Zorg

Het hoofd van Iris (12) – Column Add

Nee geen tijd voor gezeur vandaag, het is vandaag nationale Iris dag!  Wist ik eerst ook niet hoor, tot ik getagd werd op Facebook door een bosje mensen en ik er achter kwam dat vandaag dus blijkbaar Iris dag is! Dus in het kader van Nationale Iris dag en omdat ik het vorige week beloofd heb, ga ik deze ochtend maar eens schrijven over alle toffe, coole, hippe, geweldige voordelen aan het leven met Add en HSP, want die zijn er genoeg!large (4)

Super snel denken
Jup, alles gaat op sneltrein niveau, terwijl andere mensen met hun denksnelheid te vergelijken zijn met een stoptrein, al niet een bus, zijn wij in drie uurtjes met de Thalys in Parijs. Ideaal, zeker als je in een lastige situatie zit.

Fantasie

Aan fantasie ontbreekt het ook niet. De gekste verhalen worden gewoon uit de duim gezogen op een avondje spookverhalen vertellen rond het vuur, denken met voorbeelden is simpel, want eigenlijk is elk voorwerp wel weer te personifiëren.
Ook het creatief omgaan met schelden is veel leuker dan al die afgezaagde scheldwoorden die we zo onderhand wel kennen. ‘Ik hoop dat je een brandende cactus gaat knuffelen’ klinkt veel leuker dan, ‘Ik hoop dat je neervalt’. Vaak helpt dit ook om de ruzie te minderen, omdat mensen dan denken, huh een brandende cactus?

large (6)

Anderen aanvoelen

De overgevoeligheid voor emoties van anderen heeft niet alleen maar nadelen, als iemand zich rot voelt weet je vaak al sneller wat je moet doen om het te fixen dan de desbetreffende persoon. hierdoor zijn mensen je dankbaar, en dat is bevorderlijk voor de vriendschap. (Waar we dan weer minder in zijn). Heel vaak hebben mijn vriendinnen ook wat aan mijn helpdesk, omdat ik me toch heel goed in de situatie kan inleven, maar er volledig buiten sta.

Zintuigen gebruiken

Zintuigen zijn hypergevoelig, eten ruikt beter, de kleuren buiten zijn mooier, alles maakt meer indruk, en die knuffel van de persoon die je stilletjes aanbid maakt alles nog 10 keer beter. Het is heel handig, want als je wil kun je er gebruik van maken en er zelfs je beroep van maken, bijvoorbeeld een wijnproever, of een kok, of schilder.

large (5)

Onophoudelijke fascinatie maakt actief
Alles is interessant! Wat ik heb met treinen en sterren en muziek, kan eigenlijk met alles wat iemand maar boeit, het boeit je en je bijt je er in vast.  ‘nee het maakt niet uit dat ik al 8 uur niet gegeten heb, ik ben nu dit aan het onderzoeken en dat gaat eerst’
als je veel leert van het gene wat je echt boeit, geeft dat een voldaan en tevreden gevoel waar je meer energie van krijgt, ook vind je baas het waarschijnlijk geweldig om zo’n gemotiveerde en gepassioneerde werknemer te hebben als jij.

Een nieuwe kijk op de wereld.
We kunnen er niet omheen dat we nou eenmaal een beetje anders tegen bepaalde dingen aankijken dan de gemiddelde Nederlander hier. Dat is niet erg, want waar mensen enkel a of b zien, zijn wij het hele alfabet, wat kan leiden tot nieuwe innovaties of verbetering van de hedendaagse problemen. Ideaal!

Hyperfocus
Concentratie is op een doorsnee dag vaak ver te zoeken, maar oh boy als er eenmaal iets is wat je interesse heeft. Dan kan er een aardbeving komen, gepaard met een vloedgolf van schapen die knalroze zijn, en het zou je nog niet opvallen. Het uitschakelen van je omgeving (tot grote ergernis meestal van de gezinsleden of vrienden waar je bij bent) wordt ineens een eitje!

Emoties kwijtraken in muziek, literatuur, theater gaat simpel
Emoties kwijtraken door bijvoorbeeld op te gaan in de muziek is heerlijk. Even huilen bij een liedje van Acda en de Munnik, en dan weer door. Meedansen op de melodie en al je woede eruit schreeuwen tijdens een scream liedje. zo dat lucht op!

Dit zijn al een hele hoop voordelen en ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar eigelijk komt het er op neer, dat het eigenlijk hartstikke leuk kan zijn, om met iemand om te gaan die add heeft, of hsp of wat van stempel dan ook. Alles is puur, een adder snapt helaas meestal vrij weinig van sarcasme, maar zal je zeker vertellen als een shirtje je niet staat, of eerlijk vertellen wat er dwars zit.
Ik denk dat het voor iedereen soms handig is om stil te staan bij de leuke kanten, daar wordt het allemaal een stuk leuker van!

Tot volgende week!

Iris de Wit (17) heeft ADD en HSP. Ook heeft ze een IQ van 150. Een lastige combinatie. Iedere vrijdag mogen we in haar hoofd kijken.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht