Zorg

Rookverbod ingegaan in Beijing

In de Chinese hoofdstad Beijing is maandag een rookverbod ingegaan. Roken in omsloten openbare ruimtes, zoals kantoren, winkelcentra en luchthavens, is nu streng verboden. De drie rookkamers bij het centraal station worden gesloten en bij alle zeshonderd bushaltes worden speciale rookzones aangewezen. Boetes voor overtredingen worden verhoogd van tien naar tweehonderd yuan (1,50 euro naar 30 euro).

Roken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie telt China driehonderd miljoen rokers, onder wie ongeveer de helft van alle mannen. Zevenhonderd miljoen Chinezen roken passief mee. Elk jaar overlijden meer dan 1,3 miljoen Chinezen aan longkanker, ongeveer een derde van het wereldwijde totaal, zegt de WHO.

Ook in andere delen van China gelden rookverboden, zij het minder streng. De verkoop van sigaretten aan minderjarigen is ook niet toegestaan, maar hier wordt niet erg strak de hand aan gehouden. Door de lage belasting kosten de goedkopere merken maar een euro per pakje en het roken in China lijkt toe te nemen, vooral onder jongeren. Volgens staatspersbureau Xinhua werden vorig jaar in China 50,99 miljoen pakjes verkocht, een toename van 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor.  (AP)

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht