Zorg

Het hoofd van Iris (11) – Column ADD

Van die mensen die je vertellen dat alles tussen je oren zit. Dat ADD valt op te lossen door simpelweg je eetpatroon aan te passen. Ik wil die mensen eens uit dagen om een Ritalin pil te nemen, 3 blikjes Redbull en een joint, en dan zo’n bui te ondergaan die ik eens in de zoveel tijd heb. Vertel me dan nog eens hoe goed alles op te lossen valt door meer granen te eten en er gewoon niet zo’n probleem van te maken

Iris
Daar waren mijn psychologen overigens vroeger ook heel erg goed in.
‘Iris is een onbehandelbaar kind ‘
‘ Iris is uniek, een bijzonder geval’
‘Iris heeft ons door en kan hierdoor niet goed behandeld worden’
‘We hebben ons best gedaan’

Stappenplan

Jup, Ik heb het stappenplan van de psychologen nu wel aardig door. Ik kijk er dwars door heen. Ik snap waar ze heen willen en dan kan ik er al niet meer mijn gevoelens en emoties in kwijt. Zodra ik het verhaaltje doorheb kan ik er niks aan doen dan ze naar de mond toe praten zodat beide partijen niet hun tijd aan het verdoen zijn. Ik weet dat ze het beste met mij voor hebben, maar ik kan het niet helpen. Nu moet ik zeggen dat sinds ik met mijn medicatie ben gestopt, ik niet meer een psycholoog nodig heb gehad, afgezien van mijn moeder.  Een knuffel is vaak al goed genoeg, of even vertellen dat ik het goed doe zoals ik bezig ben.
Eigenlijk is mijn hoofd altijd opzoek naar bevestiging. Ik weet wel dat ik het kan, iemand anders moet het alleen ook even beamen. Ik denk omdat ik mij gewoon heel alleen voel en angst voor het onbekende. Ik denk ook dat hier mijn heimwee grotendeels aan te verklaren is en mijn buien ook. Ik pieker gewoon teveel en dat is nergens voor nodig. Ik ben hartstikke goed zoals ik ben en als je het niet hebben kan ga je maar lekker ergens anders heen.
Iris bestaat niet alleen maar uit een stel hersens die nou eenmaal een beetje anders functioneren.  Het is Iris met wat stempels, niet stempels en oja een beetje Iris.
tumblr_nnbattxs691trlx7oo1_1280 (1)

Op kamp

Afgelopen weekend ben ik wederom op kamp geweest, ditmaal naar Den Ham. Geen flauw idee waar het ligt maar het was ver weg, want de mensen hadden een hilarisch accent.
En ik heb de heenweg niks anders gedaan als huilen en toen waren we Leeuwarden nog niet eens voorbij. Ook toen we op het kamp waren aangekomen moest ik vreselijk huilen.  Pas na een peptalk van de mensen daar kon ik me ontspannen en toch nog genieten van de avond en achteraf was ik heel erg blij dat ik wederom een grote stap in de goede richting heb gedaan.
‘En die wil de wereld over reizen?’ hoor ik jullie wel denken.  Ja ik wil de wereld graag over reizen, ongeacht mijn heimwee. Het zal moeilijk worden maar niet onmogelijk.  Ik zie het meer als een motivatie om nu mijn ‘persoonlijke grenzen’ over te gaan. Om uiteindelijk mijn doel te bereiken. Ik denk dat het iets goeds is om je eigen ik te verbeteren als het de toekomstige jou ten goede doet.

Trots

Ik durf wel te zeggen dat ik trots ben op  mezelf, dat ik mezelf de afgelopen maanden zo push. Ik ga grenzen over. Ik schrijf over hoe ik mij voel en dat alles om de mensen om mij heen, maar vooral mezelf te helpen. Hierdoor heb ik wel heel erg het gevoel dat ik niet helemaal mezelf meer ben. Omdat als ik normaal in mijn comfort zone zit, ik heel anders ben als wanneer ik de battle tegen de heimwee of mijn eigen gepieker aanga.
Mijn hoofd is de laatste weken zo aan het schreeuwen. Terwijl ik enerzijds zo gelukkig ben en anderzijds zo moe. Het is gewoon lastig om een vastgeroeste gewoonte zoals het piekeren ineens proberen te onderdrukken. maar wel beter! En ik ben mega blij dat de mensen om wie ik echt geef nog niet met de handen in het haar zijn weg gerend haha.
De lieve woorden die ik van jullie hoor en mijn vriend(en) slepen mij er heel goed doorheen. En daar wil ik jullie ook heel erg voor bedanken,  Ik las een reactie van een moeder die dankzij mijn geschreven stukken beter kon mee surfen in de gedachte zee van haar kind. Ook noemde iemand mij een held. Hoe kan ik nou een held zijn? Ik ben maar gewoon een meisje uit Friesland, twee armen, twee benen. alleen een beetje een gecompliceerd hoofd soms haha.
Dat soort reacties maken voor mij het allemaal de moeite waard om elke week opnieuw mezelf te confronteren met de harde waarheid van mijn hoofd. Maar het laat hopelijk ook zien dat het niet enkel vervelend en klote is, maar dat er ook genoeg leuke dingen zitten aan add en hsp.
En daar ga ik de volgende column aan besteden!
toedellssss!
Iris de Wit heeft ADD en HSP. Ook heeft ze een IQ van 150. Een lastige combinatie. Iedere vrijdag mogen we in haar hoofd kijken
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht