Voeding

Quinoa uit Ecuador steeds populairder

Quinoa is in een razend tempo de lieveling in vele keukens geworden. Een van de grootste producenten is Ecuador. Quinoa behoort tot het culinair erfgoed van het land. In navolging van de groeiende aandacht voor de Zuid-Amerikaanse keuken in wereld van mondiale topgastronomie, wordt Ecuador door foodkenners, regelmatig getipt als dé nieuwe foodbestemming in Zuid-Amerika.

salade, gezond, gezond eten, quinoa

Een nieuwe generatie chefs uit Ecuador, met een scholing in sterrenrestaurants in Spanje en Frankrijk, zoals chef-kok Mauricio Acuña, keren terug naar Ecuador om de typische Ecudoriaanse keuken naar een topniveau te brengen. Hierbij maken ze gebruik van de culinaire rijkdommen die het land te bieden heeft.

Zaden

Door het fijne klimaat in Ecuador, niet te warm en niet te koud, is het de ideale plek om de quinoaplant te laten groeien. Het eetbare gedeelte dat op menig bord terecht komt, zijn de zaden van de plant. Quinoa is dus geen graan, een veel voorkomend misverstand. Het is daarom ook zeer geliefd bij mensen met coeliakie.

Bereidingen

De zaden zijn heerlijk in salades en soepen, maar zijn ook een prima basis voor vegetarische burgers. Of wat te denken van een zoete variant? Quinoa is de ideale vervanger voor het welbekende havermoutontbijtje, waarbij je de quinoa gaart in melk en aftopt met vers fruit. In Ecuador wordt quinoa meestal verwerkt in soepen. Denk aan een goed gevulde groentesoep met wortel, koriander, avocado, doperwten en limabonen of een stevige variant met aardappel en botermals rundvlees. De quinoa vervangt dan eigenlijk de rijst of vermicelli.

Recepten

Mexicaanse Quinoa schotel

Gezonde lunch

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht