Zorg

Nederlanders worden slanker

Europa stevent af op een obesitascrisis, maar Nederland weet zich daaraan te onttrekken. In tegenstelling tot de andere Europeanen worden Nederlanders slanker in plaats van dikker.

afvallen, dieet, slank, dun,

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schetst een zwart toekomstbeeld in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd. In 2030 zullen, als het zo doorgaat, 89 procent van de Ierse mannen en 77 procent van de Griekse mannen te dik zijn. De WHO:spreekt van een ‘overgewichtscrisis van enorme omvang’.

In Nederland is een andere tendens te zien:hier worden mensen juist slanker. Het aantal mannen met obesitas slinkt van 10 naar 8 procent. Bij vrouwen daalt het van 13 naar 9 procent, voorspelt de WHO.

Waarom worden Nederlanders slanker?

Hoe kan dat? Er is volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, een aantal mogelijke verklaringen. Nederland heeft een relatief slanke bevolking binnen Europa, en dus een goede uitgangspositie. Daarnaast kijkt de WHO bij deze voorspellingen vooral naar de inspanningen die in de strijd tegen obesitas worden gevoerd. “In Nederland zijn we al tien jaar bezig met denkwerk, politiek en lobbywerk.” Nederland, kortom, is goed op stoom. Er is aandacht voor armoede, en er zijn programma’s om de gezondheid op scholen te bevorderen en kinderen meer te laten bewegen. Veel andere Europese landen zijn nog lang niet zo ver. De WHO:roept regeringen op ongezond eten te bestrijden en gezonde voeding te stimuleren, door die bijvoorbeeld goedkoper te maken.

Ierland

De voorspellingen voor Ierland zijn niet best: volgens de WHO zijn zowat alle Ieren in 2030 te zwaar. Verder zal in Spanje, Griekenland, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië het aantal mensen met overgewicht en obesitas het hardst stijgen. Het RIVM constateert de laatste jaren een stabilisatie van het aantal dikke mensen, nog geen daling. “Die stabilisatie komt door de groeiende bewustwording dat goede voeding en beweging gezond zijn,”:zegt Matthijs van den Berg van het RIVM. Seidell waarschuwt dat de champagne nog niet open kan. “De WHO:voorspelt een daling, maar nog steeds is in 2030 bijna de helft van de mannen te zwaar. Obesitas blijft een groot probleem.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht