Zorg

Roze koeken – Column Gerdien Boeringa

De ‘lancering’ van mijn eerste column was een spannend moment. Mijn naam verscheen opeens in grote letters op het beeldscherm  en iedereen was in staat mijn relaas te lezen. Inmiddels begin ik aan de situatie te wennen. Zo ook aan de 24/7 beveiliger voor de deur: zo’n sportschool-klerenkast  (hij is best aardig) met een oortje in.

roze-koeken

Inmiddels paradeer ik ook incognito door de buurt met een giga-zonnebril van een bekend Frans modemerk. Gisteravond heeft een hairprofessional mij voorzien van een exclusieve metamorfose.  Ook mijn stylist en make-up artist zetten alles in om mijn anonimiteit te waarborgen. Misschien is de meest praktische oplossing mij voortaan in burka te hullen aldus het Make-over Mansionteam. Overigens  schrijf ik deze column in een fonkelend witte limo die mij geruisloos van a naar b vooruit zoeft. In de P.C.-Hoofdstraat  winkelt een BN-er immers het prettigst.

Als kind heb ik ergens de link gelegd dat ‘lekkers’  troost kan bieden. Dit mechanisme werkt bij mij nog steeds: in tijden waarin spanning hoogtij viert doet zoet goed. Of de combinatie zoet (suiker) en vet. Deze verhoudingen schijnen tegenwoordig zo uitgebalanceerd te zijn dat men steeds meer nodig heeft om  verzadiging te bereiken. Voor degene die al een weg-eet-tic  heeft wordt het dus ook niet gemakkelijk gemaakt tijdig te stoppen en iets ‘verantwoords’ met de oplopende emoties te doen.

Ik was 16 toen een 2 jaar oudere broer zichzelf van het leven beroofde. Bij de ellende wat dit teweeg bracht in ons gezin en alles wat daar omheen gebeurde dacht ik altijd; ‘erger dan dit kan een ramp niet zijn’.  Ik had dan ook niet gedacht dat de dood van mijn vader (bijna 9 jaar geleden) mij zo kompleet onderuit zou halen.  Een ingrijpend sterfgeval maar dan van een geheel andere orde. Nog steeds vind ik het ongelofelijk dat dit belangrijke, vertrouwde persoon die boven mij stond vanaf prille babytijd, die er altijd was en een vanzelfsprekend baken in mijn leven vormde zomaar weg viel. Dit blijft een vreemd en letterlijk ongrijpbaar gegeven.

De eerste weken na pa’s dood probeerde ik ’s middags wat bij te slapen. Soms schrok ik wakker uit een nachtmerrie waarin ik droomde dat mijn vader dood was. De paniek vloog door me heen en omdat ik mezelf geen antwoord kon geven op  vragen als  ‘waar is mijn vader?‘, ‘wat is dood?’ of ‘waar is dat; dood?’ raakte ik kompleet ontredderd. Het enigste wat ik kon doen om de confrontatie met de definitieve dood te kunnen dempen, de gedachte mijn vader nooit meer te kunnen zien of aanraken, was ‘proppen’.

Nog slaapdronken zat ik op de fiets richting Hema. Op de terugweg naar huis at ik zonder te proeven het eerste pak roze koeken op. Eenmaal thuis begon ik aan het 2e pak met mijn jas nog aan. Pas toen mijn maag het teken  ‘en-nu-is-het-genoeg’ gaf kon ik stoppen. Door pijnlijke steken en propvol te zijn kon ik even tot rust komen. Het leidde me af van datgene wat ik op dat moment op geen andere manier verdragen kon:  het verlies van mijn vader.

Als BN-er heb ik zojuist een tipje van de sluier opgelicht van wat zich werkelijk achter de schermen afspeelt. In een glossy zult u dit niet tegenkomen. Blijf daarom vooral deze column volgen: graag tot over 2 weken!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht