Zorg

De invloed van (mobiele) games op ons dagelijks leven

Heel vermoeiend vond ik het die uitnodigingen op Facebook voor het spelen van games. Zelfs zo vermoeiend dat ik ‘vrienden’ ging verwijderen. Of die vriend die uren zit te spelen op zijn Playstation 4. Wat is nou de reden dat we deze games zo leuk vinden en uren achter elkaar kunnen spelen? Wat is nou de invloed van (mobiele) games op ons dagelijks leven? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee?

De jeugd online

Aantal feiten op een rij

Het spelen van games is de normaalste zaak onder jongeren, maar ook de oudere generatie gaat steeds vaker aan de haal met het spelen van games. Want laten we nu eerlijk zijn, wie heeft er nou geen smartphone of gamecomputer in huis? Zes op de tien Nederlanders hebben een smartphone en Nederland telt 9,3 miljoen gamers. Wetenschappelijk onderzoek naar mobiele gameverslaving is dan nog wel niet gedaan, maar enquêtes laten zien dat Nederlanders een steeds grotere voorkeur geven aan het spelen van games op hun mobiel. Toch blijven de Playstation en de computer op nummer één en twee staan.

Uit een enquête is gebleken dat de respondenten games spelen voor hun ontspanning. Het is even een moment voor jezelf, “je bent even niet bezig met het dagelijks leven, je kunt uitblinken in het virtuele” zegt Communicatiestudent Ronald Emons.

Aantrekkingskracht van (mobiele) games

Maar wat is nou de aantrekkingskracht die ons aanzet tot het spelen van games? Voor het spelen van mobiele games is er een logische verklaring, je speelt het uit verveling. Je speelt spelletjes als je in de bus, de trein of zelfs als je op de wc zit. De aantrekkingskracht tot onze smartphone is sowieso groot. De generatie van nu wil socially connected zijn, er is de drang om niks te willen missen. Die telefoon heb je dus sowieso al bij de hand. Volgens een eerder onderzoek van RTL nieuws gaat ons telefoongebruik 40% op aan het spelen van spelletjes. Best hoog als je het mij vraagt, maar niet geheel onlogisch. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat we games spelen omdat deze bewuste game onze behoeften vervult. Daarnaast is het behalen van een nieuw level een must.

De drang naar succes ligt hoog en daarom proberen we een level opnieuw en opnieuw, tot we het gewenste resultaat hebben behaald. En dit geldt eigenlijk ook voor het spelen van een game op je spelcomputer. We verplaatsen ons zo in een bepaalde wereld waardoor we de buitenwereld vergeten en opeens een paar uur verder zijn. Een verschil dat je ziet bij ‘traditioneel’ gamen en mobiel gamen is de tijd die ervoor vrij wordt gemaakt. Een ‘echt´ potje gamen doe je thuis op de bank, voor mobiel gamen pakken we vaak de ‘verveelmomenten’. We kunnen dus concluderen dat ‘traditioneel’ gamen en mobiel gamen veel overeenkomsten hebben. Het maakt niet zoveel uit op welke device je games speelt, games hebben nou eenmaal een bepaalde aantrekkingskracht die in het ergste geval voor een verslaving kunnen zorgen.

Verschuiving jong naar oud

In verschillend wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gesproken over een verslavingsprobleem bij jongeren. Maar is dit ook echt zo? Bij verslavingskliniek Jellinek komen alleen aanmeldingen binnen van jongeren die gameverslaafd zijn, maar volgens Mario van Dijk, SPV/gedragstherapeutisch medewerker heeft dit allemaal te maken met een externe motivatie, namelijk de ouders of school.

Jongeren melden zich niet zo snel aan voor hun verslaving, ze voelen nog niet de verantwoordelijkheid om hier iets mee te doen of ze zijn zich niet bewust van het probleem. Het aantal aanmeldingen voor gameverslaving dat Jellinek binnenkrijgt is maar een paar procent. Sowieso ligt het percentage van het aantal verslaafden dat terecht komt in de verslavingszorg laag, namelijk 10%. Ook is er sprake van dat mensen pas in de verslavingszorg komen nadat ze al tien jaareen verslaving in stand houden, dus als ze volwassen zijn.

Volwassenen zien vaak de ernst niet in vaneen gameverslaving. De ernst zoals bij een alcohol- of drugsverslaving vinden zij niet van toepassing op een gameverslaving. Uit een enquête, opgesteld voor personen met een gamend persoon in de omgeving, is gebleken dat 78% van de respondenten aangaf dat het gamen van toepassing was op een jongvolwassene of een volwassen persoon. Er is weliswaar een verschuiving van jong naar oud, alleen is dit niet altijd goedzichtbaar. Ook kijkend naar de vergrijzing in combinatie met de technologische ontwikkelingen, kunnen we wellicht suggereren dat dit effect heeft op deze verschuiving.

Maar dit wil niet zeggen dat het spelen van games minder populair is onder de jongeren. Steeds vaker is het een algemeen probleem binnen gezinnen of ze hun peuter van drie zijn of haar gang moeten laten gaan met de tablet. Ook is het zo dat games meegroeien met de spelers en dat er nieuwe games worden ontwikkeld voor de jongere generatie. Net zoals dat gaat met boybands, waarbij zowel de fans als de band ouder worden en nieuwe boybands ontstaan voor de nieuwe generatie gillende meisjes.

Positiviteit bij het spelen van (mobiele) games

De negatieve kanten aan het spelen van games worden vaak belicht, maar het spelen van games kent ook vele positieve kanten. In een enquête gaven de respondenten aan wat zij als positief ervaren. Naar voren kwamen vele manieren om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Onder andere het verbeteren van de oog hand coördinatie (35%), het leren uitdenken van strategieën (40%) en het leren van een andere taal (30%) waren de meest gegeven antwoorden. Maar als meest genoemd staat ontspanning bovenaan. Want laten we eerlijk zijn, in een maatschappij die veel van ons vraagt, is af en toe ontspannen een must.

Naast dat het ontspannend werkt, helpt het dus ook bij het verbeteren van bepaalde vaardigheden. Daarom is het voor scholen steeds aantrekkelijker om games in te zetten als leerinstrument. Zelf kan ik mij nog goed herinneren dat ik elke week weer uit keek naar het spelen van Freddi Fish. Het spel mocht alleen gespeeld worden als je al je werkjes af had. Onbewust leer je als kind ontzettend veel van het spelen van games, op een voor ons leuke manier. Helaas is het budget voor scholen niet altijd toereikend waardoor het inzetten van games niet altijd mogelijk is.

Lerend spelen

Waar scholen wel op kunnen inspelen, is dat kinderen thuis lerend kunnen spelen. Volgens het CBS is 62% van de huishoudens met ouders en kinderen in het bezit van een tablet. En zoals eerder gezegd hebben 6 op de 10 Nederlanders een smartphone. Genoeg mogelijkheden om dus thuis een spelletje te spelen en er ook nog eens van te leren. Maar ook voor volwassenen kunnen spelletjes op hun mobiel leerzaam zijn. Neem bijvoorbeeld Trivia Crack of De Slimste Mens. Beide een spel die je aanzet tot het kraken van je hersenen.

Naast al de mogelijkheden om te leren van games, is het spelen van (mobiele) games ook een sociaal traject. We spreken af met vrienden voor een potje Fifa of dagen de ander uit via Trivia Crack op onze telefoon.

Kanttekening (mobiel) gamen

Er zitten dus best veel positieve kanten aan het spelen van zowel mobiele games als aan ‘traditionele’ games. Maar waar moeten we nou precies voor oppassen? Een voor de hand liggend antwoord is natuurlijk de verslaving. Een groot probleem is dat mensen zich vaak geen tijdslimiet opleggen, namelijk 75% van de respondenten. Maar waarom raken we dan verslaafd aan het spelen van (mobiele) games? Bedrijven huren speciale deskundigen in om hun games zo verslavend mogelijk te maken. Dit doen zij door de manier van belonen. In het begin volgen de beloningen elkaar snel op, het systeem is er op gemaakt dat mensen terug blijven komen om de volgende stap te halen. Op dat moment bestaat het risico dat de speler volledig in de ban raakt van het gamen. Op dit moment raakt de gamer zijn interesse in het echte leven kwijt. De gamer raakt de controle kwijt over zijn speelgedrag. Het gedrag van de gamer is vooral gericht op het handelen naar een gewoonte, ten koste van andere activiteiten.

Waaruit je ook kan merken dat het spelen van games een grote invloed heeft op mensen, is dat de helft van de respondenten aangaf dat zij bij het verliezen van een game zich agressief gedragen. Ze gaan bijvoorbeeld schelden of ze gooien met spullen.

Mobiel versus traditioneel gamen

Of het mobiele gamen het traditionele gamen gaat overnemen, daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens Mario van Dijk is dit waarschijnlijk niet het geval. ‘Mensen zijn dan wel verslaafd aan hun mobiele telefoon, maar uiteindelijk geven mensen toch de voorkeur voor het spelen van ‘gewone’ games vanwege de hele setting en de mogelijkheden die er zijn. Ik denk dat echte gamers toch kiezen voor een groot scherm, zulke games speel je namelijk niet op een schermpje’. Communicatiestudent Ronald Emons heeft hier wel zijn twijfels bij, ‘Uiteindelijk wordt alles mobiel en verloopt alles via het internet dus het zou mij niks verbazen als dit gaat gebeuren, maar voorlopig nog niet’. Het spelen van (mobiele) games hebben dus een aardige invloed op ons dagelijks leven. Zowel positief als negatief. Zolang je (mobiele) games maar met mate speelt is er niks aan de hand en zijn ze dus vooral leerzaam en ontspannend.

Dit artikel is geschreven door Danique Wiekens, communicatiestudente aan de Hogeschool Utrecht

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht