Zorg

Baarmoederhalskankerprik werkt ook bij jongens

Ook jongens hebben baat bij de baarmoederhalskankerprik voor meisjes. Die kan onder meer keelkanker voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het VU medisch centrum. Zij vinden dat het rijk moet overwegen ook jongens in het vaccinatieprogramma op te nemen.

Grootscheepse vaccinatie meisjes tegen baarmoederhalskanker. Ingrid Drijfhout van het RIVM prikt twee meisjes.Fpto: NDC Mediagroep/ Catrinus van der Veen

Grootscheepse vaccinatie meisjes tegen baarmoederhalskanker. Ingrid Drijfhout van het RIVM prikt twee meisjes.Fpto: NDC Mediagroep/ Catrinus van der Veen

De prik die het seksueel overdraagbaar virus hpv bestrijdt, werkt niet alleen tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens VUmc vaak genoeg om zo’n prik voor jongens de moeite waard te maken.

Volgens het onderzoek, dat vandaag in het British Medical Journal verscheen, zou één ziektegeval onder mannen al kunnen worden voorkomen als achthonderd jongens worden geprikt. Bij meisjes is het effect wel groter: op de vaccinatie van tweehonderd meisjes wordt al één keer baarmoederhalskanker voorkomen.

De prik moet wel worden gezet voordat jongeren seksueel actief zijn: in hun twaalfde levensjaar.

Effectief

Dat het onder meisjes zo effectief is, was volgens onderzoeker Hans Berkhof de reden om bij de lancering in 2009 alleen voor die doelgroep te kiezen. “Ik besef dat het duur is om er ook jongens bij te betrekken, maar de vaccinprijs is al gedaald en een hogere deelname zal de prijs van het vaccin verder drukken.” Canada, de VS, Australië en Oostenrijk zijn al overgegaan op het prikken van jongens.

De Gezondheidsraad, die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) adviseert over vaccinaties, heeft het voorstel ‘onder de aandacht’.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht