die we daarna nog samen hebben gezien een overtreding gemaakt op Kieftenbeld, dan protesteerde Dinand luidkeels. ‘Hé, dat mag niet!’ Een paar keer zijn we nog in het stadion geweest. Daar genoot hij zo enorm van. Wat is er mooier dan met je kind naar de FC gaan? Dat deed ik vroeger ook. Onbetaalbare momenten. Als ik nu in de Euroborg kom, voel ik hem heel dichtbij. Dat is heel emotioneel, maar tegelijkertijd voelt dat zo ontzettend goed.”

,,We hebben samen nog vier wedstrijden gezien in het stadion. En weet je, al die wedstrijden wonnen ze. En ook daarna. Het is bijna niet meer toevallig. In de bekerwedstrijd tegen Vitesse, toen FC Groningen zich plaatste voor de halve finale, scoorde Kieftenbeld. Nou, wanneer scoort Kieftenbeld? Niet vaak toch? Toen heb ik echt staan huilen, omdat ik dacht: dit is geen toeval meer. Sinds Dinand is overleden, gaat het ineens heel goed met de FC. Ik denk echt dat hij een geluksengeltje is op de schouders van de spelers. Daar ben ik heilig van overtuigd. Uit die gedachte haal ik ook mijn energie, mijn positivisme en mijn troost.”

,,Ik ben zo blij dat de uitvaart precies zo is gegaan als Dinand het wilde. Dat geeft mij nu rust. Hij wilde het groot, dat iedereen kon komen die afscheid van hem wilde nemen. Er zijn iets van driehonderd mensen geweest. Al zijn klasgenootjes en de kinderen van zijn volleybalteam hebben hun naam nog op de blankhouten kist gezet. We hebben honderden groene en witte ballonnen opgelaten. Het was bewolkt die dag, maar precies op het moment dat we dat deden brak het zonnetje door. Zo bijzonder. Het shirt van Michael de Leeuw en Nick van der Velden moesten bij hem hangen en die hingen er dan ook.”

,,In een boekje schreef hij tijdens zijn laatste weken op wat ik allemaal nog moest doen als hij er niet meer was. Waar ik nog heen moest gaan, want als jij daar bent, ben ik er ook, zei hij. Hier staat het, in mijn handschrift, want hij kon op het laatst niet meer goed schrijven. Rome, Barcelona, Finland. ‘Geef mij die pen maar even’, zei hij toen. Hij schreef de naam van Derek Ogilvie eronder, het medium. ‘Dan ben ik er ook mam’, zei hij. Zo gauw hij in Nederland is, ga ik naar hem toe. Ik hoop dat Dinand in zoveel mogelijk harten voortleeft. Zondag is hij erbij in De Kuip, dat voel ik. Hij zal er alles aan doen om FC Groningen te laten winnen.”

‘Ik ben niet echt bijgelovig, maar soms…’

De spelers van FC Groningen hebben niet alleen enorme indruk gemaakt op Dinand, andersom heeft hij ook een onuitwisbare herinnering achtergelaten bij de selectie. ,,Ik weet nog goed dat hij met ons een dagje meeliep tijdens de Doe Een Wens-dag die voor hem werd georganiseerd”, vertelt zijn grote held Maikel Kieftenbeld. ,,Dat was een mooie dag. Je maakt een praatje, loopt samen het stuk van het trainingsveld naar de kleedkamers, eigenlijk heel normale dingen, niets speciaals.”

Later vond de aanvoerder een uitgebreide dankbrief van moeder Miriam op zijn stoel, gericht aan hem en Rasmus Lindgren. ,,Daarin stond hoeveel indruk het op Dinand had gemaakt en dat hij inmiddels in een fase zat dat het niet meer goed zou komen. Toen kreeg ik een brok in mijn keel en dan druk ik me zachtjes uit. Voor Rasmus gold natuurlijk hetzelfde. Hij heeft zelf twee kinderen.”

Het idee ontstond om Dinand mee te nemen in de spelersbus vanaf de bekerwedstrijd uit bij Flevo Boys. ,,Dat gebeurt natuurlijk nooit, de bus is het domein voor spelers en staf, maar voor Dinand hebben we een eenmalige uitzondering gemaakt. Hij zat al in een rolstoel. Michael de Leeuw heeft hem in Emmeloord nog het hele veld over gereden. Daarna stapte hij bij ons in. We kregen allemaal een gelukspoppetje van hem. Ik krijg er nog kippenvel van. Het zit aan mijn sleutelbos. Ik ben niet echt bijgelovig, maar soms, in dit geval… ja, dan denk ik toch dat dingen soms net niet toevallig zijn. Dinand is voor ons onlosmakelijk verbonden met dit bekeravontuur.”

Ook Lindgren heeft er een heel speciaal gevoel bij. ,,Ik weet zeker dat veel jongens hem altijd zullen blijven herinneren. Het gelukspoppetje draag ik steeds bij me en neem ik ook mee naar de bekerfinale.”

Nick van der Velden zag dat Dinand bij FC Groningen de dag van zijn leven had. ,,We hebben het er nog vaak over dat het ongelooflijk is dat zo’n kleine jongen door zo’n ziekte heengaat. Dat heeft wel iets met ons gedaan. Voor ons is het noodzaak om die beker voor hem te pakken. Zo voelen we het. Ik heb ook kinderen en iedereen beseft hoe belangrijk het is dat je kind gezond is. Dat is toch een zegen?”

Ook Tjaronn Chery heeft het gelukspoppetje aan zijn sleutels hangen in de auto. ,,Die bewaar ik goed. Ik vind het heel erg dat het zo is gegaan met dat jochie. Hij was superfan van FC Groningen. Ik hoop dat hij een fijne rustplek heeft gevonden en dat hij van boven onze wedstrijd mee kan kijken.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht