Zorg

Kanker en werk: een reddende engel – Column Meintje Haringsma

Kanker en werk is een rare combinatie, tenminste in mijn geval. Ik wilde wel, maar ik kon niet. En toen ik weer kon was er geen werk. Ik zit in een uitzonderlijke situatie, omdat ik zelfstandig ondernemer ben. En dat betekent dat je er eigenlijk niet zomaar een jaartje mee op kunt houden. Door de chemo’s gebeurde dat bij mij echter wel, ik had echt de kracht niet om te werken. Toen ik na het hele traject heel graag weer aan de slag wilde, was er geen werk meer voor me. Dat betekende lobbyen. Maar me ook afvragen wat ik nog wel kon en hoe lang.

Meintje

Lieve collega’s spanden zich enorm voor me in en zorgden er voor dat er weer werk kwam. Maar als ik dan 2 uur op een kantoor had gezeten was ik volledig gesloopt. Hoe moet dat in de toekomst vroeg ik me af. Een hele dag werken leek me een onmogelijkheid. En toen kwam er opeens een aanbod dat ik niet kon weigeren. Ik greep het met beide handen aan, maar besefte me ook dat dit moeilijk ging worden. En dat werd het.

Rust

Bovendien merkte ik dat ik veel minder goed met werkdruk en stress om kan gaan. En toen was er een reddende engel, José Provoost van Proreflectie . Zij ging met mij aan de slag om te kijken hoe het anders kon. Hoe ik anders kon werken, of ik iets anders moest gaan doen. De eerste test die ze met me deed, verhelderde al van alles: ik nam niet genoeg rust tussendoor, ik had een hele hoge lat voor mezelf gelegd en ik zorgde als ik werkte niet goed genoeg voor mezelf. En we gingen aan de slag om dat te veranderen. Meer rust tussendoor. Gewoon even er uit na een paar uur werken. Beseffen dat je niet alles kunt. Voldoende tijd nemen om te sporten en voor ontspanning. En kijken wat je leuk vindt aan je werk en wat niet. En al die dingen samen maken dat ik nu veel relaxter om kan gaan met werk en ’s avonds niet meer gesloopt ben.

Ik heb er zelfs nog over gedacht om heel iets anders te doen. Want kanker zet je hele wereld op z’n kop en maakt dat je andere keuzes maakt. Zo ben ik zelfs onlangs getrouwd, terwijl ik nooit gedacht had dat ooit te doen. Overigens wel een wat andere trouwerij dan de meeste mensen die hebben, maar goed we hebben heel bewust die keuze gemaakt (https://www.youtube.com/watch?v=_pirSDQ-x1s)

Daarom kan ik zo’n begeleidingstraject van harte aanbevelen aan mensen met kanker, maar vooral ook aan bazen van werknemers met kanker. Proreflectie helpt namelijk ook bedrijven die werknemers hebben met kanker, want ook voor hen is het uitvinden hoe dat allemaal werkt. En omdat José ervaringsdeskundige is, weet zij als geen ander hoe het allemaal werkt. Voor zowel de baas als de persoon met kanker zelf.

www.ikhebkanker.blogspot.com

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht