Zorg

De paden op, de lanen in! – Column Gerdien Boeringa

Weer of geen weer, zin of geen zin: met een (lease)hond móet je in beweging komen en móet je naar buiten. Willen of niet willen: als hondeneigenaar ben je deelnemer aan het sociale gebeuren wat ‘hondenscene’ heet. Voor vanmiddag stond bij mij in de planning een leuk uitstapje naar het bos. Helaas Pindakaas kwam hier niets van terecht want het lijf wilde niet meewerken.

2000-01-01 00:00:00 SURPRISESHOW Henny Huisman Copyright Kippa

SURPRISESHOW Henny Huisman Copyright Kippa

Gelukkig ken ik lieve mensen die ik dan kan bellen. Ook belangrijk: hondlief geeft nooit problemen als iemand het (uitlaat)stokje overneemt. Ik ben belast met een forse scoliose. Deze S-bocht van de wervelkolom voel ik op zich niet maar brengt wel veel problemen met zich mee. Mijn rugspieren moeten de hele dag de scheefstand compenseren en zijn hierdoor continu overbelast. Bij wat ik ook doe: zitten, staan, lopen of liggen voel ik altijd wel ergens getrek of gezeur. Uit het niets of door een onverwachte beweging kunnen spieren verkrampen; dit is pijnlijk. Ribaanzettingen raken geïrriteerd en de rechterschouder wordt omhoog geduwd. Mijn nek staat scheef waardoor ik zenuwuitstraling, krachtsverlies, tintelingen of een doof gevoel in mijn armen heb. Al met al vreet het energie.

Door het stijgen der jaren zakken de tussenwervelschijven in. Dit gaat bij iedereen zo. Door de scheefstand van mijn rug heb ik al een kort bovenlijf. Deze zakt dus nog verder in en dit beangstigt mij enorm. Ik merk het bijvoorbeeld bij reizen met de trein. Door de zithoek komt de linker onderste rib tegen mijn heupbeen, dit is een heel akelig gevoel.

Het beste zit ik op een stoel met een verstelbare rugleuning. Hiermee kan ik van zit- / lighouding variëren. Ik ben dus ´dol´ op mijn relaxfauteuil en elektrisch verstelbare bedbodem, daarom ben ik veel thuis. Helaas bieden hulpmiddelen geen oplossing voor het probleem: mijn spieren blijven non-stop trekken en zeuren om de wervelkolom zo goed mogelijk in het gareel te houden. En hier word ik zo moe van.

Uit onderzoek bleek dat mijn scoliose een aangeboren, op zich staande afwijking is. Ik heb een tijd gehad waarin ik de huisarts, schoolarts heb vervloekt net als de orthopeed waar ik als puber al mee te maken had. Zij hadden het probleem móeten constateren maar in alle opgevraagde dossiers is hier niets van terug te vinden. In de groei was het nog mogelijk geweest om de houding te corrigeren door middel van gerichte therapie. Een brace bijvoorbeeld is daarom nu niet meer zinvol. In het hier en nu zo rechtop mogelijk zitten, staan en lopen kan ik beter zoveel mogelijk door mijn eigen ‘spiercorset’ laten doen. Soms roep ik dat ik een stang in mijn rug wil maar hier kom ik niet voor in aanmerking. Het is ook maar de vraag of dit een antwoord is op mijn hoop van de ellende verlost te zijn…

Op de basisschool smoezelden alle kinderen uit de klas met grote ogen over hét moment. Hét verschrikkelijke moment waarop de schoolarts met zijn priemende vinger het elastiek des onderbroek naar zich toe trok om daar even in te kijken. Deze schoolarts heeft tegelijkertijd niet goed naar mijn achterkant gekeken. Of was het maandagochtend? Graag wil ik hierbij van de gelegenheid gebruik maken de Dames-en-Heren-Medici-van-Toen in het zonnetje te zetten. Hartelijk bedankt voor uw oplettendheid! Zal ik de Surpriseshow aanschrijven of is dit toch meer een item voor Peter R. de Vries?

Ik ben lekker bezig! Met fysiotherapie, minimaal 3x per week zwemmen, soms ook ’s nachts rekken en (op)strekken, ergotherapie, bewust rechtop zitten-staan-lopen, medicatie, hulpmiddelen, algemene conditie houden, controle bij de specialist, spierversterkende oefeningen, aanpassingen in huis, tijdig rust nemen, hulp bij het huishouden, ontspanning zoeken…,

Pijnvrij ben ik nooit, het is er de hele dag in meerdere of mindere mate. De dagen zijn lang en aangezien alles –hoe vanzelfsprekend het ook- energie kost ben ik snel door mijn ‘taks’. In de avond ben ik dan ook vaak op- en afgebrand. Als het aanrecht leeg en de boel aan de kant is ben ik blij dat ik straks weer naar bed mag.

Maar eerst nog een laatste rondje met het hondje waarbij niemand iets aan mij merkt. Ik kan heel representatief en sociaal doen, ook heb ik altijd wel een gevatte opmerking klaar: leve mijn stokpaardje! Maar nu weet u dat het niet al goud is wat blinkt. Voor straks lekker slapen en voor morgen gezond weer op. De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas! Hoop ik.

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht