Zorg

Ik ben er weer… – Column Mariëlle de Vries

Ik ben er weer. Deze week vroeg collega Carina, of ik nog zin had om te bloggen, maar vooral… wil je het weer. Vorig jaar oktober verdween ik hier plotseling van de radar. Niet omdat ik dat wilde. Maar omdat het niet meer ging. Ik was in een ravijn gedonderd en ik kwam er niet meer uit. Diagnose: overspannen.

Ik had te lang teveel ballen in de lucht proberen te houden en dat ging op die vrijdagmiddag, halverwege oktober, op kantoor niet meer. Ze vielen allemaal op de grond en het enige wat ik kon doen was: ze niet oprapen. Om een lang verhaal kort te maken. Na drieënhalve maand thuis zitten, begon ik in februari weer rustig aan met hele dagen werken.

 

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Marielle de Vries (Foto: Myrte Venema)

Ik bleef tijdens mijn overspannen periode op gewicht, zo rond de 106 kilo. Nog steeds teveel, maar het was eerst van belang om de oorzaak van mijn overspannenheid aan te pakken. Van mijn omgeving kreeg ik goede en minder goede adviezen. Van ‘zorg dat je ritme in je dag houdt’ tot ‘gewoon weer aan het werk gaan, is het beste’. Ik pikte de goede eruit. Maakte elke dag een wandeling van minimaal vijf kilometer om mijn hoofd leeg te maken, zorgde dat ik onder de mensen kwam en zocht professionele hulp. Niet aankomen en geen vreetbuien hebben ondanks mijn overspannenheid vond ik al een heel groot pluspunt.

Knopje

En toen in maart ging het knopje om. Vlak na mijn drieënveertigste verjaardag bedacht ik: ‘Wat wil ik nou echt’. Het antwoord was eigenlijk heel simpel: Op een verantwoorde manier gewicht verliezen, zonder dat ik geobsedeerd raak door eten en cijfertjes. Ik nam contact op met een voedingsdeskundige en wordt sinds half maart begeleid. Want ik hoef het niet alleen te doen. We startten met het begingewicht van 105.2 kilo.  Ruim 7 kilo lichter dan toen ik anderhalf jaar geleden begon.

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. Ben ik erachter gekomen dat ik mijn dagelijkse hoeveelheid beweging makkelijk haal. Stel ik kleinere en haalbare doelen voor mezelf. Eet ik bijna elke dag lekker. Donder ik af en toe in een van mijn valkuilen en… wees de weegschaal gisteren 100.9 kilo aan.

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht