Zorg

Miljoen mensen kampen met leesproblemen en hun aantal groeit

Een miljoen mensen hebben problemen met lezen. En daar komen er nog duizenden bij. Hulpmiddelen genoeg, tot de gesproken versie van de Playboy aan toe. Slechts 35.000 mensen weten ze te vinden.

taalprobleem, taalstoornis

Foto: ANP

Met zijn ernstige dyslexie is lezen ‘echt vreselijk’, zegt Sidney Roskam (12) uit Naarden. ,,Maar ik houd wel van verhalen. Gelukkig zijn er nu heel veel gesproken boeken die ik kan luisteren. En niet alleen de ‘suffe’ bij de gewone bieb. ,,Ook Harry Potter, en andere spannende boeken zoals De Grijze Jager.”

Sidney is een van de 35.000 mensen die gebruikmaken van de gesproken bibliotheek van Stichting Aangepast Lezen, met in totaal 70.000 boeken, 175 tijdschriften en de regionale en landelijke dagbladen.

seks, jongeren, tieners, muziek, koptelefoon, luister, gehoor

Bron: Wikimedia/ SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

De doelgroep van de kostbare bieb (ruim 10 miljoen euro subsidie per jaar) is echter véél groter, vertelt Anne de Graaf, manager communicatie van de stichting. ,,Een miljoen mensen, 300.000 blinden en slechtzienden en ruim 600.000 dyslectici.” En dat aantal groeit de komende jaren door de vergrijzing. De Graaf: ,,De groep blinden en slechtzienden neemt de komende 5 jaar met 20 procent toe.”

Magda Onderdelinden uit Spijkernisse is 89: ,,Sinds 4 jaar lukt het lezen niet meer. En ik ben er gek op, liefst over de oorlog of het Romeinse rijk. Maar ook het nieuws.” Nu kan ze de dagbladen weer volgen. Elke week krijgt ze van Aangepast Lezen weekoverzichten van de kranten, plus Elsevier, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en het Historisch Nieuwsblad.

Zo blijven mensen bij, legt De Graaf uit. Ouderen. En denk ook aan mensen die door een ziekte als ALS of MS geen boek of tijdschrift meer vast kunnen houden. Maar het is aanbod is niet alleen serieus: zo zijn de laatste thrillers en zelfs de Playboy beschikbaar.

Commercie

Commerciële uitgevers van luisterboeken zijn minder blij met de gesproken bieb. ,,Ook veel mensen zonder leesbeperking luisteren naar de boeken,” zegt Dik Broekman van uitgeverij Rubinstein. Volgens Huub van de Pol die op luisterrijk.nl 2200 boeken aanbiedt, schiet de controle van stichting Aangepast Lezen tekort. ,,Mensen hoeven alleen een vinkje te zetten en kunnen dan kosteloos bij duizenden boeken. Ze zouden een doktersverklaring mee moeten sturen.”

De stichting wil juist geen drempels opwerpen om zo veel mogelijk mensen uit de doelgroepen te bereiken. ,,Maar om de uitgevers tegemoet te komen, is de aanmeldprocedure aangescherpt: er moet nu een papieren verklaring worden ingestuurd,” vertelt De Graaf.

Apps

Zij is niet zo bang voor oneigenlijk gebruik, ook omdat de luisterboeken en die van Aangepast Lezen behoorlijk verschillen. ,,Onze boeken zijn bewust neutraal ingesproken. Zonder stemmetjes en geluidseffecten. Visueel beperkten vinden het fijn zelf invulling te geven aan het verhaal en zitten met hun gevoelige gehoor niet te wachten op onnodige prikkels.”

Hoewel de gesproken teksten inmiddels te downloaden of via apps te beluisteren zijn, houdt de 12-jarige Sidney het bij de ‘daisyspeler’ met speciale discs die groot genoeg zijn om wel 30 uur voorleestijd op te slaan. Sidney: ,,Ik wil boeken niet afspelen op een mobieltje, want dan ga ik andere dingen doen en ik wil liever lezen. Uhhm, luisteren dus.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht