Voeding

Dun verhaal, dik aangezet – Column diëtiste Janet Noome

Deze week kopte bijna de hele Nederlandse pers de prachtige boodschap: “Iedereen wordt dikker, behalve wij”. De WHO (World Health Organization) had dezelfde dag op een groot Europees Obesitas Congres (ECO) in Praag hun cijfers gepresenteerd over het groeiende probleem van overgewicht en obesitas.

dn-bb-JanetNoome

Even ter uitleg: van overgewicht spreken we als de BMI tussen 25 en 30 is, en van obesitas is sprake bij een BMI vanaf 30 en hoger.

(BMI ofwel Body Mass Index geeft het getal aan dat ontstaat als je je gewicht in kilogrammen deelt door je lengte in centimeters in het kwadraat). Op basis van deze cijfers is ook een voorspelling per Europees land gemaakt over langere termijn. En wat blijkt: de obesitascijfers in Nederland laten een afbuigende lijn zien! Zo hadden in 2010 54% van de mannen in Nederland overgewicht, waarvan 10% obesitas. De WHO voorspelt dat in 2030 ‘nog maar’ 49 % van de Nederlandse mannen overgewicht heeft, en 8% obesitas.

Vrouwen

Ook bij de Nederlandse vrouwen is dezelfde trend van afname te zien. Nederland vormt hiermee een gunstige maar vreemde uitzondering in Europa. Want de voorspellingen over de overige 56 landen zijn verre van rooskleurig. Een meer dan verdubbeling wordt zelfs in Ierland voorspeld: in 2030 zal waarschijnlijk 89% van de mannen daar overgewicht hebben. Hoe kan het dat Nederland hier zo gunstig uitspringt? Voedingsdeskundigen zoals de professoren Seidel en Katan riepen al snel dat het komt omdat wij preventieprogramma’s zoals JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) hebben en dat wij van oudsher een fietsland zijn.

Jogg

Maar is dat de werkelijke reden? Want op 1 mei j.l. werd bekend in Utrecht dat de aanpak van JOGG (“meer water drinken en bewegen”) in 4 sociaal zwakkere stadswijken (gemeten 2012-2014) géén zichtbaar resultaat had gehad. Nog steeds waren daar een kwart van de schoolkinderen te dik. Sterker nog: in de wijken waar geen JOGG preventieprogramma draaide waren de cijfers wel verbeterd. Het percentage dikke kinderen was daar gedaald van 20% in 2003 naar 12% in 2014.

Fietsen

En het fietsen dan? Kan dat een verklaring zijn voor de gunstige cijfers? Dat zou betekenen dat we de laatste jaren méér zijn gaan fietsen. Is dat zo? Volgens het Mobiliteitsbeeld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is het fietsgebruik in de periode van 2004 tot 2014 toegenomen met 6,5%. Waarbij de verklaring is dat een groot deel van dit percentage voor rekening komt van de senioren die massaal overstappen op de E-bike. De E-bike waarbij je fietst zonder spierinspanning. Nee, een mooi verhaal maar fietsen deden we altijd al en dat heeft het ontstaan van overgewicht ook niet helpen voorkomen. Maar of deze cijfers nu wel of niet kloppen feit is dat er een groot probleem is. En het hoort te gaan over de oorzaak.

Gevaarlijk

Het risico van dit voor ons positieve bericht is dat het grote publiek nu denkt: “Zie je wel, het valt allemaal wel mee met ons gewicht en onze gezondheid”. Ik hoor het de mensen in de wachtkamer al zeggen. En dat vind ik een gevaarlijk signaal. Want het valt niet mee. Steeds meer onderzoeken geven aan dat een gezond gewicht niet per se een goede gezondheid betekent. Met andere woorden in een slank lijf kan met de stofwisseling van alles mis zijn. Denk hierbij aan diabetes type2, hoge bloeddruk en een afwijkend cholesterol. Als je dan ook nog een straffe roker bent is dat niet oké voor je gezondheid, ook al heb je een BMI van 22. Een gezonde BMI als een soort garantie op een lang gezond leven is dus fout gedacht. Want dat is het niet.

We moeten de focus leggen op onze individuele leefstijl. Op wat we dagelijks eten, drinken en op hoeveel we in beweging zijn. Door te kiezen voor meer gezond, onbewerkt en vers eten zoals groente en fruit. En minder kant en klaar voedsel, junkfood, minder frisdranken en vruchtensappen, minder zoete tussendoortjes zoals koeken, snoep en snacks. Hulp van de overheid om ons te voorzien van onafhankelijke en eerlijke informatie is daarbij essentieel. Misschien moet er ingegrepen worden met regelgeving over het inrichten van bijvoorbeeld supermarkten en reclamecampagnes voor kinderen. Blijven we het normaal vinden dat een frisdrankproducent sportwedstrijden en topsporters sponsort? Maar onder de streep geldt dat we elke dag onze eigen keuzes maken. Wij zijn daar zelf verantwoordelijk voor.

Janet Noome is diëtist in Emmen. Iedere maand schrijft ze een column over haar werk

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht