Zorg

‘Eiwit kan alzheimer verraden’

Bij tien procent van alle vijftigjarigen zijn veranderingen in de hersenen waarneembaar die wijzen op de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers van VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+ hebben in een internationaal onderzoek naar het ziekteproces vastgesteld dat twintig tot dertig jaar voordat dementie ontstaat specifieke eiwitophopingen al aanwezig blijken te zijn.

hersenen

Deze ophoping van zogeheten amyloïde plaques is een van de vroegste veranderingen in de hersenen. Dat zijn eiwitten die zich nestelen tussen de zenuwcellen in het brein en daar de hersenfunctie verstoren. “Het is een risicofactor, maar niet iedereen met de eiwitophopingen zal uiteindelijk dement te worden,” zegt onderzoeker Pieter Jelle Visser.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers vaker een ophoping zagen bij gezonde hogeropgeleiden. Een verklaring kan zijn dat ‘gestudeerde’ hersenen een grotere reservecapaciteit hebben en daardoor meer schade van de eiwitophopingen kunnen doorstaan. (ANP)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht