Voeding

Gezond eten en de avondvierdaagse

In de maand mei of juni wordt de avondvierdaagse weer gelopen. Harstikke leuk, gezellig en gezond. Meedoen aan de avondvierdaagse is beslist goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Veel ouders denken na over de combinatie van de avondvierdaagse en gezond eten. De warme maaltijd raakt gemakkelijk wat in het gedrang. En wat is het beste om mee te geven voor tijdens de wandeling. Welke beloning past bij de feestelijke laatste avond ?

 

AVONDVIERDAAGSE. DE WANDELAARS VAN DE 10 KILOMETER LOPEN OP IT SUD ONDERWEG NAAR OLTERTERP, WAAR DE TOCHT DOOR DE BOSSEN WORDT VERVOLGD.

AVONDVIERDAAGSE. Foto: Leeuwarder Courant

De avondvierdaagse is geen wedstrijd. Het “samen doen” geeft steun en gezelligheid. En… alle kinderen leveren op een speelse manier een sportieve prestatie. Na de 4e dag is iedereen winnaar!

Hoe regel je het met de warme maaltijd?

De meeste gezinnen eten ’s avonds warm. Die kan door de starttijd van de 4-daagse wat in het gedrang komen. Maak het jezelf, als ouder, tijdens deze 4 dagen niet al te moeilijk. Kies voor een kindvriendelijke warme maaltijd die vlot klaar te maken is. En wat kinderen gemakkelijk kunnen eten. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdsoep met brood of een slimme ovenschotel. Kies gerust een keertje voor pannenkoeken of een andere kindvriendelijke maaltijd. Mochten de groenten er een keertje bij in dreigen te schieten, dan is een stukje fruit ook prima. Een flink stuk komkommer is en gezonde oplossing (en dat kan ook gerust in de jaszak, voor tijdens de wandeling).

Eten en drinken voor tijdens de wandeling

Sportdrankjes of druivensuikersnoepjes zijn helemaal niet nodig om de wandeling te kunnen volhouden. Maar je wilt je kind natuurlijk niet met te weinig eten en drinken op pad sturen. Als je kind in groepsverband meeloopt dan is er door de leiding vaak al het een en ander geregeld. Houd daar rekening mee, zodat je kind niet onnodig veel bij zich heeft. Bedenk dat eten voor onderweg vooral goed is voor “de moraal”. Het is niet nodig om een energietekort, ontstaan door het wandelen, aan te vullen. Vooral als het flink warm is, is extra vocht beslist geen overbodige luxe.

Inname en verbruik van energie

Als drinken voor onderweg kun je het beste gewoon een flesje water meegeven. Leg het flesje, als het erg warm is, vooraf kort in de diepvries zodat het lekker koud is. Limonades, energiedrink en of sportdrank zijn nergens voor nodig. Van deze zoete drankjes krijg je juist meer dorst. Voor kinderen onder de 13 jaar is het beter om helemaal geen energiedrankjes te drinken. Ze kunnen last krijgen van de cafeïne die erin zit.

 Tijdens de wandeling is een klein tussendoortje voldoende. Wandelen vraagt niet heel veel energie.  Snoep is in elk geval een aanslag voor het tandglazuur. Voor kinderen die last hebben van een snelle gewichtstoename, is snoep een gemene “instinker”. De snoep die kinderen onderweg opeten levert veel calorieën. Vaak veel meer dan wat er met het lopen zelf wordt verbruikt. Een rol snoep, levert gemiddeld 160 calorieën op. Dat is fors meer dan de 95 calorieën die een kind van gemiddeld 27 kilo, verbruikt met 1 uur stevig wandelen (5 km per uur). Een waterijsje (50 calorieën) of een appeltje (80 calorieën) passen veel beter bij de wandeltocht, dan snoep. Wat extra’s of wat leuks mag er best bij. De wandeltocht is immers niet bedoeld om kinderen te laten afvallen.

Cadeautjes na de Avondvierdaagse

Na 4 dagen lopen volgt het welverdiende defilé met foto’s, muziekkorps en trotse familieleden bij de finish. De traditionele bloemen, de beroemde gladiolen, en de medaille onderstrepen de prestatie. Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof de eterij en snoeptraktaties niet groot genoeg kunnen zijn. Slimme snackwagens staan al klaar bij de finish en sommige snoeptraktaties zijn bijna groter dan het kind zelf. Blijf als ouder nuchter. Benoem vooral dat je trots bent op de prestatie van je kind. Grote beloningen zijn helemaal niet nodig.

Tips

  • Als je je kind wat lekkers mee wilt geven, houd het dan bescheiden. Suikervrije kauwgom, een stuk fruit of komkommertjes zijn lekker en verfrissend. Een waterijsje gaat er altijd in (maar vraagt wel wat meer organisatie).
  • Geef je kind water mee in plaats van limonade, sapjes of andere drankjes.
  • Als beloning voor het uitlopen van de 4-daagse kun je beter iets anders dan snoep geven: bloemen of een klein cadeautje.
  • Als je kind toch veel snoep krijgt van andere familie/vrienden, stop dit dan in een trommel en laat je kind bij een drinkmoment zelf wat uitzoeken uit de snoeptrommel. Voorkom dat je kind de hele route snoep en frisdrank blijft gebruiken. Het tandglazuur heeft daar veel van te lijden.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht