Zorg

Vliegtuigstoel meet hartslag nerveuze passagier

Met een blik op de tablet weet het cabinepersoneel in een vliegtuig straks of een passagier lekker in zijn vel zit. Dankzij een ingebouwde hartslagmeter in de vliegtuigstoel die is verbonden met een app.

 De cockpit ANP BAS CZERWINSKI

De cockpit ANP BAS CZERWINSKI

Flightbeat, heet het technische snufje. Het is bedacht door een paar inmiddels afgestudeerde studenten van de Technische Universiteit in Delft. ,,Met zes sensoren in elke stoel kan de hartslag van een passagier worden geregistreerd,” zegt een van de uitvinders, Mirthe Monninkhof. ,,Zo is direct te zien of de passagier op rij dertig stijf staat van de zenuwen, ja zelfs of die passagier een volwassene is of een kind. Flightbeat stelt de stewardess ook in staat om te zien of de passagier niet lekker in zijn vel zit omdat hij zijn familie mist of juist ernstige fysieke klachten heeft. ,,Dat onderscheid geeft het personeel de mogelijkheid snel op iemand af te gaan.”

Alarmknop

Het knopje boven elke stoel waarmee de stewardess kan worden gealarmeerd volstaat niet. Onderzoek wijst uit dat de grootste fysieke problemen liggen bij mensen die niks zeggen juist omdát ze zich onwel voelen. Wie veel klaagt heeft vaak alleen emotionele problemen. Daarvoor hoeft meestal geen noodlanding te worden gemaakt.

Flightbeat is door de studenten ontwikkeld voor het bedrijf Zodiac Aerospace, dat vliegtuiginterieurs bouwt. ,,We hebben voortgeborduurd op een techniek van autofabrikant Ford, die sensoren in de autostoelen heeft geplaatst. Verder zijn tal van gesprekken gevoerd met bemanningsleden van KLM.

Privacy

De technologie stelt ook de vliegtuigpassagiers zelf in staat hun meetgegevens in te zien. ,,Wie dat wil, kan zijn hartslag bij wijze van groet vanuit het vliegtuig naar een familielid sturen,” aldus Monninkhof. Passagiers die hechten aan hun privacy kunnen Flightbeat gewoon uitzetten. ,,Al verwacht ik niet dat dit veel zal gebeuren. Zeker jongeren zijn erg gebrand op het monitoren van de gezondheid. Kijk alleen al naar alle hardloop-apps die in omloop zijn.”

Luchtvaartmaatschappijen kunnen met Flightbeat onder meer achterhalen hoe het passagiers tijdens de vlucht vergaat of wat de comfortabelste plekken in een vliegtuig zijn, zegt Monninkhof.

,,Zodra een grote luchtvaartmaatschappij over de brug is, zal Flightbeat wijdverbreid gaan worden,” denkt de industrieel ontwerpster. ,,In 2020 zal het meten van de hartslag aan boord standaard zijn.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht