Voeding

Geen aspartaam. Niks mis mee. Amerikanen vinden het te zoet

Pepsi haalt in de Verenigde Staten voortaan de kunstmatige zoetstof aspartaam uit de dieetcola. De Amerikanen trekken de smaak ervan niet, aldus de fabrikant. Maar ondertussen vragen mensen zich ook af hoe gezond al die toevoegingen aan frisdranken voor ze is.

Pepsi, Cola, coca cola, frisdrank,

Ze hebben haast onuitspreekbare namen als Acesulfaam-K, Aspartaam, Cyclamaat, Neohesperidine, Neotaam, Sacharine, Steviolglycosiden en Sucralose. Mensen consumeren deze stoffen bijna elke dag. Want natuurlijke suikers hebben een slecht imago. Het zijn dikmakers. Daarom vervangen onder meer frisdrankfabrikanten de suiker door kunstmatige zoetstoffen. Chemische goedjes zonder calorieën.

Aspartaam in cola

Het valt niet altijd in de smaak. PepsiCo zag de verkoop van de dieetcola in de Verenigde Staten met 5 procent kelderen. In de cola zit aspartaam. Tweehonderd keer zoeter dan natuurlijke suiker. Maar zonder calorieën. ,,Het is een prima stof. Maar mensen vinden de smaak ervan niet lekker,” zegt Japo Ouwerkerk van de frisdrankfabrikant. ,,Daarom vervangen we de aspartaam in de cola door twee andere gangbare zoetstoffen.”

In Europa hoeft het bedrijf volgens Ouwerkerk voorlopig niet aan de receptuur te sleutelen. ,,De samenstelling is hier anders dan in de VS, waar we wat vrijer zijn in het gebruik van zoetstoffen.” De Europese regels zijn streng, verzekert Nicolette Barkhof van branchevereniging Frisdranken, Water, Sappen (FWS). ,,Het gebruik van een kunstmatige zoetstof is pas toegestaan na diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de eventuele gezondheidsriciso’s. Maar ook de maximale hoeveelheid zoetstof in frisdrank is aan wetten gebonden. De Europese Voedselautoriteit ziet toe op de naleving. Als kunstmatige zoetstoffen slecht voor je zouden zijn, zouden fabrikanten ze heus niet gebruiken.”

Zoeter

Maar consumenten hebben zo hun twijfels. Kunstmatige zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan natuurlijke suiker. Hoe gezond is dat? Bovendien weet iedereen hoe suiker eruit ziet. Maar een kunstmatige zoetstof? Dat is voor velen slechts een E-nummer op een etiket. ,,De verwarring over kunstmatige zoetstoffen is groot,” zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. ,,Vooral over aspartaam maken mensen maken zich ongerust. Op het internet circuleren allerlei verhalen dat de stof kankerverwekkend is. Maar die verhalen zijn gebaseerd op één Italiaanse studie. De onderzoekers dienden ratten aspartaam toe waarna ze spontaan tumoren ontwikkelden. Wereldwijd trokken wetenschappers het onderzoek in twijfel. Terecht, want later bleek dat de ratten al kanker hadden voor de test werd uitgevoerd. Alle onderzoeken tonen aan dat kunstmatige zoetstoffen bij normale consumptie geen kwaad kunnen. Je moet wel héél veel liter frisdrank gaan drinken om negatieve gevolgen van kunstmatige zoetstoffen te ondervinden.”

Toch stopt Pepsi met het toevoegen van aspartaam aan de dieetcola. ,,Ik snap dat consumenten dit opvatten als een bewijs dat de stof niet in de haak is. Maar het is eerder een bewijs dat iets wat wetenschappelijk volledig verantwoord is, toch in de ban kan worden gedaan. Als mensen geen Pepsi met aspartaam willen, heeft het weinig zin om het te fabriceren.”

Suikervrij

Kunstmatige zoetstoffen nemen een hoge vlucht vanwege de discussies over overgewicht. ,,30 procent van de frisdrank die in Nederland wordt gedronken is inmiddels suikervrij,” zegt Barkhof. ,,En dat percentage zal verder stijgen.” Dat verwacht ook Ouwerkerk. ,,Maar veel hangt daarbij af van smaak. Het kost wat tijd voordat mensen gewend zijn aan de smaak van de verschillende zoetstoffen. Zo gebruiken we nu stevia, maar dat plantje heeft een bittere nasmaak. Om die smaak op te heffen moeten we alsnog suiker aan de cola toevoegen, waarmee elk glas nog steeds flink wat calorieën bevat. Het blijft zoeken naar de juiste samenstellingen. Maar van mij mag de natuurlijke suiker uitsterven.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht