Zorg

Leveronderzoek met fibroscan in MCL

Vanaf december 2014 heeft het Medisch Centrum Leeuwarden een fibroscan. Dit is een apparaat dat meet hoe soepel en stevig de lever is. De scan wordt gebruikt bij mensen met chronische hepatitis B en C, maar wordt ook wel gebruik bij andere chronische leverziekten.

fibroscan

Voorheen moest er een leverbiopt worden gedaan om het littekenweefsel, ook wel fibrose genoemd, te meten. Dit kan pijnlijk zijn en heeft een klein risico op complicaties. Met de fibroscan kan er pijnloos onderzoek worden gedaan zonder risico’s.

Hoe werkt de fibroscan?

Het onderzoek met de fibroscan is een eenvoudig echo-onderzoek. Het apparaat werkt met geluidsgolven. De fibroscan meet hoe snel deze geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. De scan duurt in principe vrij kort, maar het kan per patiënt verschillen. Bij de ene patiënt duurt het ongeveer vijf minuten terwijl het bij een ander zo vijftien minuten kan duren. De uitslag is direct na de scan bekend en wordt ook direct met de patiënt besproken.

Marit van Vonderen, internist-infectioloog: “Voor dat de fibroscan in het Medisch Centrum Leeuwarden was moesten de patiënten voor deze scan naar een ziekenhuis buiten de provincie. Dit is natuurlijk niet prettig voor de patiënt. Nu is het mogelijk om in Leeuwarden onderzoek doen met de fibroscan.” Sinds december zijn er ongeveer dertig patiënten onderzocht met de scan. Uiteindelijk is het doel alle patiënten met chronische hepatitis B en C te onderzoeken met deze scan.

De scan wordt momenteel ook veel gebruikt om te bepalen of de patiënt een behandeling vergoed kan krijgen. Dit hangt namelijk af van de gradatie van de fibrose. Voor een patiënt is het belangrijk om te weten of zijn/haar behandeling vergoed wordt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht