Zorg

Het zoveelste dieet. Hoe val je af?

Slimme dieetgoeroe komt met ‘leefwijze’Gelukkig. Het merendeel van de Nederlanders trekt zich geen moer aan van dieet-hypes, bleek uit recentonderzoek van de NVVL, een organisatie van voedingsdeskundigen. Het verkoopsucces van dieetboeken (Voedselzandloper, 400.000 exemplaren) wekt de indruk dat half Nederland achter de graatmagere Verburgh aan holt.

Toch blijkt uit het onderzoek dat 62 procent van de Nederlanders het boek niet kent. De verklaring is dat er een kleine groep is die van hype naar hype hobbelt. Zij volgen een dieet, haken teleurgesteld af en verpatsen het boek. Meer goed nieuws: in Nederland neemt tot 2030 overgewicht en obesitas met 4 procent af, terwijl vooral Ieren en ook andere Europeanen juist dikker worden.

afvallen, dieet, slank, dun,

Dieet

Hoe houden we dat op het goede spoor? Hoogleraar Van Strien publiceerde over de langetermijneffecten van diëten. Het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek is drie jaar na het dieet zwaarder dan aan het begin. ,,Lijnen beklijft niet,” zegt zij in een interview. ,,We gaan voorbij aan de oorzaak van gewichtstoename.”

In een documentaire op tv zag ik de Amerikaans hoogste baas van Weight Watchers toegeven dat het ijzersterke concept van het bedrijf gebaseerd is op het feit dat mensen het dieet zelden volhouden, en dus altijd weer terugkomen. En blijven dokken. Terwijl we best wéten dat diëten niet helpen. Slimme dieetgoeroes noemen hun leer daarom een ‘leefwijze’.

Ook de Internationale Anti-Dieetdag vraagt aandacht voor het gevaar van diëten. Gewoon goed en gevarieerd eten kopen en zelf klaarmaken is het beste. Laat dat nu ook voordeliger zijn!

Stappenplan

1: Kijk wat je nog in huis hebt en maak op basis daarvan, en op aanbiedingen van je supermarkt een eetplan voor een paar dagen.

2: Maak een boodschappenlijstje en doe een wedstrijdje met jezelf om je er aan te houden.

3: Kook zelf, kant-en-klaar is duurder, zouter, zoeter en vetter. Mensen die vaak kant-en-klaar eten zijn zwaarder (behalve dan hun portemonnee).

4: Eet minder vlees en vaker bonen, noten, ei, kaas, en champignons. Dat is voordeliger en beter voor het milieu.

5: Koop geen snoep, chips, frisdrank en andere dikmakers, die ’s avonds in de kast zachtjes en allengs harder roepen tot je ze komt halen.

6: Beperk het aantal snaaimomenten, eet drie goede maaltijden en niet na het avondeten.

7: Beweeg dagelijks een half uur.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht