Zorg

Lang niet iedereen krijgt lyme, maar sommigen houden klachten

Nu we met het stijgende kwik weer de natuur in trekken, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het gevaar van de tekenbeet. Hoe bang moeten we zijn voor het minuscule beestje?

lyme

Hoe groot is het probleem in Nederland?

Sinds 1994 houdt het RIVM bij hoeveel mensen zich bij de huisarts melden met de rode ring of vlek op de huid (erythema migrans) die wijst op de ziekte van Lyme. Toen waren dat er zesduizend, maar in 2009 ging het al om 22.000 mensen. Onderzoekers vermoeden dat het voeren van een actief natuurbeleid in Nederland de toename van de beestjes in de hand heeft gewerkt, Amerikaans onderzoek suggereert bovendien dat het tekenseizoen langer aanhoudt door de hogere temperaturen.

De laatste vijf jaar lijkt het aantal lymebesmettingen te stabiliseren; in 2014 werd bij 23.500 mensen de ziekte vastgesteld. “Als de groei afvlakt, is dat positief nieuws,” zegt onderzoeker infectieziekten Kees van den Wijngaard. “Dat neemt niet weg dat zo’n 25.000 mensen per jaar veel is.”

Wat betekent een tekenbeet voor het slachtoffer?

Twintig procent van de teken draagt de borreliabacterie bij zich die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Maar een beet van zo’n besmette teek leidt in verreweg de meeste gevallen niet tot de infectieziekte: van de ongeveer 1,5 miljoen mensen die worden gebeten per jaar, krijgt slechts twee procent lyme. Wel geldt: hoe langer een teek vastzit, hoe groter de kans op besmetting wordt.

Behalve de rode ring kunnen mensen met lyme onder meer last krijgen van vermoeidheid, concentratiestoornis en pijn aan gewrichten. Ook kunnen er ontstekingen en neurologische, huid- of hartklachten ontstaan. Vooral zenuwpijn en -uitval komt veel voor, bijvoorbeeld verlamming van de gezichtsspieren of krachtsvermindering aan een arm.

De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar jaarlijks is er een kleine groep van 1000 tot 2500 mensen die ook na antibiotica langdurige klachten blijft houden. Het RIVM, AMC, Radboudumc en het Gelre Ziekenhuis Apeldoorn doen de komende drie jaar gezamenlijk onderzoek naar ruim tweeduizend mensen met lyme: hoeveel van hen houden ook na behandeling klachten en wat is daar de oorzaak van?

Kan lyme altijd worden vastgesteld?

Uit bloedonderzoek wordt niet altijd duidelijk of iemand inderdaad lyme heeft. Zo kan het dat mensen zich bij de huisarts melden met klachten die op lyme wijzen (vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, concentratieverlies), maar toch geen uitsluitsel kunnen krijgen van de dokter.

“Het zijn veelal klachten die ook op andere aandoeningen kunnen wijzen,” zegt Bart-Jan Kullberg, hoogleraar infectieziekten van het Radboudumc. “Dan is het frustrerend dat er geen duidelijkheid komt.”

Het grootschalige onderzoek moet ook deze groep verder helpen. “In het bloed van de mensen die we volgen, gaan we op zoek naar signalen: is de infectie niet goed opgeruimd? Reageert het immuunsysteem anders op de infectie? Wat doet het zenuwstelsel? Is er een genetische verklaring? Als we een patroon ontdekken, kunnen we daar gericht op gaan zoeken bij mensen die nooit zijn gediagnosticeerd. Als we weten waar die aanhoudenden klachten vandaan komen, kunnen we ook aan de slag met een oplossing.”

Moeten we in de Amsterdamse parken ook alert zijn?

In de regel betekent minder groen ook minder teken, maar in Amsterdam zijn ze wel degelijk. Ecoloog Jan Buijs van de GGD Amsterdam onderzocht de parken in de stad op teken en concludeerde dat de teek weinig opduikt in ‘geïsoleerde parken in stadsgebieden’, zoals het Vondelpark, Oosterpark of Sarphatipark. In groengebieden langs of buiten de A10 (Amsterdamse Bos, Gerbrandypark, Rembrandtpark) zijn relatief meer teken. “Dat is eigenlijk goed nieuws, omdat het betekent dat de natuur zich goed ontwikkelt. Er is een hoge biodiversiteit; er zijn veel bosmuizen, vogels en konijnen, die de teken verplaatsen,” zegt Buijs.

Parkbezoekers doen er volgens hem goed aan hun picknickkleed vooral niet te dicht bij de bosrand te leggen, maar meer op het midden van het recreatieveld. “In het bos en bij de bosrand, vlak bij de grond tussen het bladstrooisel, heerst een goede luchtvochtigheid, en daarin gedijt de teek.”

Mensen met een tekenbeet kunnen zich aanmelden bij hun huisarts of via www.tekenradar.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht