Well-being

Ontspanning op commando? – ontspannen met Mariska van Gennep

Rare titel als je het zo leest. Wat ik ermee wil zeggen, is dat het vaak niet lukt om te gaan mediteren (of rustig te gaan zitten) als je al super gestrest bent. Dan ben je vaak al net over de grens gegaan en lukt het niet meer om óók nog je hoofd tot bedaren te brengen. Het is natuurlijk beter om voor die tijd wat gas terug te nemen. Maar ja, wat te doen als je al helemaal in de stress zit?17. stressvol

  • Ga toch maar even rustig zitten (of liggen) en ga met je aandacht naar je ademhaling. Volg je in- en uitademing. Je hoeft niet dieper of rustiger te gaan ademen, alleen maar volgen. Kijk eens of je dit lukt. Zo ja, prachtig, doe dit een paar maal daags en langzamerhand wordt dit een gewoonte als je het te druk krijgt.
  • Elke dag een half uur buiten zijn. Frisse lucht is hartstikke goed voor je, bewegen nog beter.
  • Zoek afleiding. Lees een boek met interessant onderwerp, ga lekker dansen op muziek, hark de tuin; dan kun je op die manier je piekergedachten loslaten.
  • Mediteer elke dag op hetzelfde tijdstip. Je brengt jezelf tot rust en leert spanningen los te laten. De ene dag lukt dit beter dan de andere (weet ik uit ervaring) en toch helpt de regelmaat je een ritme op te bouwen.
  • Drink elke dag een glas water op de nuchtere maag. Dit helpt afvalstoffen afvoeren en je systeem op gang te brengen. Sowieso is water of (kruiden)thee beter in stresssituaties dan veel frisdrank (suikers) of koffie.
  • Wees met je gedachten bij wat je doet. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want als je aardappelen schilt dwalen je gedachten zo af. Merk je dat ze afdwalen, ga dan weer terug naar waar je mee bezig was. Het is al knap dat je het opmerkt.
  • Wees in stressvolle tijden lief voor jezelf. Het heeft geen zin om boos te zijn (of te blijven). Je kunt er vaak niets aan doen. Je hebt er meer aan als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je er beter tegen. Heel veel succes, ik hoop dat er een tip voor je bijzit!

Mariska van Gennep schrijft iedere twee weken een blog over ontspannen. Ze adviseert ons hoe we dat het beste kunnen doen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht