Zorg

Het hoofd van Iris (13) – Column Add Iris de Wit

Ik heb in alle stress van de examens, naast een hele hoop slapeloze nachten en stress niet echt veel mee gemaakt. Ik vind het persoonlijk niet gezond dat ze je hele zakken of slagen laten afhangen van een toets en niet op hoe je de afgelopen 5 a 6 jaar gepresteerd hebt. Dus als de regering deze column ooit leest, doe er wat mee! 

11245343_618150868322232_167287513_n
Ik was bloednerveus bij de examens, maar achteraf valt zo’n examen maken wel mee. Het is gewoon dat iedereen er zo’n groot iets van maakt. Dat is het ook wel, maar het is niets anders dan een gewone toets waarvan je er in al die jaren al meer dan 100 van gemaakt hebt. Nou  moet ik wel zeggen dat ik kapot nerveus ben voor mijn scheikunde examen, want voor mijn gevoel is mijn scheikunde niveau nog lager dan een kindje van 10 die van een aardappel een klok maakt. De zenuwen van anderen steken mij aan als een verkoudheid dus dan op een gegeven moment doe ik maar mijn oordopjes in en wacht ik tot het half twee is in het zonnetje.  Als je dan weer een hele halve nacht wakker ligt, moet je toch iets doen, dus besloot ik op netflix te neuzen.
11245377_618150858322233_682623311_n

Documentaire

Ik heb een documentaire gekeken, en het was serieus de beste twee uur besteed aan netflix ooit. Naast breaking bad. De documentaire heette Alive Inside: A Story Of Music & Memory Featurette. Het ging over mensen die heel zwaar dement zijn of alzheimer hebben en volledig zijn vergeten wie ze zijn,
Dan komt het moment dat ze muziek gaan luisteren omdat ze een ipodje in hun handen krijgen gedrukt, en dan komen ze helemaal tot leven en herinneren ze zich weer dingen van vroeger en zijn ze voor heel eventjes weer wie ze waren. Voor de nare ziekte het ze allemaal  ontnam. Prachtig om te zien, ik heb een fragment uit de documentaire gehaald zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel, het is zeker de moeite waard om te kijken. want je gaat je er serieus goed door voelen. en die hele documentaire is de moeite waard.


De documentaire zette me aan het denken, muziek is gewoon het medicijn voor alles, muziek betekent alles voor mij. Als ik een wens zou mogen doen voor mezelf zou ik wensen dat ik achtergrondmuziek in mijn leven zo hebben, dat als ik bang ben, er een scary liedje zou gaan spelen en als ik kijk naar mijn vriend dat je dan zo’n oehlala muziekje hoort op de achtergrond. Hoe geweldig zou dat zijn?

En dat als ik naar mijn vriendinnen ga, dat ik dan het liedje Run the world (girls) van Beyonce hoor. Prachtig! Later als ik bejaard ben,  klamp ik me nog steeds vast aan mijn oude ipodje. Dan denk ik weer terug aan het liedje wat ik hoorde op de radio na mijn eerste zoen en zweef ik terug naar mijn eigen trouwerij waar dan ook een speciaal liedje speelde.
En ontmoet ik elke keer weer opnieuw mijn held Jett Rebel als ik die muziek hoor. Ik hoop dat binnenkort elke eenzame oma een ipodje krijgt waardoor ze zich weer even jong voelen. Helaas heb ik geen oer-opa’s en oma’s meer, anders was dit een super leuk idee geweest voor een keertje bij de koffie.
Ik weet dat sowieso dat mijn oerbeppe het helemaal machtig mooi had gevonden. Ze had ook een robotkat, die ze baterrijen op een schaaltje gaf, omdat ‘ze van melk stuk zou gaan’. Ik weet zeker als ik haar mijn ipod had gegeven, ze even terug werd genomen naar vroeger, en dan kon ze me vertellen hoe het was. Het leven is zo kort en kostbaar, we moeten er maar het beste van maken

En zo’n stom examen blaadje gaat het echt niet van ons winnen, kom op zeg.

Iris de Wit (17) heeft ADD en HSP. Ook heeft ze een iq van 150. Een lastige combinatie. Iedere vrijdag mogen we in haar hoofd kijken

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht